Nina van Zelst
Door Nina van Zelst

Emporium is één van de leukste festivals die er is als je het mij vraagt, als het niet de allerleukste is! Dit feest staat voor mij voor de combinatie van een immense line-up, een organisatie die het thema tot in de puntjes doorvoert en muziek & dansjes: voor ieder wat wils. Dit jaar was het thema Hollywood en werd het festival omgetoverd tot ‘’de grootste blockbuster van het jaar’’.

Het betreden van de Berendonck brengt me gelijk bij het eerste hoogtepunt van de dag. We liepen het festivalterrein van Emporium op met honderden andere feestgangers, terwijl de zon op je gezicht brandde en er thematische muziek (in dit geval van Harry Potter, awe-some) klonk. Dit was het moment dat je maag begint te kriebelen en je weet dat de tijd van het jaar eindelijk is aangebroken: we mógen weer! Emporium is een festival waar je vanaf het moment dat je het terrein betreedt gelijk meegenomen wordt in het thema en de sfeer. Ook dit jaar verdient de Matrixx daar een ontzettend dik compliment voor.

“Zachtjes” beginnen

Emporium is ieder jaar verdeeld in twee delen: links bevinden zich de house mainstage, urban, cross-over, deep- & future house en de feest stage. Rechts bevinden zich de hardstyle mainstage, hardcore, freestyle en raw hardstyle. Wij kozen ervoor om voor het eerst eens linksaf te slaan en de weg naar de house mainstage ‘De Oscars’ te volgen. Hier draaide het jonge talent Trobi en konden we de dag rustig beginnen aan het strand met een lekkere cocktail; net vakantie! De stage was overigens weer prachtig versierd in een ‘classy-oscar vibe’. Brooks volgde Trobi op onder begeleiding van mensen verkleed als oscar-awards; ook weer een erg leuk extraatje. Leuk om te weten is dat Emporium altijd wel een ‘dingetje’ ervan maakt wanneer zij een nieuwe artiest aankondigen; iedere artiest krijgt zijn/haar eigen sprookjesachtig ingesproken introductie.

Pirates of the Caribbean, aye aye kapitein

Nog zo’n stage die we niet wilden missen voordat we ons naar de hardere kant van het festivalterrein haastten, was de ‘Pirates of the Caribbean’ stage. Onder het genot van wat future- & deephouse beats kon je hier nog een cocktail achteroverslaan, op de foto met wat Jack Sparrow-imitators en met je voeten in het zand wat lekkere dansjes doen. Ook hier heeft Matrixx het thema tot in de puntjes doorgevoerd: een reusachtig schip met daarin de DJ booth en verschillende dansende piraten.

Veel langer konden we niet meer wegblijven van het rechter gedeelte van het festival, want de behoefte aan bass begon natuurlijk alweer omhoog te komen. Wij kozen er dan ook voor om gelijk goed te beginnen met N-Vitral. Voordat we van deze hardcore held konden genieten, was het nog een eindje lopen langs het strand. Dit was allesbehalve vervelend: ook hier werd je weer optimaal vermaakt door verklede Hollywood figuren als Buzz Lightyear die door het publiek heen liepen en het levensgrote Hollywood sign dat midden in het meer geplaatst was.

Hardcore deuntjes en Jurassic Park

Al op 20 meter afstand kon je de bass van N-Vitral door je heen voelen gaan. Ik rende op dit moment zowat naar de tent toe om nog net op tijd voor de drop van ‘Smoke Weed Everyday’ wat flinke hakkunstjes te vertonen. N-Vitral volgde met een remix van ‘Gangsters Paradise’ en tracks als ‘Trip To Italy’. Het tempo zat er dus al lekker in en ook het publiek greep deze kans aan om goed los te gaan. Overigens is het het waard om te vermelden dat deze stage – ‘The House of Horror’ – goed in thema gemaakt was met bekende horrorfiguren achter de DJ booth.

Wij verlieten N-Vitral om nog even te kunnen genieten van wat freestylekicks op de ‘Jurassic Park’ stage. Hier draaide Ruthless, omringd door het welbekende Jurassic Park-hek en de grote poort. Dit was zonder twijfel één van de mooiste stages van Emporium, waar de zon vol op het publiek scheen maar je ook onder wat bomen de schaduw kon opzoeken. Ruthless draaide naar onze mening iets te veel hardstyle in plaats van freestyle en na wat korte dansjes besloten wij ons avontuur weer te vervolgen naar de raw hardstyle.

Van Fast & Furious naar Star Wars

Op dit moment was het ongeveer half 5 en stond de tent al een dag in de zon te broeien. Gelukkig was er naast de ‘Fast en Furious’ raw stage zat ruimte om in het gras wat te raggen, wat dan ook precies is waar wij voor kozen. Op een afstandje genoten wij van Nightbreed Live, dat bestond uit Endymion, Degos & Redone, en MYST. Zij draaiden onder andere de heerlijke ‘Faded’ en de remix van ‘Legends’, waar het publiek zichtbaar erg enthousiast van werd. Hier valt verder echt niks slechts over te zeggen: dit was een heerlijke set.

Een beetje later dan voorgaande jaren vonden wij eindelijk onze weg naar de hardstyle mainstage: ‘Star Wars’. Hier draaiden D-Block en S-te-Fan een lekkere set met tracks als ‘Angels & Demons’, ‘Let There Be Hardstyle’ en ‘Higher’. Dit zijn natuurlijk heerlijke nummers en die deden het zoals altijd weer erg goed. Ondersteund door een enthousiaste MC Da Syndrome verkleed als Darth Vader en een onwijs grote stage met een Star Wars thema, maakte dit ook een genot voor het oog.

Wij kregen vervolgens toch wel honger en besloten wat te eten tijdens de set van Johnny 500 (ja, aan de andere kant van het festival). Hier had je onder het genot van Johnny’s skurbah challenge meer dan genoeg keuze om te eten. Niets te klagen dus. Overigens waren ook de andere faciliteiten als de wc en de barren prima geregeld; de rijen waren flink verminderd ten opzichte van vorig jaar.

Rammen met the Chosen Ones

Eindelijk was het tijd voor één van mijn favoriete DJ’s van dit moment: Deadly Guns! Deze set was echt intens genieten met tracks als ‘Wall of Bass’, ‘The Voice of Mayhem’, en ‘From the South’. Ondertussen koelde het eindelijk een beetje af, waardoor je zag dat het publiek wat meer energie kreeg. Vooral toen ‘Poeder In Je Neusgat’ door de speakers geknald werd, ging het er flink op en was de sfeer echt heerlijk. Deadly Guns bleek weer geniaal en is zeker een aanrader om in de toekomst eens te bezoeken.
Nog zo’n held die we mochten bewonderen was Phuture Noize Live op de hardstyle mainstage. Hij draaide natuurlijk zijn ‘The Paradox’, ‘Fire’, de bootleg van ‘There’s A Lot Going On’ en ‘Anthem of Freedom’. Daarnaast klonken ook ‘Drift Away’ en ‘Suicidal Superstar’, die beide erg goed werden ontvangen. Zoals ik had verwacht, zette Phuture Noize een klasse set neer en kwam er een aanzienlijk aantal feestgangers op af.

Het laatste uurtje stuiteren

Helaas was het hierna alweer tijd om de dag af te sluiten, wat wij deden bij Korsakoff. Zij draaide op de freestyle stage één van de beste sets van de dag. Remixes van ‘The Record Breaking’, ‘Macarena Deathmatch’, ‘Caramba’ en ‘Unleash the Beast’ vlogen je om de oren en zoals je kan zien, had Korsakoff een perfecte mix tussen hardcore en het feestelijke van freestyle. Na nog wat uitbundige dansjes op ‘Banaan’ was de dag dan toch echt voorbij en haastten wij ons naar de welbekende eindshow. Hier werd er prachtig vuurwerk afgestoken vanaf de twee mainstages aan weerszijden van het terrein en vanaf het water in het midden. Met ‘Colours of the Night’ dat op de achtergrond klonk, kan je vast wel snappen dat dit een behoorlijk mooi moment was!

Tot volgend jaar!

Deze editie was alweer mijn 5e jaar Emporium en wederom heeft Matrixx mij helemaal niets gegeven om over te klagen. Een heerlijk zonnetje, een goede sfeer, prachtige stages, lekkere sets en een thema dat ontzettend goed doorgevoerd is. Andere organisaties kunnen hier naar mijn mening absoluut een voorbeeld aan nemen. Emporium bedankt en tot volgend jaar weer!

Omslagfoto via Facebook-pagina Emporium

Beoordeling

  • Show90%
  • Stage100%
  • Sfeer80%
  • Geluid85%
  • Line-up85%
  • Locatie85%

Overall
waardering

88%

We hebben ons dit jaar weer keu-rig vermaakt op Emporium: de service was goed, de rijen waren kort en de sfeer was top. Wij hebben goed gebruik gemaakt van de brede line-up van het festival en dat maakt het écht tot een  leuke dag. Daarnaast was het feest, zoals altijd, weer ontzettend mooi aangekleed, waardoor je je net even in een andere wereld waant. Is het al 2019?

Reageren