Feije Tinnevelt
Door Feije Tinnevelt

In de wereld van de hardere stijlen zijn vele stromingen, vele liefhebbers en even zo veel verschillende smaken en voorkeuren. Dat is het mooie aan een diverse muziekstijl: velen kunnen hun ei er in kwijt. Of je nu aan de productie- of luisterkant van de scene staat, iedereen kan iets vinden dat hij of zij kan waarderen.

Er is een sterke verdeling tussen raw en uptempo. Beide kampen staan vaak recht tegenover elkaar, gelukkig kunnen we als het erop aankomt, altijd op ons hardere broertje rekenen! Want laten we wel wezen: er is een grote overlapping qua fanbase van raw en uptempo. Grote kans dat jij ook wel eens op een hardcore stage te vinden bent geweest. Wellicht, ben je zelfs op een festival geweest waar alléén maar hardcore of uptempo gedraaid werd. Mocht je niet tot 1 van die twee groepen behoren, dan bestaat de kans alsnog dat op een festival of feest waar jij bent geweest evengoed werd afgesloten met een hardcore artiest of -track.

Om een goed beeld te geven van vroegere of toekomstige tracks die geboren zijn uit liefde voor zowel hardstyle als hardcore, hebben we onderaan de pagina een overzicht van tracks. Op deze manier kan jij na het lezen ook wat verder kijken in het genre dat hard dance mag heten.

Waarom veel raw liefhebbers ook van uptempo houden
In een genre waar zo veel subgroepen zijn en waar met zoveel liefde gesproken wordt over ‘de eigen muziekstijl’ is het soms lastig voor te stellen dat het luisteren naar een andere stroming zo makkelijk kan. Met dit in het achterhoofd, is het opmerkelijk dat veel raw liefhebbers ook een plekje in hun hart hebben voor uptempo hardcore.

Maar waarom? Raw hardstyle zet zich in zekere zin af tegen het ‘zoetsappige’ van euforische en mainstream hardstyle. Hetzelfde valt te zeggen over uptempo hardcore ten opzichte van normale ‘mainstream’ hardcore: Het is agressiever, het is sneller en je ouders zullen het waarschijnlijk minder leuk vinden. Dit resulteert in een sfeer die zowel raw als uptempo liefhebbers aantrekt. Zij kunnen zich in die sfeer, die agressie van de muziek en in de liefde voor de hardere stijlen vinden.
Uiteraard komt bij velen die liefde niet uit de lucht vallen. Liefhebbers worden ofwel door vrienden of familie geïntroduceerd, of ze komen na zoeken uiteindelijk bij uptempo terecht.

“Oke, ik ben benieuwd, hoe kan ik mijn luistertijd verdelen onder andere stromingen?”
Je kunt de meest financieel verantwoorde beslissing maken en gewoon op YouTube gaan zoeken naar interessante sets en tracks. Houd wel rekening met het feit dat uit jouw computerspeakers de echte sound van een track of set natuurlijk niet hetzelfde is. Een tweede optie is het bezoeken van een feest of festival dat beide genres (of zelfs nog meer) aanbiedt. Een perfect voorbeeld hiervan is Phoenix Festival. Op 5 mei is in Oss hier een overvloed aan keus betreffende de hardere stijlen. Je kunt hier dus naar hartenlust experimenteren met andere stromingen.

Wil je een keer afwisseling van je normale dagelijkse hoeveelheid voorgeschreven raw? Dan loop je een stage verderop gewoon bij de hardcore of uptempo binnen. Bereid je wel voor, want het gaat er hard aan toe: van Korsakoff tot Sjammienators en van Sefa Live tot Spitnoise, ze staan er!

Verrassende samenwerkingen en experimentele tracks die je misschien interesseren:
Rooler & Sefa – Survive the street
E-Force & Deadly Guns – Shocked
Art Of Fighters – Fuck You
Scarphase vs. Unresolved – Warcry
X-Pander ft. Lowroller – Animal
Destructive Tendencies ft. D-Sturb – Full Tank
Warface & Predator – The Meltdown
Zatox & Art Of Fighters – Booty Breakers
Zany ft. Neophyte & Alee – Gas Erop!
Zatox & Mad Dog – Violent
Ncrypta – Psychosis
The Satan ft. X-Pander – Trapped
Jack of Sound & N-Vitral – Who You’re Fucking with

Benieuwd geworden naar Phoenix Festival? Kijk voor de volledige line-up en tickets op www.phoenix-festival.nl.

Reacties

  • jimmy 07 mei 2024 - 02:06

    Ben ik niet met deze blog eens. Ik vind uptempo geen muziek meer. Maar takke herrie. Ik betaal toch om Hardstyle en Rawstyle te horen en geen uptempo. Waarom moet het altijd eindigen met uptempo bij elke hardstyle festival?! Hun draaien toch ook geen Hardstyle bij Masters of Hardcore of Dj-Tiesto bij een AC/DC concert waarom dan wel bij Q-Base (als voorbeeld) Deze experiment werd in 2008 bij Sensation Black gedaan dat hartstikke verkeerd afliep. Sensation Black is ook Hardstyle alleen ID&T had daar slipknot op de tribune gezet (slipknot is een metal band) iedereen ging op de grond zitten met wat komt die hier doen?! Tot iemand de tribune opliep en klappen uitdeelde, toen kwam weer hardstyle, en door deze fout van ID&T zelf is wel Black wel afgeschaft daarna. Maar goed ik vind, Hardstyle festival moet Hardstyle zijn punt geen Hardcore en uptempo gewoon Hardstyle daar betalen wij toch ook voor. Zodra ik uptempo hoor bij een hardstyle festival ben ik al weg. Vind dat geen muziek meer

    Quote

Reageren