Nina van Zelst
Door Nina van Zelst

De mannen van Da Tweekaz krijgen op 26 januari de bekroning op hun carrière: een eigen X-Qlusive. Hoewel velen het Noorse duo kennen van Disney bootlegs en tracks als Jägermeister, hebben de heren veel meer dan dit bereikt. Ze hebben een jarenlange loopbaan, een unieke stijl, talloze releases en nu een eigen X-Qlusive: dit is de legacy van Da Tweekaz.

2008 – 2010: van hobby DJ’s naar Dirty Workz familieleden

Kenth en Marcus zijn begonnen als solo-artiesten in Noorwegen en produceerden hier allebei verschillende muziekstijlen. Online hielden ze elkaar wel al in de gaten en waren ze (op een vriendelijke manier) erg kritisch op elkaars tracks en remixes. Toen ze vervolgens een keer op dezelfde line-up van een feest in Noorwegen stonden, raakten ze aan de praat en besloten ze samen in de studio te gaan zitten. Hier ondervonden ze dat ze toch wel erg goed met elkaar konden opschieten, wat het begin van Da Tweekaz markeerde.

De mannen waren eigenlijk altijd bezig met happy hardcore: zowel als DJ en als fan volgden zij deze stroming op de voet. Zo bezochten ze regelmatig Nederlandse feesten en waren ze bij evenementen als Qlimax en Q-BASE er al vanaf dag één bij. Hierdoor groeide hun liefde voor hardstyle steeds meer en besloten ze meer en meer in deze muziekstijl te produceren. Doordat ze alle invloeden van Nederlandse hardstyle niet konden bijhouden ontstond er een heel eigen geluid, welke tot op de dag van vandaag nog herkenbaar is. Dit eigen geluid is dan ook uitgegroeid tot een eigen stijl en zelfs een eigen merk.

Natuurlijk duurde het niet lang voordat deze mannen ook op de radar van Dirty Workz kwamen. Nadat Da Tweekaz demo’s bij het label terechtkwamen, zag het label al snel het unieke aan de act en stuurde ze een delegaat naar Noorwegen om een weekend met het duo te spenderen. Aan het einde van dit weekend was het raak en zei hij tegen de twee 23-jarigen: “Welcome to Dirty Workz.” 

2011 – 2013: de enorme groei en release van het debuutalbum

Inmiddels hadden de mannen in 2010 al de enkele releases uitgebracht, zoals de EP’s DNA EP en Examination of Time. In 2011 creëerden ze één van hun meest emotionele tracks: ‘Become’. Deze was uitgebracht voor de slachtoffers van de terroristische aanslag op het Noorse Eiland Utøya. Breivik schoot in 2011 hier 69 jongeren dood met extreemrechtse en anti-islamitsche opvattingen. Het Noorse duo wilde met ‘Become’ dan ook hun steunbetuiging geven. Marcus deelde in een eerder interview zijn ervaring: “A lot of the victims’ friends were in the crowd when we played it. They were crying, and I was crying on stage. I will never ever forget that. I had sunglasses on, and they couldn’t see I was crying, but tears were just running down. I couldn’t stop.”

In deze periode moesten de mannen van Da Tweekaz naast het full-time produceren ook nog full-time werken. Dit zorgde ervoor dat Kenth en Marcus in 2012 de knoop doorhakten en met een sprong in het diepe permanent naar België verhuisden, waar ze zich enkel op hun muzikale carrière zouden richten. Dit pakte natuurlijk erg goed uit en resulteerde onder andere in het debuutalbum van Da Tweekaz: Time 2 Shine. Dit album, met de bekende tracks als ‘Break the Spell’ en ‘Feel the Night’, was enorm succesvol en leidde tot nog één van hun grootste prestaties: binnenkomen op nummer 99 in de DJ Mag Top 100. Ook in 2013 waren de heren druk bezig met hun bijna exponentiële groei en stonden ze op feesten als Reverze, Defqon.1 en Tomorrowland.

2014 – 2017: grootse boekingen en de start van een eigen label

2014 was geen uitzondering en representeerde wederom een groots jaar voor Da Tweekaz. Hierin behaalde de heren onder andere hun beste ranking in de DJ Mag Top 100 tot nu toe met een hoge #66. Ook was dit het jaar dat hun welbekende ‘Frozen’ remix gereleased werd, welke tot op de dag van vandaag nog overal gedraaid wordt: van grote feesten tot in de Nederlandse kroegen en clubs. Op het gebied van anthems mocht Da Tweekaz voor Freaqshow ‘Celebration of Sin’ creëren én ‘Unlock the Power’ voor Bassleader.

Alsof dit nog niet genoeg is introduceerde het duo ook nog eens het thema ‘#Tweekay14’, waarin ze iedere maand een nieuwe track en bijbehorende videoclip zouden releasen. Deze werden gescheiden iedere twee weken gereleased, waarna het album Tweekay14 – The Ultimate Collection met al deze tracks uitgebracht werd. In het volgende jaar, 2015, bracht Q-dance voor de allereerste keer Da Tweekaz naar de RED Mainstage van Defqon.1. Hier kwamen duizenden liefhebbers samen om mee te doen met de Noorweegse ducks-gekte.

Het volgende jaar was voor Kenth en Marcus weer volop knallen, met ditmaal het thema ‘#Tweekay16’ en het bijbehorende album Tweekay16 – The Ultimate Collection. Hieruit kwamen vele hits als ‘Tequila’, waarvoor de videoclip werd opgenomen tijdens een 4-daagse shoot in Gran Canaria. Ook de serieuzere ‘Heroes’ was een mooi gebaar van de heren naar de alledaagse helden in onze samenleving. Tussendoor creëerden de mannen het anthem voor Midnight Maffia genaamd ‘The Hitmen’. 

De roots van Da Tweekaz liggen bij de happy hardcore. Dit zorgde er dan ook voor dat de heren in 2017 besloten om een gloednieuwe act te lanceren: Tweekacore, het happy hardcore alter ego van het duo. Alsof twee acts nog niet genoeg is, besloot Da Tweekaz in 2017 samen met Darren Styles en Dirty Workz een Happy Hardcore label op te richten: Electric Fox. Naast Tweekacore releasen ook andere Happy Hard artiesten als Audiofreq en Dougal hun muziek op dit label van Kenth en Marcus. Hoewel het label nog geen twee jaar geleden opgericht is, mag het inmiddels al elf releases van acht verschillende artiesten op haar naam zetten.

2017 was hiermee nog niet ten einde voor Da Tweekaz. Zo mochten ze voor de allereerste keer op Qlimax draaien, wat natuurlijk een hele grote eer is binnen de hardstyle en bij vele artiesten op hun bucketlist te vinden is. Naast deze grote boeking waren er ook nog de enige tracks uitgekomen die het erg goed deden: ‘Komon’ heeft inmiddels bijna 9.000.000 weergaven op YouTube, maar ook de Disney bootleg ‘How Far I’ll Go’ tikt de 5.000.000 views aan.

2018 – 2019: een waar begrip binnen de hardere stijlen en een eigen X-Qlusive

In 2018 was Da Tweekaz alweer een decennium bezig in de scene. Dit 10-jarig jubileum vierden Kenth en Marcus met een nieuw thema: ’10 Years Da Tweekaz’ en weer een bijbehorend album 10 Years Da Tweekaz – The Definitive Collection. Hierop kon je onder andere de remix van ‘Partystarter’ terugvinden, wat ook in 2018 de allereerste release van Tweekacore markeerde. Daarnaast maakten de mannen een officiële remix van Evanescence’s ‘Bring Me To Life’, creëerden ze de welbekende ‘Jägermeister’ én waren ze verantwoordelijk voor het Reverze anthem ‘Essence of Eternity’. Om het jaar goed af te sluiten mochten Kenth en Marcus als Tweekacore voor het tweede jaar op rij op Qlimax draaien.

Nu staan de heren ook alweer klaar voor 2019, waarin ze het nieuwe thema ‘Tweekalution’ zullen introduceren. Een evolutionaire en energieke ervaring volgens Da Tweekaz zelf: “In essence, Tweekalution’s concept is that of “evolution”, “energy” and “power” which we wanted to portray as an energetic fantasy in the realm of super heroes and electrifying experiences.” 

De mannen van Da Tweekaz zijn al meer dan 10 jaar bezig als DJ’s en producers. Hoewel de scene constant verandert weten Kenth en Marcus al jaren aan de top te blijven en het bovenstaande bewijst maar eens waarom. Ook schetst dit artikel maar een klein deel van waar de heren allemaal hebben gestaan, wat ze allemaal uitgebracht hebben en wat voor een impact ze hebben gehad op de scene. Q-dance zal ze dan ook waardig belonen met een X-Qlusive Da Tweekaz.

X-Qlusive Da Tweekaz zal 26 januari 2019 plaatsvinden in de AFAS Live in Amsterdam. Tickets zijn nog verkrijgbaar via de officiële website van Q-dance. Ook de compleet verzorgde Hotel Packages voor het event zijn nog verkrijgbaar. In de onderstaande video kun je de volledige line-up terugvinden. 

Reageren