Robin van der Kooi
Door Robin van der Kooi

Op de derde editie van het tweedaagse festival Promised Land was Natuurgebied de Groene Ster in Leeuwarden wederom de plek waar het allemaal ging gebeuren. De weersvooruitzichten waren niet al te best, maar dat weerhield menig bezoeker er niet van om safe en veilig thuis te blijven. In totaal kwamen maar liefst zo’n 15.000 man af op dit noordelijke festival.

Van Deep House tot Raw Hardstyle en van Techno tot Freestyle, alles kon je hier vinden. Om deze reden alleen al is dit een festival dat je eens meegemaakt moet hebben. Een geweldige locatie die je indirect doet denken aan een grote gezellige camping in Frankrijk zorgde ervoor dat je een geweldige, elf uur durende, muzikale reis kon ervaren in het noorden des lands.

Slow start

Na een snelle en vriendelijke doorgang konden we al snel genieten van de eerste tunes en beats. Vanaf een ietwat klein VIP deck had je een mooi overzicht over de mainstage, echter bij windkracht zes of hoger had ik wel mijn twijfels of het intact zou blijven.

Ons viel al snel op dat er veel mensen uit de directe omgeving kwamen en als er al mensen van ‘ver’ kwamen dan was dit uit Groningen of Drenthe. Op deze manier konden we heerlijk de toerist uithangen en diverse mensen ondervragen over zijn of haar beleving van het feest. Opmerkingen die veelal terugkwamen waren “relaxte sfeer”, “weerzien van veel vrienden en bekenden” en “een prima festival/organisatie”.

Helaas liep het de eerste uurtjes nog niet helemaal vol en daardoor ontbrak er de echte festivalsfeer op eigenlijk alle area’s. Gelukkig veranderde dit vanaf een uurtje of 17.00/17.30, maar op deze manier konden we het terrein wel goed verkennen en ruim onze tijd en ruimte nemen bij de diverse area’s.

Steeds drukker

Nadat we zo’n beetje alle vijf de area’s bewonderd hadden, kwamen we tot de conclusie dat de Freestyle en Hardstyle wel de drukst bezochte area’s waren. Zoals gezegd kwam het festival wat traag op gang, waarschijnlijk vanwege de regen- en weersvooruitzichten, maar liepen de meeste mensen door naar de achterkant van het terrein waar de Xplode (Raw Hardstyle) en Cirque Du Freakz (Freestyle) area zich bevonden.

Beide area’s waren gezellige knusse tenten, waarbij in de Raw Hardstyle area tent nog net iets meer mensen terecht konden. Het geluid in de Xplode tent was op z’n minst gezegd niet goed afgesteld en dus erg schel, zonder een goede pompende beat. Gelukkig werd dit later beter afgesteld. Bij de Cirque Du Freakz tent was dit beter afgesteld, zodoende besloten we in het begin wat meer in de Freestyle tent te verblijven.

Na een lekkere warming-up setje van Aeros & Ecstatic en een heerlijk ‘Crazy Hour’ waar we onder andere konden genieten van het Rebirth anthem van Ran-D en B-Front en ‘Rate Reducer’ van Headhunterz, waren we klaar voor de set van Phuture Noize.

Deze set beloofde veel goeds voor de rest van de dag. In 2015 besloot Phuture Noize als solo DJ door te gaan. Hij kwam op Promised Land met heerlijke platen op de proppen. Zo kon je onder andere genieten van ‘Voodoo People’, ‘Wolfpack’ en een remix van de track van Zatox genaamd ‘Epic’.
De tent was inmiddels voor zo’n 70% gevuld en na deze set vulde Prefix & Density de area op tot zo’n 85%.

De sfeer zat er inmiddels lekker in, het was opgehouden met regenen en dit hardstyle duo deed waarvoor het geboekt werd: beuken, beuken en nog eens beuken! Met enkele melodie tracks tussendoor zoals ‘Break The Show’ en ‘Men Of Steel’ zorgden beide heren ervoor dat men langzaam toe was aan nog een tandje sneller en rauwer. Na hen stonden Delete, Radical Redemption, AniMe en Angerfist nog opgesteld, dus alle reden om tot de laatste seconde present te blijven.

Gas erop

Delete besloot om het ietsje harder en steviger te doen. Vraag hem niet om melodieuze platen, want dan zal hij ongetwijfeld zijn neus ophalen. Lekkere, doffe klappers met gruwelijke kicks, dat is waar Ryan Biggs voor staat. De Australiër gooide onder andere ‘Judgement’ erin, een nieuwe track van het album met Dj Thera en ’The World Is Yours’. Dit setje was helaas in no time voorbij en als één van de laatste platen kon je ‘Do Or Die’ in je trommelvliezen horen klappen. Mijn complimenten aan deze baas! De volgende baas stond ook alweer te popelen om er overheen te gaan. Zijn bijnaam is de welbekende Radical.

Nauwelijks bijgekomen van Delete en de volgende artiest kreeg je alweer voor je kiezen. Joey pakte flink uit met knallers van platen zoals een remix van ‘Piece of Shit’, ‘Retaliate With Hate’ en ‘Brutal 5.0’. Het publiek was uitzinnig en nagenoeg de hele tent was gevuld met opgezweepte freaks! Helaas gaan dikke setjes snel voorbij en dit was er dan ook typisch zo eentje. Omdat AniMe wat verlaat was, kon onze held uit het oosten zijn set wat verlengen met wat hardcore tracks.

Na het horen van zijn overheerlijke hardcoretrack met Miss K8 genaamd ‘Scream’ besloten we om richting uitgang te gaan. Mede vanwege een lange reis (1,5 uur) en een programma op de zondag was het verstandig en pure wijsheid om de benen lichtelijk te sparen. Helaas konden we daardoor AniMe en Angerfist niet meer meekrijgen, maar ongetwijfeld waren dit absolute sloopsetjes. Achteraf vernamen we dat we de goede keuze gemaakt hadden.

Al met al een heerlijk feestje met de nodige plusjes en minnetjes. Overall gezien een dikke voldoende in de vorm van een 7.5 en zoals elk festival kan de editie van 2017 alleen maar nog beter worden.

Promised Land people bedankt en tot in 2017!

Reageren