Tamara den Boer & Wouter Kornet
Door Tamara den Boer & Wouter Kornet

Op zaterdag 23 januari vond alweer de tiende editie van Hard Bass plaats. Inmiddels is het event van de Silverdome uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende events in de Hard Dance scene. Met meer dan 25.000 hardstyle liefhebbers is dit één van de grootste indoor feesten ter wereld. Hard News was uiteraard aanwezig op dit spectaculaire evenement van b2s, met maar liefst twee reporters.

Velen kwamen om elf uur aan bij de GelreDome. Dit was te merken aan de flinke rij bij ingang ‘E’. Gemiddeld werd er 30 minuten over gedaan om bij die ingang je kaartje te laten scannen. Vervolgens duurde het nog eens 45 minuten om een kluisje te bemachtigen. Al met al heeft het 1,5 uur geduurd om binnen te komen. Dat is toch wel een punt van kritiek. Echter mocht dit de pret niet drukken. We stapten daarom vol goede moed en zin het immense stadion binnen.

Het was tijd voor Team Blue
De intro van de avond werd verzorgd door Balistic. Dit begon echter al om tien uur, dus hier waren wij helaas niet bij. Om elf uur was de officiële opening van Hard Bass met de aftrap van Team Blue. Deze werd verzorgd door Atmozfears, Coone en Wildstylez, gevolgd door NCBM Live.

hard bass 2016 2
De eerste track van Team Blue, namelijk ‘Tonight’, was een mooie introductie voor de avond. Ondanks dat deze track alweer wat ouder is, was dit toch een mooi moment. Even daarna was het tijd voor één van de bekendste euforische tracks van het afgelopen jaar: ‘Release’ van Atmozfears. ‘Lies or Truth’ van Brennan Heart en Wildstylez werd uiteraard door iedereen uit volle borst mee geschreeuwd. En tijdens ‘Coone ft. Hard Driver ft. E-Life – Swoosh Fever’ gingen er een groot aantal Nike Air Max de lucht in. Zoals verwacht draaiden de heren een heerlijke euforische set. Dit was een prima introductie voor de nacht.

Het half uur daarna was het tijd voor het allereerste optreden van NCBM Live. De heren zijn flink bezig geweest in de studio, want er werden maar liefst vier Hard Bass edits gedraaid. De set werd afgesloten met de nummer 1 hit van de Q-dance Hardstyle Top 100: ‘Solar’. NoisecontrollersBass Modulators hebben hier een speciale edit voor Hard Bass van gemaakt. Hier werd ook nog eens een live saxofoon optreden aan toegevoegd. Dat maakte het helemaal af!

Time to get mean with Team Green
Frontliner, D-Block & S-te-Fan en Hard Driver openden hun DJ set met het heerlijke euforische plaatje ‘Higher’. Wat ons positief verraste was dat er al tijdens de set van Team Green een aantal raw hardstyle platen werden gedraaid. Zo draaide Hard Driver de heerlijke track ‘Choppin Bodies’ van Radical Redemption en hemzelf. Dat was één van die heerlijke momenten waar een groot deel van de avond al uit bestond. Als afwisseling kwam ook nog ‘Taking Off’ langs, een wat oudere track van D-Block & S-te-Fan.

hard bass 2016 3
Vervolgens was het tijd voor de live-act van Mean Machine. Zany, The Beholder & MC Alee hadden de eer om een half uur lang de GelreDome op z’n kop te zetten. Zo werden er heerlijke nieuwe platen gedraaid als ‘How We Roll’. De mannen draaiden ook wat van hun oudere platen, waardoor er een mooie mix ontstond tussen nieuw en oud. Zo werd het Hard Bass anthem van 2009 ‘Be Amazed’ gedraaid. Deze track werd erg goed door het publiek ontvangen.

Team Yellow liet iedereen zweten
Toen was het tijd voor het team van Frequencerz, Radical Redemption, Digital Punk en Gunz for Hire. Frequencerz draaiden een paar van hun nieuwe platen, zoals ‘Shotgun’ en ‘Snap Ya Neck’. Het moment dat ‘Wolfpack’ werd gedraaid was ook erg speciaal. De vocalen werden door het hele stadion uit volle borst meegezongen. Dit zorgde voor een echt gevoel van eenheid, een ‘wolfpack’. Daarnaast draaide Radical Redemption natuurlijk een verscheidenheid aan tracks van zijn album The One Man Army. Ook werd zijn nieuwe track samen met Sub Zero Project gedraaid, welke het erg goed deed op het geluidssysteem in de GelreDome.

De combinatie tussen de wat euforisch/rauwe (Medium Rare) platen van Frequencerz en de keiharde beukplaten van Radical Redemption zorgde voor een mooie diversiteit in de set. Daarna mochten de koningen van de onderwereld het podium volledig afbreken. Gunz for Hire wisten, zoals altijd, een geweldige show neer te zetten met visuele effecten op de achtergrond, vlammenwerpers en de rauwste tracks. Ondanks dat de heren geen nieuwe platen hadden gemaakt voor de avond, werd het publiek getrakteerd op heerlijke nummers, zoals ‘Plata O Plomo’, ‘Swagger’ en ‘I’m A Criminal’ (zie de video hieronder). De live set werd afgesloten met de snoeiharde plaat ‘Military’.

Rood is de kleur van passie, moed en gevaar
Daar stonden ze dan, het hardste team van de avond. Het was de eer aan Warface, DeetoxDelete en 3 The Hard Way om de finale klap uit te delen. Wij zijn van mening dat dit de hardste twee uur in de Hard Bass history waren. De een na de andere snoeiharde track passeerde de revue. Zo werden genadeloos harde platen gedraaid als ‘Absolute Terror’, ‘Do Or Die (Rebelion Remix)’ en ‘Lower Level’. Maar ook de nieuwe plaat van Regain en Warface werd gedraaid, die ons zeer goed was bevallen (zie de video hieronder). Voordat 3 The Hard Way mochten debuteren, werd de collab tussen Warface en Destructive Tendencies, ‘Release The Kraken’ gedraaid. De heren uit de UK zijn speciaal naar de GelreDome gekomen om hun plaat gedraaid te zien worden voor meer dan 25.000 mensen.

Jason Payne, Regain en Requiem: misschien wel de snelst gegroeide raw hardstyle talenten ooit hebben hun krachten gebundeld in de spiksplinternieuwe live act, speciaal voor Hard Bass, 3 The Hard Way! De mannen hebben allen een unieke stijl en een verschillende achtergrond en toch vormen ze één team met het hardste dat raw hardstyle te bieden heeft. Dit werd mooi benoemd in de vocalen van het eerste nummer dat werd gedraaid: ‘Strength. Domination. Power’.

“…Three redicates who represent the hardest sounds and the roughest beats. For years they have individually worked to perfect their perspective weaponry. Each men, diligently preparing for what will be their true awakening. No one was prepared for their explosive armslot and now they are taking their uprising one step further. together they stand on the biggest stage of all. Ready to rage more on anyone who stands in their way. Prepare yourself for this underground revolution of raw and bare witness to the emergence of 3 The Hard Way! And now, they are taking their uprising one step further. These raw warriors are different in background, allegiances and appearance. Yet they stand before you as one. Strength. Domination. Power. ” 

Naast dit nieuwe nummer, hebben de mannen nog drie hardcore edits gemaakt van hun bestaande platen. Ondanks dat er misschien niet heel veel vernieuwing in de set zat, waren wij zeer te spreken over deze snoeiharde afsluiting van Hard Bass 2016.

3 the hard way hard bass
Wat vonden we er nou van?

Veel minpunten zijn er niet, maar een aantal zaken vielen ons toch een beetje op. Om te beginnen met het officiële Hard Bass anthem. Welk anthem? Precies, deze was er helemaal niet! Dit viel toch wel een beetje tegen, aangezien een anthem toch wel hét middel is om je mee op te warmen voor een feestje. Ook geeft het een blijvende herinnering aan het hele evenement. Gelukkig hebben we de livesets nog om heerlijk terug te luisteren! Ook werd er vanuit b2s weinig reclame gemaakt in aanloop naar het evenement toe. De Teams die er draaiden waren echter wel volop bezig op alle social media. Hierdoor werd men toch nog op de hoogte gehouden van de lopende processen richting Hard Bass.

Om het allemaal positief af te sluiten, hierbij nog een aantal pluspunten. Wat meteen opviel was de geweldige service aan de bar. Waar we ook een drankje gingen halen, van lang wachten was geen sprake. Ondanks het groot aantal bezoekers, werd dit prima bijgehouden en dat mag dan ook zeker gezegd worden.

Qua aankleding is Hard Bass 2016 zeker vooruit gegaan, vooral als je dit vergelijkt met vorig jaar. Behalve de vlammenwerper die het “iets te heet onder de voeten kreeg”, was er helemaal niets op aan te merken. De show op zichzelf was erg strak in elkaar gezet, er werd onder andere gebruik gemaakt van te gekke lasers, vlammenwerpers, Co2 guns en vuurwerk. Al met al blijft Hard Bass toch echt één van de hoogtepunten van het jaar, waar iedere hardstyle liefhebber geweest moet zijn!

hard bass 2016

Reacties

 • Martijn 27 januari 2016 - 14:09

  Prima verslagje! :D

  Quote
 • Martin 27 januari 2016 - 15:53

  Nette report ? Was zeker weer een Hard Bass zoals het hoort te zijn. Het enige minpuntje dat ik er nog aan toe wil voegen is wel dat ik weinig heb gemerkt van het aantal kaarten dat minder verkocht zou zijn. Vorig jaar waren het er zo’n 33.000 geloof ik en dit jaar zouden het er 25.000 moeten zijn. Het voelde alleen niet aan alsof er 8000 feestgangers minder in het Gelredome los aan het gaan waren.

  Quote
 • Yoram 19 februari 2016 - 13:50

  Ja netjes geschreven. Behalve de entree. Is mijn mening hetzelfde. We waren binnen 10 minuten van ons kaartje af. Een kluisje gehaald en munten gekocht. En kwam in een lege zaal aanlopen

  Quote

Reageren