Sasha Amalia Dijkhoff
Door Sasha Amalia Dijkhoff

Zaterdag konden de raw soldaten in ons midden zich weer gaan klaarmaken voor het jaarlijkse raw hardstyle evenement van Q-dance, QAPITAL. Met een ronddraaiende stage pal in het midden van de Ziggo Dome beloofde het weer een flinke beukpartij te worden met een line-up om je vingers bij af te likken. Vanwege een openstaande brug op de heenweg kwam ik pas om 00:30 uur aan bij het Ziggo Dome. Eenmaal aangekomen in de zaal viel de stage op met witte blokken die van kleur veranderden. Deze blokken deden mij denken aan het nostalgische spel Tetris. Dit jaar was het de eer aan Crypsis om zorg te dragen voor het anthem ‘Stand Our Ground’ met MC DV8. Tijdens zijn set was ik dan ook aan het inkomen voor de rest van de nacht.

qapital 2016 4Frequencerz & Digital Punk
De sfeer zat er tijdens Frequencerz goed in! Het hele publiek was razend enthousiast en schreeuwde mee met de melodie, gevolgd door een luidruchtige ‘Wolfpack’ door de hele arena als de volume schijf omlaag word gegooid. Kippenvel tot op het bot en het gevoel van unity; “it’s a motherfucking wolfpack!” Ook tijdens ‘Getting Off’ gingen er bij iedereen twee armen de lucht in en zo werd er een euforisch gevoel gecreëerd. Uiteraard kwamen er ook tracks voorbij van het nieuwe album Medium Rare. Hierna mocht Digital Punk het overnemen. Een fijne harde set die geopend werd met een dikke licht- en lasershow, vuurwerk en de track ‘Whiplashed’. Ik hoorde ‘Rebel To The Grave’ en het anthem van Supremacy voorbijkomen. Tijdens ‘Retaliate With Hate’ merkte ik dat het publiek ineens een tandje harder ging stampen. Digital Punk kwam dan met ‘Seven’ van E-Force die er nog harder op klapte en het publiek echt flink aan het bewegen kreeg. Bovendien kwam ‘Loud As Fuck’ voorbij, de samenwerking met Alpha² die op het nieuwe album ‘Recharged’ zal verschijnen.

Raw Alliance, E-Force & Regain
Ik besloot nog heel even te blijven hangen bij de mainstage om een stukje van Deetox mee te pakken. Die was alleen nog nergens te bekennen. Wel had ik vernomen dat Raw Alliance er zou staan. Deetox nam het daarna gauw over, maar ik was dan al onderweg naar Arena 002 voor de set van onze rammende Pool, Regain! Het was even een doolhof, maar met hulp van de beveiliging lukte het toch om Arena 002 te vinden. De ventilatie in deze zaal had stukken beter gemoeten, want de temperatuur in deze zaal was veel te tropisch. Ook de vloeren waren spekglad door al het vocht in de zaal. Heel gevaarlijk, vooral met de lage railing bovenin de area. In tegenstelling tot de grote mainstage kreeg je in deze zaal meer het gevoel alsof je in een club stond. Velen waren het niet eens met de beslissing om Regain in Arena 002 neer te zetten. De opkomst tijdens Regain was groot. Wel moet ik erbij zeggen dat, ondanks de hitte en drukte in deze zaal, de sfeer hier vele malen beter was dan in de hoofdzaal. Wat ging dat toch een partij los gedurende zijn hele set! Zijn remix van ‘For The Streets’ was natuurlijk onmisbaar. De volumeschijf ging omlaag en het hele publiek schreeuwde mee op met de vocalen. ‘Freakz At Night’ van E-Force paste ook prima in deze set. Hard, rauw en flinke screeches, precies wat we van Regain gewend zijn!

Oh ja, de man met de gekleurde baard was natuurlijk weer van de partij, geen feest zonder deze gast!

qapital 2016 1The New Era
Het laatste kwartiertje van Regain besloot ik over te slaan om snel naar de hoofdzaal te hollen. De grootste reden waarom ik QAPITAL absoluut niet mocht missen, is omdat ik intens verliefd ben op het nieuwe album van Thera. De opening met ‘The New Era’ was fantastisch, gevolgd door een van mijn favoriete platen van het album, ‘Lightsaber’. Tijdens ‘Going Under’ kreeg ik weer kippenvel tot op het bot, wat een prachtige plaat met veel gevoel! Dat vocalist Tessa Belinfante live meezong, maakte het helemaal af. De – voor mij persoonlijk – mooiste en beste plaat van het album, ‘Starfleet’, kwam ook voorbij. Thera sloot deze geweldige set af met ‘Meteorite’. Helaas was de samenwerking ‘Post Apocalypse’ met Ophidian niet voorbijgekomen. 30 minuten alleen maar harde tracks waar zoveel gevoel in zit. Wat een baas is die Thera. Ik zeg een dikke vette JA tegen deze nieuwe stijl!

qapital 2016 3Radical & Delete VIP
Radical Redemption liet er geen gras over groeien en opende met ‘Brutal 5.0’. Mijn derde kippenvel moment van de avond was daar toen het hele publiek “This.. is.. BRUTAL!” meeschreeuwde. Wat een sfeer en stampwerk! Radical gooide er onverwachts ook nog de Promo Remix van ‘G-Shock – Demons’ in. Ook ‘The One Man Army’ werd niet vergeten.

Delete mocht daarna het stokje overnemen. Voor mij de tweede keer dat ik een Delete VIP set mocht meemaken. Zo hoorde ik ‘Just Do It’, ‘Punishment’ en ‘The World Is Yours’ voorbijkomen. Aan al deze platen was gesleuteld. ‘Chainsaw’ van Warface en Titan kwam ook nog voorbij, die wederom in een Delete VIP jasje was gestoken.

Warface
Warface mocht de avond gaan afsluiten en deed dat weer zoals we van hem gewend zijn, snoeihard. Op ‘Sanctuary’ en ‘Fuck The Drum Machine’ werd er flink gestampt. Het regende ook nieuwe platen. Zo kwam ‘To Wage War’ voorbij en klapte zijn collab met Luna ‘Danger Zone’ er hard op. Als je dacht dat ‘Wakin’ Up’ met Regain en ‘Ways Of The Underground’ met Requiem het laatste beetje energie uit je zou zuigen dan had je het mis, want ‘Release The Kraken’ kwam er nog aan in het laatste kwartier. Warface sloot af met wat flinke hardcore. Wat een set, letterlijk en figuurlijk naar huis gebeukt!

Voorzieningen
De bereikbaarheid van de Ziggo Dome is zeer goed. De garderobe in het begin was even een tijdje wachten, maar waar je op feesten meestal voor je kluisje betaald was het hier gratis. De lange plastic bekers in de Ziggo Dome zijn altijd irritant, als iemand tegen je aanstoot, zit je gelijk onder. De hitte in Arena 002 had wel wat minder gemogen. Vanwege de hitte in die zaal besloot ik om Unresolved over te slaan, een beslissing waar ik nog spijt van heb. De service aan de bar was uitstekend, geen lange wachtrijen. Deze waren ook niet te vinden bij de toiletten.

qapital 2016 2Recap
Ik miste toch wat publiek dat wat harder los ging. Als het niveau in het begin van de avond wat hoger lag dan was dat de sfeer alleen maar ten goede gekomen, maar dat mocht voor mij de pret niet drukken, stampen doe ik toch wel. De licht- en lasershows waren ook ‘on point’. Al met al is het voor mij een geslaagde nacht geweest met muzikale hoogtepunten.

QAPITAL, tot volgend jaar!

Foto’s door: Rossumedia & We Are The Night

Reacties

  • Martijn Veenman 07 april 2016 - 15:23

    Netjes geschreven!

    Quote

Reageren