Laurens van Beers
Door Laurens van Beers

“Ga je mee naar Q-BASE dit jaar? Schijnt wel dik te zijn!” zegt één van je vrienden tegen je. Q-BASE, het festival op die verlaten luchtbasis net over de grens bij Weeze. Dat doet wel een belletje rinkelen ja. Je besluit om even een kijkje te nemen op de website en even valt je mond open: 14 UUR LANG?! Fuck, hoe ga je dat in godsnaam overleven? Verdovende middelen ben je niet zo van, dus dat maakt het allemaal wat lastiger natuurlijk. Geen zorgen, we got you covered fam.

De line-up ziet er goed uit en de foto’s van vorig jaar ook, dus je besluit om een ticket te kopen. Direct schiet er een golf adrenaline door je heen, je hebt er al zin in! De speciale Spotify playlist staat dag en nacht aan, waardoor je reacties van je ouders als “ik vond deze muziek al eentonig, maar ik heb dit nummer nu echt al minstens 100x voorbij horen komen” nagenoeg zeker zult horen. Wat maakt jou het uit, ze snappen het gewoon niet. Maar ook je vrienden hebben er zin in, dus in de weken voor het event worden verschillende foto’s en video’s over Q-BASE gedeeld in je groepsapp.

Let’s go!
Het heeft even geduurd, maar dan kan het feest toch eindelijk beginnen. Je stapt met je vrienden in de auto, of de bus, en racet naar Weeze. Bij aankomst voel je de gezonde spanning door je lijf gieren en zodra je door de controle bent weet je het zeker: het kan beginnen!

Allereerst besluiten jullie om op ontdekkingstocht te gaan, want dit industriële terrein biedt veel mooie en vette plekjes om te verkennen. Je wilt natuurlijk wel alles gezien hebben. Het zou zonde zijn om de hele nacht bij hetzelfde podium te staan, alhoewel je jezelf dan natuurlijk ook optimaal kunt vermaken. Het terrein van Q-BASE, een verlaten RAF-basis vlakbij de grens van Nederland en Duitsland, biedt de ideale locatie voor een feest met een underground randje. De bunkers en het asfalt geven alles net dat rauwe randje wat het festival kloppend maakt.

Je kijkt nog even naar de timetable op je telefoon: “damn, 10 area’s..” En die area’s lopen behoorlijk uiteen. Je kunt enerzijds de verschillende smaken Raw proeven in de Gearbox x Nightbreed area, maar ook de classics herleven bij Noisecontrollers presents Attack Again, waar de avond in het teken staat van de hoogtijdagen van hardstyle. Voor wie aan Gearbox en Nightbreed niet genoeg raw heeft, is er ook altijd de Hangar. Deze letterlijke hangar is al jaren kenmerkend voor Q-BASE om zijn extreme geluid en rauwe programmering. Voor de echte die-hards dus. Een extra onderbroek meenemen is dus niet verkeerd. Oordoppen zijn overigens ook geen overbodige luxe.

Even sleutelen aan de bpm meter
Naast hardstyle heeft Q-BASE natuurlijk nog veel en veel meer te bieden. Wat dacht je van The Warehouse met stevige hardcore, PRSPCT met snerpende Drum ’n Bass / Industrial en Bunker Kom Je Niet waar uitsluitend extreme hardcore voorbijkomt. Niet voor mensen met hartkwalen dus.

Maar aan het andere einde van het spectrum bevindt zich de Parookaville area. Hier ligt het tempo een stuk lager, maar de beats dreunen minstens net zo lekker door. Heerlijk voor als je even wat anders wilt, maar toch wilt blijven beuken.

q-baseThe freaks come out at night
En dat geldt zeker bij Q-BASE. Als de avond valt verandert de verlaten luchtbasis in een macaber schouwspel van dans en duisternis. Terwijl ‘normale’ mensen gaan slapen als het buiten donker wordt, lijkt dit festival juist dan pas tot leven te komen. Felgekleurde lampen lichten de bossen op, waardoor je jezelf plotseling beseft dat je nog steeds buiten bent. Een rare gewaarwording, zo’n nachtfestival. Maar magisch is het wel, al die kleuren over het terrein. Je zou bijna vergeten dat er een paar meter verderop gebeukt wordt op snoeiharde terror.

Het is dan ook niet verkeerd om af en toe even een rustmoment te pakken. Even jezelf opladen om vervolgens weer vol gas door te gaan. Zelfs echte die-hards moeten zo nu en dan even op adem komen. Wellicht goed om even voor 24:00 te doen, zodat je uitgerust kunt vlammen op de officiële openingsshow van de Open Air mainstage. Die mag je echt niet missen.

Album showcases in overvloed
Iets unieks aan Q-BASE dit jaar zijn de album showcases. Het zijn er namelijk maar liefst 3! Zowel Hard Driver, als Psyko Punkz zullen door middel van een speciale set hun nieuwe album ten gehore gaan brengen. Maar dat is niet alles. Ook D-Block & S-te-Fan komen met een gloednieuw album en hier kun je als eerste meer van horen. Veel is er namelijk nog niet over bekend, dus als echte liefhebber mag je dit niet missen.

Waar blijft de tijd
Waar normale nachtfeesten pas om 22:00 beginnen, ben jij inmiddels al een aantal uur bezig. Je hebt dus nog wel even te gaan. Voor je het weet slaat de denkbeeldige klok 04:00. FU-HUCK, hoe dan?! Even geleden stond je jezelf nog te vergapen aan het geluid en de lichtshow op de mainstage, maar dan zie dat dat eigenlijk alweer vier uur geleden is. 14 uur overleven lijkt eigenlijk helemaal niet zo moeilijk, de tijd vliegt namelijk voorbij.

From darkness into daylight
Q-BASE staat bekend om haar catchphrase “From daylight, into darkness”, maar wat veel mensen vergeten is dat het zo rond 06:00 weer licht begint te worden. “From daylight into darkness, into daylight” is het dus eigenlijk. En dan merk je het pas. De inmiddels 13 uur beginnen z’n tol te eisen. Maar dapper als je bent waag je het niet om op te geven. Samen met de overige bezoekers geven jullie alle laatste beetjes energie die jullie nog over hebben. Naar huis komen zien we dan wel weer, alles geven is nu alles dat telt.

De laatste vuurpijlen schieten de lucht in en de welbekende “wow, wow” galmt over het terrein. Je valt uitgeput neer en probeert even bij te komen. Net als je jezelf begint af te vragen hoe je nu in hemelsnaam thuis moet komen, reikt een bekende arm naar je en tilt een van je maten je omhoog. “Kom man, samen uit samen thuis. Volgend jaar weer?” YES!

Tickets voor Q-BASE 2017 zijn te bestellen via http://www.q-basefestival.com/tickets/

Reacties

  • Mark 30 augustus 2017 - 17:41

    Beste, Naast de 2 opgenoemde acts, heeft ook Repix zijn album showcase op Qbase!

    Quote

Reageren