Wouter de Vink
Door Wouter de Vink

Het afgelopen jaar heeft de verkoop van CD’s wereldwijd een opvallende stijging meegemaakt. Voor het eerst in 17 jaar zijn er namelijk meer exemplaren verkocht ten opzichte van het vorige jaar.

LEES OOK: Hard Driver volgt ‘Chemistry’ op met nieuw album: HDNA – The Album

Volgens MRC Data (een Amerikaans bedrijf dat muziekdata analyseert) zijn er in 2021 over de hele wereld zijn er zo’n 40,59 miljoen CD’s verkocht: een stijging van 1,1%. In een tijd waarin we steeds meer streamen, is de verkoop van de fysieke muziekexemplaren voor het eerst in 17 jaar omhoog gegaan. Het is bijna uitzonderlijk wanneer je überhaupt nog een CD-speler hebt (de mensen die deze tóch hebben, bezitten meestal een Ford Ka of Peugeot 206).

Ook vinyl is weer terug van (nooit) weggeweest. Uit de data blijkt 2,11 miljoen album vinyls zijn verkocht in de laatste week van het afgelopen jaar. Hiermee breekt het een 30 jaar oud record, want sinds 1991 waren er nog nooit zoveel vinyls in 1 week tijd verkocht.

Verkoop van fysieke exemplaren groeit: zijn CD’s en vinyls weer helemaal terug?

In de Hardstyle worden er (naast de releases op streamingplatformen als Spotify) al jaren volop fysieke exemplaren uitgebracht – voor zowel CD’s als vinyl. Exacte cijfers zijn niet bekend, maar koop jij nog wel eens een CD of vinyl?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hard News (@hardnewsnl)

Omslagfoto via Facebook-pagina Warface

Reacties

 • darryl 10 januari 2022 - 20:04

  nee

  Quote
 • Edwin 12 januari 2022 - 14:07

  Ik heb een cd verzameling, en ik koop nog maandelijks cds.

  Quote
 • Werner 14 februari 2022 - 10:08

  Ik ook.

  Quote
 • Jan de Groot 12 januari 2023 - 22:03

  Dus toch nog twee die cd’s kopen. Best veel.

  Quote

Reageren