Jan-Jaap Top
Door Jan-Jaap Top

Ook dit jaar was er weer een zoektocht naar tickets voor het uitverkochte feest. Na het bekend maken van de line-up was het duidelijk dat Shockerz zich ging mengen tussen de ‘grote’ organisaties door veel unieke acts neer te zetten voor 9.000 man in een uitverkocht Autotron.

Na een poos wachten en een slapeloze nacht verder was het eindelijk zo ver: SHOCKERZ!!

Het plan was om er van af het begin af aan bij te zijn, dit lukte helaas niet. Nadat ik grondig gefouilleerd was, heb ik een stevig tempo ingezet naar zaal twee waar Crossfight en Voidax openden. Aan energie in de set werd ik niet teleurgesteld, precies waarvoor ik Voidax wou zien, het springen en los gaan achter de draaitafel dat aanstekelijk bij zijn fanbase werkt. Met tracks als ‘Auditory Nerve’ en ‘The Italian Tribute’ zat ik al snel in de feestsfeer net als, voor op dit tijdstip, grote hoeveelheid mensen.

MYST Live
Na deze set was het tijd om naar de main zaal te gaan waar de eerste unieke act van Shockerz plaats ging vinden: MYST Live. Via de koude tussen ruimte stond ik in zaal een waar ik even overdonderd werd door het grote podium met LED-schermen. Ik leek niet de enige die veel interesse en zin in MYST Live had, want de grote zaal zat in ieder geval voor de helft vol. (wat je tegenwoordig steeds minder vaak ziet als het event nog niet zo lang bezig is) Met tracks als ‘Time Of My Life’, ‘From The Ashes’ konden de voeten niet op de grond blijven. Helaas stond het geluid niet optimaal dus besloot ik om verder naar voren te gaan waar het geluid gelukkig wat beter was. De nieuwe collab met Deetox, ‘Chaos and Order Remix’ en ‘Fire And Ice’ maakten de set helemaal compleet. Wat een perfectie heeft MYST weten neer te zetten in dat half uur, wat eigenlijk veel te snel voorbij ging. Mede door deze geweldige set kijk ik enorm uit naar het mini album dat Myst in 2018 wil uitbrengen begin 2018.


LEES OOK: Myst brengt mini-album uit in 2018

Ondanks dat het voorbij was, mocht ik niet lang getreurd blijven. Als volgende optreden waren Bass Chaserz en Requiem aangesteld. De set werd geopend met een track die ik helaas niet heb kunnen achter halen, maar wat een heerlijke plaat is dat. Een track die de goede sfeer er lekker inhield! Terwijl Requiem nog met het mixen bezig was hadden de jongens van Bass Chaserz het feest alweer op het podium gehaald. De vreugde en energie waarmee dit duo op het podium staat werkt bij mij erg aanstekelijk. In combinatie met tracks als ‘Attack’,Collateral Damage’ en de nieuwe collab van Bass Chaserz met EZG werd het steeds meer beuken geblazen. Terwijl het drietal doorging met ‘Zombie’, en ‘This Is My Style’ de nieuwe track van Requiem ben ik een kijkje gaan nemen in zaal twee waar het podium gevuld was met Gearbox New Blood bestaand uit: Bestia, Chemical Soldiers, Necrosis en Sins Of Insanity. De set werd geopend met de collab van alle jongens ‘The Rise’. De Gearbox fans lieten zich in grote getalen vooraan het podium zien waar ze stonden te ‘kickrollen’ en ‘klaplongen’. De jongens wisselden het draaien per track af en met vreugde sprongen ze voor op het podium rond als iemand anders aan het draaien was. Het was mij al wel duidelijk, de artiesten waren minsten net zo aan het genieten als het publiek! Ondertussen stonden Crypsis en High Voltage op het podium in de zaal één, oftewel tijd om daar een kijkje te nemen! Bij binnenkomst stond iedereen wild te gaan op ‘Bring The Panic’, de sfeer was er zeker niet op achter uit gegaan. De collab van beide heren: ‘Death Awaits’ liet de eerste rij boven het publiek uitspringen. Het was in ieder geval duidelijk dat er mensen op deze set hebben gewacht.

Kippenvel
Om heel eerlijk te zijn heb ik zo naar dit moment uitgekeken! Een voorproefje op Shockerz Origins. Terwijl de intro nog bezig was op de grote schermen vind ik speculaties op van mogelijke artiesten die zouden draaien tijdens de showcase. Des te groter de verbazing was toen er iemand met een masker op het podium verscheen. Boven de muziek uit (die nog steeds niet heel hard stond) hoorde je het geruis van stemgeluiden uitkomen die stom verbaasd waren en wild begonnen te gokken wie er achter dat masker moest zitten. Maar WAUW! Wat heerlijk om al die oude tracks weer voorbij te horen komen! Ondanks dat ik het erg jammer vond dat sommige tracks al zo snel uitgemixt werden heb ik er niet minder om genoten. ‘Tonight’, ‘Haunter Of The Dark’, ‘Shiverz’ (die natuurlijk luidkeels mee geschreeuwd werd), ‘Magic’ en ‘Sorrow’ lieten even horen wat voor mooie tijd wij hebben gehad.

Het kippenvel van de Origins showcase had weinig kans om weg te trekken toen B-Front zijn derde ‘Beyond Reality’ live act begon. Met ‘Dark Moon’ als opening bleef dat gevoel van genot door mijn lichaam stromen. Zelf had ik de live act alleen op REBiRTH gezien waar de visuals net als nu bij Shockerz een hele gave extra dimensie gaven aan de set. De energie en passie die B-Front uitstraalt tijdens zijn sets zijn daar nog eens puur goud bij. Terwijl er tijdens ‘The Paradox’ amper muziek nodig was voor de zaal stond B-Front ook compleet uit zijn dak te gaan. Buiten dit alles om trakteerde B-Front het publiek op een nieuwe track ‘Darkness Inside You’ en was er met ‘Magic of Immortality’ voor mij te snel een einde aan de set gekomen. B-Front liet het podium over aan zijn labelgenoten van Roughstate die raad wisten met het vermaken van het publiek. Tijdens ‘The Unknown’ liet het publiek horen dat ze hun stem nog steeds niet kwijt waren en tot zo ver als ik kon zien van af de eerste rij stond iedereen helemaal los te gaan. (Ik ben iets groter dan gemiddeld dus ik kon daadwerkelijk verder kijken dan het bezweten lichaam van de persoon achter mij.) Na de nieuwe collab van Frequencerz en Digital Punk was het tijd voor nog een nieuwe track ‘Deserve To Die’ van het talent Rejecta. Een plaat die zeker niet ongehoord was gebleven sinds Qlimax. De sfeer was voor mij inmiddels onbeschrijfelijk geworden, zoveel mensen die compleet uit hun dak gaan, iedereen die meeschreeuwt met de platen waar het kan, zo hoort het gewoon te zijn.

Magisch
Public Enemies nam het podium over en ging een tandje harder. De set werd afgetrapt met ‘OG Sinners’, gevolgd door ‘Deadly Combo’. Buiten het publiek om waren er twee opvallende gasten bij deze set aanwezig. In mijn ooghoeken zag ik fel gele jassen boven op het artiesten deck staan. De politie kwam even een kijkje nemen bij de set en een van de twee agenten kon niet goed volledig stil staan en toe kijken en leek toch wel een beetje te genieten van ‘onze’ muziek. Na ‘Start The Rage’ kwam er ook al snel weer een einde aan deze set. Onderhand hadden mijn maat en ik toch aardig veel honger gekregen dus werd het tijd om wat eten op te zoeken. Bij het binnen komen van zaal twee kwam de geur van frituur ons tegemoet en sloeg de trek helemaal in. Het etentje hadden we natuurlijk goed getimed met de set die daar gedraaid werd. Terwijl wij bij de bankjes waren gaan zitten liet het Italiaanse duo Clockartz de zaal flink los gaan. Toen de track ‘Victorious’ was het de taak van mijn maat om het eten even vast te houden zodat ik tijdens dit nummer even vol uit m’n plaat kon gaan. De ‘rising stars’ waren bij veel bezoekers niet onbekend gebleven want de zaal bleef maar voller en voller stromen naar mate de set bezig was. De jongens bewezen hier weer hoeveel gevoel ze hebben om een heerlijke set neer te zetten. Hun eigen tracks ‘Rockafella’ en ‘Art of Being One’ deden het dan ook zonder verassing heel goed in de zaal. Het magische gevoel wat in de zaal was werd nog beter toen Clockartz besloot ‘Magic’ te draaien! De track die ik zo graag volledig had willen horen tijdens de Origins showcase was toch nog even volledig te bewonderen bij deze set. Het publiek had volgens mij het zelfde gevoel als mij, het geschreeuw van iedereen overstemde alle geluiden die in de zaal waren, wat een heerlijk gevoel!

Na het einde van de set van Clockartz trof ik een aantal vrienden met wie we samen naar Radical & Regain zijn gegaan. Bij het inlopen van de zaal moest ik even stil staan en mijn polsslag controleren. Hadden we de verkeerde afslag genomen en waren we bij het crematorium aangekomen? Wat een hitte! Maar aan beweging liet de zaal merken dat ze ondanks de hitte nog lang door konden gaan. Terwijl wij een mooi plekje opzochten schreeuwden we al lopend mee met ‘America’. Nadat we een beetje ruimte gevonden hadden gooide Regain zijn remix van ‘For The Street’ er in die even later vervolgd werd door een nieuw nummer van Regain. Wat een heerlijk puur Regain plaatje! Verder kon ‘Brutal 6.0’ niet aan deze set ontbreken, en was voor mij de set verassend snel voorbij. Tijd voor een ander hoogtepunt van de avond, War Force zou het nieuw album presenteren voor publiek! Zelf was ik uit de menigte gaan staan voor wat frisse lucht en zodat ik de set en het publiek van een afstandje kon bekijken. Het kan aan mij liggen maar ik had het idee dat de sfeer wat minder werd. Het grootste deel van het publiek leek niet bekend met de tracks van War Force waardoor het de massa af en toe stil leek te staan. Maar tijden ‘Devastation’ liet het publiek toch even zien wat te herkennen en ging het toch goed los! Natuurlijk mogen we de fanatiekelingen die op de schouders zaten en bij de voorste rij wel hard aan het springen waren tijdens alle nieuwe absoluut niet vergeten.

Conflict
De man die volgens Headhunterz de brug tussen Raw en Euforic kan gaan maken, de man die dit jaar voor het Shockerz anthem heeft gezorgd: D-Sturb. Terwijl het vuurwerk en de vlammen aangingen knalde de anthem ‘Conflict Override’ door het Autotron. Van voor naar achter gingen de handen en vuisten de lucht in! Door alle bewegingen en het vuur tijdens het nummer werd het volgens mij spontaan nog eens 5 graden warmer. Niet veel later sprong Requiem ook het podium op om hun collab mee te draaien. De sfeer zat er weer helemaal in en de extra temperatuur leek niemand veel te schelen, daar was de muziek te goed voor en de organisatie had een vul punt voor de water flesjes bij de wc’s achter in de zaal (wat heel plezierig was!). Na tracks als ‘Legacy’, ‘High Power’, en ‘Kill Me’ was het ook al het einde van deze live-set. De drie artiesten die volgende waren al bekend met het podium, E-Force die al gedraaid had met War Force en Rebelion had hun nieuwe collab met Sub Sonic ook al even kunnen draaien tijdens Sub Sonic Live. Wellicht om deze reden wisten ze de juiste track uit te zoeken om mee te beginnen, ‘Uprising’ leek precies wat het publiek nodig had! “This is the UPRISING!” en het NK kickrol filtertje werd ineens vol op gebruikt op snapchat. Het was natuurlijk een plaatje die net als de ‘FTP (E-Force Remix)’ te verwachten was maar des ondanks niet minder leuk! Bij het horen van de lyrics van ‘Echoes’ kwam er toch een beetje kippenvel opzetten door de Linkin Park fan gedeelte in mij. MC Livid had zaal twee ondertussen verlaten en stond op het podium om samen met Rebelion het We Are Hardstyle Anthem, ‘WE ARE ONE’, te draaien. Terwijl een meisje naast mij vroeg of ik ook naar dat feest zou gaan, ging mijn blijheid die ik had tijdens ‘Echoes’ over naar een jongen naast mij toen ‘One’ gedraaid werd, de collab van E-Force & Warface & Rebelion voor Hardbass 2017. Schijnbaar vonden de artiesten dat het tijd werd voor wat “OOOOHHH” geschreeuw in de zaal liet het publiek dit ook horen tijdens ‘Seven (Kick edit)’ en ‘Dead Wrong’.

Het Einde nabij
Ondanks dat we nog even moesten stampen tijdens tijdens ‘Mash Up 5.0’ bij Delete & Killshot & Warface begon ik mijn benen al wel aardig te voelen. Ik leek niet de enige te zijn met dat probleem want steeds meer mensen gingen er toch even bij zitten of aan de zijkant stil staan. Om heel eerlijk te zijn, vond ik de gehele set wat teleurstellend door alle kicks waar ik nou net niet op zat te wachten. Gelukkig dacht het grootste deel van de zaal die nog wel stond los te gaan daar heel anders over. Maar hierdoor ben ik wel wat verfrissing gaan opzoeken in de tussen hal. Op de achtergrond kon ik nog wel wat mee krijgen van de set waar tracks als ‘Who’s The Boss’, ‘Undercover’, en ‘Beast Mode’ gedraaid werden. Tijdens ‘Watch Your Back’ liet de zaal zien dat ze nog wel een beetje energie over hadden, en liet ik mij toch ook even gaan op ‘Level’ van Delete. Hoewel een aantal mensen het wel genoeg vonden voor Shockerz opende Minus Militia hun set met ‘Obey & Arise’ De Militant Mayhem anthem. Het grootste deel van de bezoekers liet nogmaals van zich horen. Zij waren klaar voor nog een half uurtje geweld! Ik begon mij onderhand af te vragen waar de mensen hun energie nog vandaan konden halen, want ook de twee nieuwe tracks van Minus ‘Bring The Pain’ en ‘Pessimal Evil’ liet het publiek van de grond af komen.

Voor ons was het tijd om naar huis te gaan! Bij de uitgang werden we zoals beloofd getrakteerd op het nieuwe album van War Force waarvan we later hoorden dat dit voorlopig het laatste is wat we van War Force horen.

LEES OOK: War Force neemt een break

De organisatie heeft in mijn ogen iets unieks neer weten te zetten! Wat een heerlijke onbeschrijfelijke sfeer had Shockerz! Mede door deze onbeschrijfelijke sfeer heb ik jullie hulp gevraagd om Shockerz onder woorden te brengen. Hoewel de meest gehoorde reactie “Warm” was kwamen er ook nog veel andere reacties binnen zoals:

• “Echt heel dik” (Nigel Priekaar)
• “Optimaal genoten van de setjes en de sfeer” (Martijn Raats)
• “Top Georganiseerd!” (Daniël Vdović)

Ondanks dat het geluid niet aldoor optimaal was en de etenstentjes in zaal twee stonden (sterke frituur lucht in de zaal) heeft Shockerz mij ook buiten de line up om op een leuke manier weten te verrassen met Snapchat filters, dopjes op de flessen, visuals op de schermen en genoeg wc’s achter de mainstage. Al met al heeft Shockerz letterlijk en figuurlijk een warme herinnering bij mij achtergelaten!

Beoordeling

  • LINE-UP95%
  • LOCATIE90%
  • GELUID65%
  • STAGE90%
  • SHOW80%
  • SFEER90%

Overall
waardering

85%

Reageren