Sasha Dijkhoff
Door Sasha Dijkhoff

”We go a headstrong legion of an underground base.
Power to the ones who never gave up a chase.
Now we call concrete & steel our district.
Dedicated to the rave incase you missed it.
We’re in a rave, npw this is my life.
We turn music into power as we unite.
If you ain’t a saint you better stay unholy.
This is for the die hards only!”

Afgelopen weekend was het alweer tijd voor de echte onbetwiste eindbaas van de harder styles festivals, Q-BASE! Net over de grens bij Nijmegen, diep verscholen in de bossen van Weeze, ligt een verlaten luchtmachtbasis. Volgens velen het heilige grond en de meest perfecte locatie voor een festival. Elk jaar steken de meest doorgewinterde festival veteranen de grens over naar Duitsland en verzamelen zich op Airport Weeze om 14 uur lang, van licht naar duisternis, het mooie festivalseizoen hard en in stijl af te sluiten. “This is for the die hards only!”

Nach Deutschland
Het is voor ons een lang stuk rijden vanuit Rotterdam, maar met een leuke partybus en de uiterst gezellige mensen daarin begon het feestje eigenlijk onderweg al en was deze reis zo voorbij. We kwamen aan op Airport Weeze en de rij was binnen mum van tijd gepiept, evenals het scoren van een kluisje en muntjes. Wij besloten eerst het terrein te verkennen en liepen langs elke stage. We begonnen gelijk hard en blijven hangen bij de Bunker Kom Je Niet. Pyrut zorgde voor lachende gezichten en gezelligheid tijdens zijn remix van ‘Lou Benga – Mambo No. 5’ en knalde ook door met ‘Helemaal naar de klote’. Nu we dan toch in Duitsland waren, was het natuurlijk ook het moment voor de plaat ‘Ein, Zwei, Polizei’.

High Voltage album showcase
Ik en de anderen liepen hierna door naar de Hangar waar om 20:00 uur High Voltage zou beginnen met zijn album showcase. Lang ben ik helaas niet, dus ik zag niet wie er stond, maar hoorde toch dat er iets niet klopte toen ik ‘Genocide’ van Delete en ‘Black Death’ van Apexx voorbij hoorde komen. Ah, dit was nog de afsluiting van Phuture Noize! Na ongeveer een kwartier begon High Voltage dan toch en was het stampen op tracks als ‘Nasty Bitch’ en ‘Sanctuary’. Ook ‘Enemies’ knalde door de Hangar.

Qbase Hangar Report
Warehouse
We liepen door naar de Warehouse waar Korsakoff stond te draaien. Een podium met een gigantisch LED blok wat er best gaaf uit zag. Lachende gezichten bij de remix van het bekende ‘Krakaka’ waren natuurlijk vanzelfsprekend. De sfeer was echt top tijdens deze set, maar het geluid liet mij iets in de steek. De melodieën waren niet goed hoorbaar en ook de vocals vielen wat weg. Jammer, want de sfeer was wel top en het was duidelijk te zien dat ook Korsakoff optimaal genoot!

Van hot naar her
Als je veel verschillende sets wilde bezoeken, was het bijna rennen van stage naar stage, maar wij gingen toch de uitdaging aan om van veel verschillende artiesten wat mee te krijgen. We begonnen onze weg bij Crypsis en Ran-D die hun set openden met ‘Act Of Rage – Corporals’. De Hangar stond goed vol en de sfeer was uitstekend! Tijdens het lopen naar stages bleven we telkens ook even hangen om de heerlijke oude tracks van de Tijdmachine stage mee te pakken. Ook bezochten we de held Dr. Peacock die ‘Trip To Ireland’ en ‘Trip To Texas’ door de op dat moment te kleine bunker knalde. Wat stond het hier vol! Wij vertrokken bij Peacock en waren net op tijd bij de mainstage voor de anthem show om 00:00 uur. De mainstage was prachtig zo in het donker. In combinatie met het al het vuurwerk, het anthem en losgaand publiek kreeg ik toch even kippenvel van het moment. Na het anthem draaiden de Frequencerz de altijd gezellige sfeer makende ‘Wolfpack’.

Hierna hielden we het voor gezien en gingen door naar de Hangar voor E-Force. Deze stond goed vol, maar met genoeg ruimte om uit je plaat te gaan. Het knalde heerlijk door met tracks als ‘Rock it’, ‘Seven’, ‘Mashup 5.0’ en bij de War Force plaat ‘Reloaded’ ramde het publiek stevig mee. Deetox nam het over die haar set opende met ‘Alone’. Het geluid in de Hangar was werkelijk genieten! Met de rauwste tracks als ‘Chainsaw’ en de nieuwe plaat van Regain, ‘About me’, zette Deetox de Hangar op z’n kop. Ook hoorde ik in haar set een mega dikke hardstyle edit van ‘Angerfist & Vince – No Fucking Soul’, waarbij ik er later achter kwam dat dit de track ‘War Force – Break ya ankles’ is. Wat een dikke set was dit!

Wij maakten hierna onze weg richting de Warehouse voor wat stevige hardcore. Neophyte en Icha stonden hier achter de decks. Het geluid klonk al beter en wij stampten flink door op ‘D-Fence – Pompen’ en ‘Fight With Anger’. Wij kwamen uiteindelijk terecht bij de mainstage waar Wild Motherfuckers een dijk van een set neerzette, het geluid was werkelijk om van te smullen. Zelfs ver achterin klonken de kicks loepzuiver tijdens tracks als ‘Das Weite Land’, ‘May God Be With You All’ en ‘Fuck The System’. De sfeer tijdens ‘Victorious & Glorious’ was fantastisch en om ons heen werd er mee gekrijst op ‘Wild Wild West’.

Warface – Heavy Artillery
Gauw terug rennen naar de Hangar, want het was tijd voor de set waar ik het meest naar uit keek. De nieuwe live act van Warface. De edits en mashups vlogen om je oren. Het was een half uur lang knallen met edits van tracks als ‘Mashup 5.0’ en ‘Wakin’ Up’. Ook hoorde ik een mashup van ‘Sanctuary’ en ‘Path To Extinction’. Art Of War platen die in een nieuw jasje gestoken waren en bijna geen breaks. Ik durfde niet te gokken hoeveel platen er wel niet gedraaid waren in dit half uurtje, maar dit waren er aardig wat. Wat was dit toch een super dik half uur. Het zwaar geschut waar Warface mee kwam opdagen, was alles behalve 13 in een dozijn en voor mij zeker de dikste set op Q-BASE! Na Warface bezochten wij de hardstyle viking Caine nog in de Theracords Bunker.

Report Warface HALaatste set van het festivalseizoen
De allerlaatste set van het festivalseizoen. Angerfist opende zijn set met ‘Chronic Disorder’. Terwijl je vliegtuigen van Ryanair zag opstijgen tijdens tracks als ‘Raise & Revolt’ en ‘Circus Circus’ deed het publiek nog de allerlaatste hakkunsten. Helaas was het na deze heerlijke set toch echt janken geblazen. Het festivalseizoen was dan toch echt ten einde.

Q-BASE is een perfect festival om het seizoen af te sluiten als je thuishoort in de hardere stijlen. De locatie is perfect en underground. Van hardstyle tot terror komt aan bod en de sfeer is fantastisch. Organisatorisch vond ik het top geregeld. Nergens langer dan vijf minuten moeten wachten. Behalve bij de merchandise, maar aangezien de waaiers al snel op waren, kon ik gauw weer weg. Op het terrein had je veel dingen te beleven. De hangmatten in het bos waren uitstekend voor een chill momentje. In de Drill Room kon je trippen in flikkerende lichten en voor de échte die hards was er ook de mogelijkheid om te bungee jumpen. Het aanbod aan eten en drinken was erg ruim en dik in orde. Q-BASE, tot volgend jaar! Voor nu is het tijd om te verkassen naar de binnenfeesten.

Foto’s door: Q-BASEvincentvandenboogaard.nl

Reageren