Hard News
Door Hard News

Zany heeft als artiest geen introductie meer nodig. Deze levende legende heeft vrijwel iedere evolutie in de Hard Dance meegemaakt en zit daardoor al meer dan 20 jaar in de scene. Na optredens op nagenoeg ieder podium over de hele wereld en meerdere albums vond hij dat het tijd was om iets nieuws te doen. Wij waren erg enthousiast en konden het niet laten om hem wat vragen te stellen.

Plotseling verscheen een mysterieuze afbeelding online met het woord ‘inZanity’. Kort daarna werd duidelijk dat het om een podcast ging. Hoe waren de reacties op dit nieuws?
Natuurlijk zoals we altijd gewend zijn in ‘hardstyle land’, waren het gemengde reacties. Sommige fans hadden verwacht dat het een album zou worden, anderen vonden het super-vet dat er eindelijk ook een podcast verschijnt in het freestyle genre.

Hoe ben je eigenlijk op het idee gekomen om een podcast te gaan doen?
We hebben al jaren bekeken hoe we Zany met iets meer kunnen laten komen. De standaard podcasts is een beetje uitgemolken, vandaar dat ik, nu ik ook een andere weg ben ingeslagen qua sounds, daar wat extra tijd aan wil besteden. Zoals mijn sets tegenwoordig bestaan uit (simpel gezegd) ‘leuke muziek’, wil ik dat ook in een podcast aanbieden. Geen hokjes mentaliteit, geen ‘het moet minimaal 568 BPM zijn’.. Nee, gewoon alles wat vet is, moet ik kunnen draaien.

Zo zijn we destijds ook met heel de scene begonnen. Het draait om het gevoel in de muziek, niet om het aantal BPM of of de mate waarin iets overstuurd is.

Hoe denk je dat inZanity zich onderscheid van andere podcasts?
Brede keuze qua genres, niet alleen maar raw of euphoric, maar gewoon hardstyle-minded en hier en daar wat muziek ertussendoor dat ik zelf vet vind. En dat kan van trap tot drum & bass tot tek zijn. Als ’t maar knalt!

zany inzanity interview 3

inZanity is een freestyle podcast. We merkten aan je laatste paar releases dat je deze kant op begont te gaan. Is dit ook waar je hart ligt op dit moment?
Het standaard gebeuk begon me tegen te staan. Ik produceer nu zo’n 20 jaar, heb muziek gemaakt in heel veel genres, maar de essentie was altijd dat ik het leuk vond om te doen. Wat er nu gebeurd in de hardstyle, is voor mij geen uitdaging meer in de studio. Dus ga ik weer op zoek naar iets anders, waar ik wel plezier in heb en m’n passie in kwijt kan. Het zal altijd hardstyle blijven, maar met wat andere invloeden hier en daar.

Betekent dit dat je nog wel hardstyle draait, of ga je Zany als artiest breder trekken?
Mijn sets zullen voornamelijk nog bestaan uit hardstyle, maar dan in de breedste zin des woords. Freestyle wordt door het publiek nog zo bekrompen gezien als een ‘jump/tekstyle’ genre. Maar freestyle is meer dan dat. Freestyle is gewoon een allesomvattende term voor (in mijn beleving) leuke muziek. Lekker aanklooien op het podium, kijken waar het publiek op reageert en daarop inspringen, in plaats van vooraf ingestuurde setjes draaien, of alleen je 15 maanden oude album telkens opnieuw draaien. Het moet gewoon weer los gaan, want daar draait het om. Ik ben DJ geworden omdat ik mensen wil vermaken en dat doe ik op mijn eigen ‘Zany’ manier.

Dr. Phunk gaf laatst in een interview het volgende aan: “Freestyle isn’t really a genre, it’s how you play.” Ben je het daar mee eens?
Eens, de ene keer draai ik in een set drie rawstyle platen, één trap en een euforische track. Bij een ander publiek kan het zomaar zijn, dat ik de halve set early hardstyle en early rave sta te knallen. Elk publiek is anders dus zal elke set ook anders moeten worden aangepakt.

zany inzanity interview 4

Je stond vorig jaar op Pussy Lounge at the Park. Op de foto’s zie je het enthousiasme van je afstralen. Heb je een goede klik met andere freestyle artiesten?
Ja dat is echt ouwe jongens krentebrood. De meeste freestyle artiesten zijn van ‘mijn’ generatie, dus die hebben ook hetzelfde gevoel als wat ik wil uitstralen op een podium. En gezamenlijk wordt het dan altijd een feestje op het podium, soms nog wel meer dan in de zaal (wat overigens ook aan de alcohol kan liggen, haha).

Is die goede klik één van de redenen geweest dat je dit bent gaan doen?
Uiteindelijk moet ik er zelf plezier in hebben, gelukkig heb ik met die gasten heel veel plezier, dus dat draagt er zeker wel aan bij. Maar in de studio zit ik vaak alleen te werken, en ook dan moet ik me wel happy voelen met wat ik doe. Het is niet zo dat ik continue met een krat bier erbij zit te produceren (maar dat is misschien wel iets om over na te denken).

Laten we even teruggaan naar je podcast, je gaat namelijk 10 september de eerste aflevering lanceren op Q-dance Radio. Kun je er wat meer over vertellen?
Deze podcast geeft meteen weer wat ik wil gaan doen. Allerlei soorten muziek in één grote mix bij elkaar. Niet te voorzichtig, niet nadenken of iedereen het wel vet vindt. Nee, dit is wat ik ga doen en ik sta er voor de volle 100% achter.

Op het artwork heb je bokshandschoenen aan en je gebruikt de zin “Get ready to work your ass off”. Heb je bewust voor dit ‘sportschool’ thema gekozen?
De podcast is gebaseerd op het feit dat het allemaal lekker door moet gaan. Dansbaar op events, maar als je de podcast luistert op je oordopjes tijdens het sporten, dan wil je ook niet dat het te vaak stil valt. Dus vandaar deze work-out link. Ik denk dat de podcast een ideale mix is om in de sportschool te gebruiken, al dan niet voor een uur cardio, maar ook om even flink aan de ijzers te hangen. Zeker weten dat je met dit soort muziek extra energie krijgt!

zany inzanity interview 2

Blijft inZanity een podcast of kunnen we in de nabije toekomst een gelijknamig album of event verwachten?
We zijn druk bezig om dit concept ook als hosting in te gaan vullen. Zo zullen er complete avonden aangeleverd worden aan organisaties waarbij dit hele freestyle concept als een pakket op je locatie wordt gedropt. Verder wil ik ook nog verschillende EP’s gaan uitbrengen rondom inZanity om het muzikaal te ondersteunen. Er komt genoeg aan dus!

Om het interview af te sluiten hebben we een mooi dilemma voor je bedacht. Je ‘moet’ een keuze maken uit de volgende twee opties:

  1. Je moet iedere ochtend de volledige CD “The Best of Deutsche Schlager vol. 5” beluisteren
  2. Je moet altijd slapen in een bed vol met kruimels

Keuze 1, andere muziek geeft me namelijk altijd inspiratie. En wie weet komt er nog ooit een schöne Zany Ramm-EP uit gerold!

Luister op 10 september vanaf 19:00 naar Q-dance Radio voor de eerste aflevering van inZanity!

Reacties

  • Alek vidakovic 17 september 2015 - 21:21

    Beste radio van Nederland die moet hebben COOL website naam is hardniews powerd by slam go

    Quote

Reageren