Robin van der Kooi
Door Robin van der Kooi

En ook dit jaar was Decibel outdoor weer vaste prik op de agenda van menig festivalliefhebber. Met een breed assortiment aan dj’s, meer dan 15 area’s en een heerlijk weertje op vertrouwd terrein, was het alweer tijd voor een alles overtreffende editie!

Sinds 2002 is het spectaculaire feest al in de lucht en kan er ook met gepaste trots gezegd worden dat dit wel een Godfather evenement is binnen de wereld van de hardere stijlen. Tel daarbij op dat de Extreme Loudness area meer vierkante stampmeters tot zijn beschikking kreeg, mede door het succes van de editie uit 2015, en er gekozen is om toch weer wat area’s met elkaar te husselen zodat je in 2016 weer heerlijk je favoriete area kon uitzoeken, en je kunt je wellicht indenken dat 2016 weer een hoop te bieden had. En laten we natuurlijk niet Decibel the Weekender vergeten. Wederom een weekend waarbij je van vrijdagmiddag tot zondagavond uit je stekker kon gaan en je de rest van de week aan het infuus kon omdat het lichaam het even niet meer weet. Dat wil toch iedereen?!

Prettige randvoorwaarden
Om maar direct de vergelijking c.q. verbetering te maken met de editie van 2015, de weergoden waren ons goed gezind. De dikke regeldruppels maakten plaats voor zonnestralen en uiteraard zorgt dat voor een betere stemming onder de partyfreaks.

Een lekker zonnetje, goedgemutst beveiligingspersoneel, een lekker muziekje ter aankomst en natuurlijk groen licht als je je kaartje door de scanner gehaald had. Nu kon Decibel 2016 echt van start en natuurlijk kwam je, net als vorig jaar, op de tweede mainstage van het festival uit: Pussy Lounge! Wat is daar goed in geïnvesteerd en wat doet het je heel stiekem denken aan een random Tomorrowland podium. OK, laten we het niet hebben over de spreidingsbreedte van het podium maar dat dit een mooi plaatje was, dat is zeker! Een mooi reuzenrad maakte het plaatje af en na een goede 20 minuten Deepack gehoord te hebben, besloten we om eens wat area’s eens onder de loep te nemen.

Decibel 2016
Euphoria

Na onze kick off bij Deepack kwamen we uit bij Cyber. Dit Zwitserse talent kon al rekenen op behoorlijk wat aandacht vanuit zijn achterban en daardoor verschenen er dan ook diverse Zwitserse vlaggen vooraan bij het publiek. Bij Cyber weet de gemiddelde liefhebber wat ie voorgeschoteld krijgt en dit was dan ook wederom het geval. Een heerlijke euforische hardstyle set met wat Headhunterz tracks was het gevolg. Na zijn set moesten we flink haasten om nog op tijd bij de set van B-Front te komen. Hij maakte zijn opwachting in de Loudness area en zoals gewoonlijk was het daar tijdens zijn gigs een uitverkocht huis!

Wat een drukte, wat een hitte maar wat een sfeer! Mister B-Front nam het publiek mee naar de 7e hemel wat daardoor in een uitzonderlijke extase belandde. Welbekende tracks kwamen voorbij en natuurlijk kon er één niet ontbreken: ‘MYSTERIAS!’ Voor we het wisten was het alweer afgelopen met de pret en stonden we op de main gepast uit ons velletje te gaan op Brennan Heart vs Wildstylez.
Een combi zoals deze in het verleden wel vaker heeft plaatsgevonden maar helaas was het setje redelijk voorspelbaar. Echter, een paar tracks bezorgen je nog steeds kippenvel en daardoor kon men deze set als een voldoende beoordelen. Denk daarbij aan de tracks ‘Lies or Truth’ en ‘Imaginary’.

Poolse hardheid
Na een lekkere melodie set van deze twee grootheden, werd het tijd om even flink op te schakelen. En Regain kun je wel om een boodschap sturen. Zijn live-set was gedurende dertig minuten om te smullen! Teasers, nieuwe tracks/remixes dreunden over de Extreme Loudness area en het was één groot gekkenhuis. Wederom werd bewezen dat raw hardstyle enorm populair is want de uitgebreide raw area was ‘stampensvol’. Een heerlijk sfeertje met een dj dat het van gekkigheid niet meer wist. Wat moest dat een enorme adrenalinekick gegeven hebben aan onze Poolse strijder. Na dit half uurtje, wat helaas veel en veels te snel voorbij ging, was het de beurt aan Unresolved.

Deze 24-jarige Italiaanse artiest ging nagenoeg op dezelfde voet verder als waar Regain mee afsloot. Slopende kicks, een stevig BPM gehalte en overheerlijke kickrolls. Ik wil verder niet subjectief overkomen maar menig liefhebber van euforische muziek zou dit eens geprobeerd moeten hebben. Los van een kwaliteits-discussie, klinkt het (voor sommigen) prima in de oren en is het dé manier om even alle werk- en studiestress los te laten.

Na deze set ging het nog een tandje lomper en harder. Het Gearbox duo had maar één missie: alles slopen wat er te slopen viel en de mensen informeren over het feit dat zij binnenkort met hun eerste album zullen gaan komen. Er werden wat teasers gedraaid en één van hun nieuwe tracks die zij draaiden was het nummer ‘Salvation’. Verder werd natuurlijk ook hun remix van ‘Do or Die’ van Delete vs Deetox gedraaid!

Decibel 2Hardest!
Na de sloopset van Rebelion gingen we direct door naar de mainstage waar Radical langzaam zijn opwachting maakte. Omdat het nogal een eindje sprinten was, besloten we de tijd te nemen want op z’n minst was het afgeladen vol en dus dringen voor een goed plekje geblazen.
Eenmaal op onze bestemming aangekomen stond ‘onze’ Joey al te popelen om de stage te betreden. Zijn set was redelijk zoals verwacht; flink doormixen dus veel tracks, lompe kicks en een uitzinnige Radical Redemption! Kortom: weinig aan toe te voegen, gewoon ordinair lekker. Tenminste, als het enigszins je ding is.

Na deze set, wat later een opwarmer bleek voor de afsluitende set in de Extreme Loudness, besloten we om voor de verandering eens niet op de main af te sluiten maar de set van Main Concern vs Malice vs Mind Dimension tot ons te nemen. En hoe! Een ongelooflijk goede afsluiter waar echt alles maar dan ook álles omver geblazen werden door deze drie tornado’s. Vraag me niet welke nummers voorbij kwamen maar dat het lekker klonk, dat was een feit!

Al met al een heerlijke dag waar Decibel écht weer als Decibel aanvoelde. Heerlijk weer, goede sfeer in nagenoeg elke area en een uitzinnig publiek waar niets op aan te merken was. Althans, dat was hetgeen wat ik heb gezien/meegekregen!

Visitors/dj’s/mc’s/vrijwilligers en organisatieleden bedankt: op naar 2017!

Foto’s door: Rossumedia

Reageren