Nina van Zelst
Door Nina van Zelst

Transcend the physical and enter the mystical… Welcome to Qlimax.

Het is eind November en hiermee weer tijd voor één van de allerbeste feesten die er te vinden is. Het grootste indoor hardstyle festival staat voor de deur, met een buitengewoon geweldige show en een wereldwijd publiek.. Ja, ik heb het over QLIMAX!

Dit legendarische feest, traditiegetrouw gehouden in het Arnhemse Gelredome, verzorgt ons hardstyle liefhebbers elk jaar een reis door de verschillende soorten genres in Hard Dance Music. Het aantal BPM loopt de hele nacht geleidelijk op en onder versterking van de beste DJ’s en de meest prachtige show kan je op Qlimax altijd genieten van de crème de la crème.

Welcome to Qlimax
Nadat ik mijn nieuwe Gelredome Wallet had gekocht – alsof munten ouderwets zijn geworden, erg jammer voor de munten spaarders onder ons – was dan eindelijk het moment daar: het betreden van de zaal. Terwijl ik die oneindigende trappen afliep, proefde ik gelijk de heerlijke sfeer wanneer Tuneboy ‘In My House’ door het stadion knalde. Ja, dacht ik, dit wordt geweldig! Gevolgd door klassiekers als ‘Bitches’ en ‘Have You Ever Been Mellow’ ging iedereen al helemaal los dankzij deze Italiaanse held.

qlimax-report-1De opening
Eén van de (weinige) minpunten van de editie van vorig jaar vond ik toch wel het weghalen van het doek om de stage heen. Toen ik zag dat Q-dance bedacht had dit jaar het doek weer op te hangen kreeg ik toch wel kriebels in mijn buik. Hoe zal de stage eruit zien? Om 11 uur viel het doek, en jongens, jongens, jongens.. Wát een prachtige stage! Een metersgrote vogel met tientallen bewegende (!!) veren die van overal en nergens vandaan kwamen. Omringd door veren en schermen is deze stage toch wel mijn persoonlijke favoriet; Q-dance, complimenten.

Audiotricz & Blademasterz
Audiotricz stond dit jaar voor het eerst op Qlimax en zij begonnen hun set heerlijk met ‘Inception’. Met volgende tracks als ‘Release’‘Reawakening’ en ‘Part of the Hard’ is de set van deze mannen niet anders te beschrijven als heerlijk euforisch en prima gezellig; de sfeer zat er bij de feestgangers zo ‘vroeg’ op de avond al goed in. Aan het einde van de set volgde er nog een redelijk emotioneel bedankje naar Q-dance en het publiek en dit was toch wel erg mooi om te horen.

Next in line was niemand minder dan Brennan Heart. Hij is zeker geen vreemde van Qlimax en een absoluut waardevolle aanvulling op de line-up. Brennan draaide onder andere een edit van de heerlijke ‘Pandora’ en verbazend genoeg ook ‘Sandstorm (Sub Sonik Remix)’, geremixt met ‘F.I.F.O’. Gooi er nog ‘Lies or Truth’ bij en dan heb je een feestje hoor. Vervolgens gebeurde weer één van de zovele verrassingen van Qlimax: Brennan Heart ging het laatste half uur van zijn set verder als Blademasterz. Het publiek ging hier, begrijpelijk, helemaal los op en al tijdens het eerste nummer ‘One Blade’ kreeg ik overal kippenvel.

qlimax-report-2Rise of the Celestials
Na Blademasterz ‘kleurde’ de hele stage ineens zwart. Een beetje onduidelijk, totdat ik op mijn schouder werd getikt om naar de andere kant van het stadion te gaan kijken. Hier, hoog in de achterkant van de zaal, hing een vrouw met een prachtige lange gouden jurk. Elegant bewegend op de muziek en ondersteund door vuurwerk op de achtergrond stond iedereen met open mond te kijken. Wederom een erg mooi extraatje van Q-dance.

Snel omdraaien naar de stage toe, want hier waren ze alweer begonnen met een zieke vuurshow. Alles om op te bouwen naar dat moment waar iedereen op wacht: de anthem-show! Zoals alleen Q-dance dat kan maken, terwijl ‘Rise of the Celestials’ door het Gelredome geknald werd, duizenden lasers en lichten op het publiek losgelaten. Natuurlijk was ook vuurwerk niet te missen. Wat een mooi moment!

Vervolgens mocht de maker van het anthem weer verder met zijn set. Coone begon met ‘D.W.X.’, gevolgd door ‘Love for the Game’. Toen was het alweer tijd voor de volgende verrassing: E-Life werd aangekondigd! Live lieten Coone en E-Life hun nieuwe nummer ‘Riot’ horen en dit was natuurlijk wel erg leuk. In de rest van de set waren de hoogtepunten vooral wanneer ‘The Power of the Mind’ en een edit van ‘Monstah’ gedraaid werden; hier gilde het hele publiek mee.

coone-reportFantasy or Reality?
Headhunterz & Wildstylez maakten op Qlimax de terugkeer van Project One werkelijkheid. WAUW!! Zij begonnen hun set gelijk met één van hun mooiste nummers ‘Life Beyond Earth’. Poe poe wat zat de sfeer er toen al goed in. ‘Halfway There’, ‘Project 1’, ‘Numbers (Wildstylez Remix)’; stuk voor stuk klassiekers werden er gedraaid. Vervolgens draaide Project One zelfs een nieuw nummer, wie had dat gedacht? Wanneer ook nog eens ‘The Story Unfolds’ en de enige echte ‘Fantasy or Reality’ gedraaid werden gingen de feestgangers helemaal los. Als laatste nummer was gekozen voor ‘The Art of Creation’: een prachtig nummer als een prachtige afsluiter van een prachtige set! Project One bedankt, wat was dit mooi.

Overigens ook niet vergeten te vermelden dat de show om de heren heen weer zó goed in elkaar zat, wat een lasers werden er afgevuurd zeg.

qlimax-report-3Bass Modulators & Frequencerz
Bass Modulators kreeg de taak om Project One op te volgen. Dit deden de mannen waardig met een set gevuld met de meest bekende en gewaardeerde hardstyle tracks. Denk aan ‘Let Me See Ya’, ‘Rockin Ur Loopmachine’, ‘Dragonblood’ en ‘See the Light’; stuk voor stuk euforisch waarop iedereen heerlijk kon mee schreeuwen. Naast deze nummers was het ook erg mooi om het Qlimax anthem van 2014 te horen: ‘The Source Code of Creation’.

Frequencerz representeerde een klein omslagpunt van de avond; dit was de eerste echte raw-hardstyle set. Heel erg lekker natuurlijk; ‘Die Hards Only’ en ‘Gods’ zijn nooit verkeerd om te horen, laat staan de nieuwe track ‘Renegades’ samen met Bass Chaserz. Wat ik denk dat het beste opgevangen werd, is de remix gebaseerd op Max Verstappen, ‘#MV33’: ‘’Because I’m Dutch!’’. Deze toverde toch wel een glimlach op ieders gezicht. Ook ‘Rellen in de Hel’ zorgde voor zo’n ‘’Wolfpack’’ gevoel. Ja, ook deze set was weer heerlijk.

Ran-D
Surprise surprise! Daar stond Ran-D ineens op het podium! Zonder aangegeven in de line-up draaide Ran-D een lekker bonus setje voor ons en jongens wat was ik hier blij mee; naar mijn mening had Ran-D de beste intro van allemaal. Hij begon namelijk met een remix van ‘Zombie’ (beste nummer van de avond voor mij), waarvan ik nu nog steeds kippenvel krijg. Gevolgd door mijn lievelingsnummer ‘#MyWay’, kan je natuurlijk wel begrijpen dat mijn ogen een beetje vochtig werden. Bovendien premierde Ran-D ook zijn collab met D-Sturb: ‘Back To Life’. Opnieuw een geweldige verrassing van Q-dance.

b-frontB-Front & Angerfist
B-Front is geliefd bij allen en het publiek ging dan ook erg los op zijn set: ‘Blackness’, ‘World Outside’, ‘Zero Gravity’, heelloo! De sfeer was echt heerlijk en eigenlijk was ik te druk met genieten van de set om notities erover te maken. Ik kan niet meer zeggen dan: well done B-Front!

De laatste 3 kwartier was het eindelijk tijd voor de hardcore legend; raise your first for.. ANGERFIST! Hij begon met een Sparta Mashup van ‘Chronic Disorder’ en ‘Make it Bun Dem’. Hierna, even huilen, gingen wij wegens omstandigheden al naar huis. Toen ik zag dat Angerfist afsloot met ‘Somewhere Down The Lane’ deed dat wel even zeer ja. Desalniettemin, Angerfist weer geweldig gedaan!

Beste indoor feest van het jaar
Qlimax.. Wauw. Dit was zonder twijfel het beste indoor feest van het jaar. Wat een show, wat een stage, wat een sfeer, wat een sets, wat een DJs en bovendien wat een verrassingen die Q-dance ons bracht! Als jij er niet bij was dan mag je toch wel even flink balen. Q-dance heeft zichzelf absoluut overtroffen en het liefst doe ik het vanavond allemaal weer opnieuw. Tot volgend jaar!

Foto’s door: Q-dance

Reageren