Laurens van Beers
Door Laurens van Beers

Hoewel het lijkt alsof de meeste namen van de Defqon.1 RED Mainstage en BLUE (Raw Mainstage) al decennialang meegaan, zijn er elk jaar weer nieuwe namen te vinden die zomaar ineens de kans krijgen om er te mogen staan. Ik was benieuwd hoe dit zich verhield tot voorgaande jaren en ging daarom op onderzoek uit.

Defqon.1 is al sinds haar eerste editie in 2003 een begrip in de hardstyle scene. Het wordt ook wel het ‘Mekka van de Hardere Stijlen’ genoemd. Het is dan ook niet zo gek dat een plekje bemachtigen op de line-up van de RED en BLUE area’s gerust een mijlpaal genoemd mag worden uit de carrière van een hardstyle artiest. Maar omdat Defqon.1 al sinds 2003 bestaat, kun je uit de line-up door de jaren heen aflezen hoe het met de carrière van zo’n artiest gaat. De PURPLE area is al sinds jaar en dag de talentroom van het festival. Q-dance noemt het zelf ‘Upcoming Harderstyles’ in 2008.

Ik was benieuwd of de groei van een artiest kon worden afgelezen aan de area waar hij stond op Defqon.1, en of ik zo een inschatting kon maken welke artiesten we over een paar jaar, zeg in 2018, op de RED en BLUE area kunnen verwachten. Ik heb daarbij gekeken naar de PURPLE line-up’s van Defqon.1 2009 tot en met Defqon.1 2012 en deze allemaal in een overzicht gezet met hun plek in de line-up tot en met drie jaar later.

defqon purple stage 2011artiesten defqon.1 purple
defqon purple stage 2015Een aantal artiesten zijn uit de line-up weggefilterd, omdat zij namelijk slechts een enkele keer op Defqon.1 stonden, of al meerdere jaren niet meer. De groei van sommige artiesten is erg opmerkelijk, zoals die van Frequencerz die na hun optreden in 2010 pas in 2013 weer terugkwamen. Vooral in 2009 is de groei goed te zien, daar groeien Ran-D en Psyko Punkz van de PURPLE naar de RED, waar B-Front een jaar eerder ook al stond.

Ook opmerkelijk is dat gemiddeld 50% van een PURPLE line-up het jaar, of jaren, daarna ook verzekerd was van een plek op de line-up. Als we nu kijken naar de PURPLE line-up van afgelopen jaar, kunnen we wellicht opmaken wie van de talenten er in 2018 nog steeds op Defqon.1 te vinden zijn, en wellicht op de Mainstage zullen staan.

In 2015 stonden Faizar, Jinxed, Devin Wild, MANDY, Notoriouz, Cyber, Electronic Vibes, Ignition, Break Zero en Icha in de PURPLE stage, ook wel de talentroom van Defqon.1. Als we kijken naar de huidige populariteit van deze namen en ook 50% wegfilteren, komen we uit op de namen Faizar, Devin Wild, MANDY, Cyber en Break Zero. Aangezien voorgaande jaren ongeveer twee van die namen na drie jaar op de BLUE of RED mochten draaien, zou dat betekenen dat in 2018 twee van deze vijf er zullen staan.

De vraag is natuurlijk, wie zullen het zijn.. Wie denk jij?

Reacties

 • Driezell 02 december 2015 - 14:28

  Dat moeten dan wel Cyber en Devin Wild worden. Vooral Cyber maakt veel goeie muziek.

  Quote
 • Glen 02 december 2015 - 14:39

  Ik denk dat Notoriouz ook wel goeie kans heeft. Dit omdat hij laatst bij Headliner Entertainment heeft getekend. als je dan kijkt wie er van NEXT in line bij headliner allemaal zitten en hoe ze gegroeid zijn is dit niet iets om te onderschatten. er zitten namen zoals Deetox, Cyber en Festuca bij. deetox dit jaar op qlimax wat een hele prestatie is. Cyber opkomend / al groot euforisch talent. Festuca draait op bijna elk groot feest. Daarom denk ik dat we Notoriouz ook in de gaten moeten houden. Ook was er een nummer van hem op de Qlimax cd en hij is diverse keren op xxleratot podcast geweest maar ook op global dedication. We zullen zien wat de toekomst ons te bieden heeft!

  Quote
 • Richard 02 december 2015 - 14:54

  Sound Rush

  Quote
 • Lars haas 02 december 2015 - 20:08

  Break zero verwacht ik echt binnen nu en 3 jaar op de grotere stages. Onderweg naar de main daar echt flink staan stampen!! En ook de tracks die ze tot nu toe hebben uitgebracht zijn echt lekkere doorstampers!

  Quote
 • DJ Hardstylez 28 juni 2017 - 09:46

  ik denk Shockwave :-) hierbij een FREE track van mij ( Hardstylez ) https://soundcloud.com/djhardstylez/hardstylez-lion-20-free-hardstyle-track

  Quote

Reageren