Hard News
Door Hard News

Het Brabantse duo Ransom timmert flink aan de weg. Afgelopen jaar was daar ineens uit het niets de mega freestyle-hit Fistpumpin’ die de bekendheid van het duo lanceerde. Sindsdien zijn de mannen graag geziene gasten op vele podia en weten ze met hun energieke act (en een koffer losgeld) de tent steevast op zijn kop te zetten. Hoog tijd om eens te gaan praten over de snelle opkomst van de act en de plannen voor de toekomst!

Het kan mensen niet zijn ontgaan: jullie gaan als een speer! Hoe omschrijven jullie het afgelopen jaar?
X-Qlusive Holland XXL, samen optreden met Darkraver, duizenden kelen die Fistpumpin’ meedoen in het Ziggo Dome, dat omschrijft wel het gevoel van het afgelopen jaar, één groot gekkenhuis! Op het moment zelf doe je je ding, en je werkt naar iedere boeking toe zodat je die zo goed mogelijk kan afronden met alles wat daarbij komt kijken. En als dan de ene achter de rug is, werk je weer naar de volgende toe. Maar als je dan terug gaat kijken: Defqon.1 Weekend Festival, Decibel Outdoor op de gigantische Pussy lounge stage, Dream Village, Q-BASE en ga zo maar door. Om nog maar niet te beginnen over dit jaar, met heel veel toffe boekingen in het vooruitzicht!

Ransom Freestyle fistpumpin pussy lounge

Er ging in 2016 geen freestyle feest voorbij zonder dat “Fistpumpin’” gedraaid werd. Wat had de populariteit van deze track voor impact op jullie?
Ja geweldig natuurlijk! Onze eigen plaat ineens door alle grote zalen horen galmen en daar vervolgens al die mensen op los zien gaan, dat geeft een onbeschrijfelijk gevoel.

We hebben eind 2015, een paar weken na het afronden van ‘Fistpumpin’, Pussy lounge in Ahoy bezocht. We hadden van tevoren te horen gekregen dat Ruthless hem ‘effe zou gaan testen’. Als je dan samen in de zaal staat en je eigen track in zo’n gigantische locatie voorbij hoort komen… dat is gewoon een magisch moment, en geeft ons nog steeds kippenvel! De grootste klapper wat dat betreft was misschien wel dat de track in de Decibel Outdoor 2016 mainstage eindshow zat, en dat er dus ook vuurwerk bij kwam kijken. Wanneer je dan de dagen daarna overal filmpjes ziet verschijnen en toegestuurd krijgt geeft dat echt een geweldig gevoel. Dan merk je pas wat voor impact zo’n plaat heeft, sick! 

Wat is voor jullie de definitie van een geslaagd freestyle feest?  

Een geslaagd freestyle feest, de naam zegt het eigenlijk al, is een feest met een dikke line-up waar een breed scala aan hardere stijlen de revue passeert. Het mag rammen, en af en toe ook flink beuken, maar moet wel gezellig blijven. Freestyle = feest! Wat altijd op nummer één staat is natuurlijk de bezoeker, zij maken (zoals in elke genre) met zijn allen uiteindelijk de sfeer en het feest. 

Wij zelf proberen verder veel te variëren qua platenkeuze, de mogelijkheden binnen freestyle zijn daarin natuurlijk gigantisch. Je merkt dat dit per boeking weleens kan verschillen, je probeert je ook voor zover mogelijk aan te passen aan het uur waarop je staat en aan de artiesten die nog na je gaan komen. Dat is een soort van ongeschreven regel. 

Teun: wat is de kracht van Remko? En Remko: wat is de kracht van Teun?
Remko: De kracht van Teun is het creatief en productief zijn op de momenten dat het nodig is, hij kan knopen doorhakken. Ook in de studio zorgt hij tijdens het produceren vaak voor andere inzichten en natuurlijk voor de vocals. 
 
Teun: Voor mij is de kracht van Remko vooral zijn openheid voor nieuwe ideeën en het denken in oplossingen in plaats van problemen. We vullen elkaar op veel vlakken goed aan, dit uit zich zowel op het podium als daarbuiten. Zo ontwikkel je samen een sterke drijfveer waar we beide positief in staan. Je ziet Remko tijdens elk optreden weer genieten, en dat is goud waard!

Een agenda vol met boekingen is meer regel dan uitzondering. Hoe ziet een doorgaande week er voor jullie uit?
Een volle agenda betekent ook da er meer werk bij komt kijken. Je USB-stick updaten en naar je boeking gaat is niet genoeg. In een normale week probeer je zoveel mogelijk uren te maken in de studio om te werken aan nieuwe tracks en om ervoor te zorgen dat iedere track net weer een beetje beter wordt. Tot voor kort had Remko er doordeweeks nog een baan naast, die heeft hij opgezegd om vol voor de muziek te kunnen gaan. 

Teun loopt regelmatig de studio in, wat je ook hoort in onze producties, bij o.a. de nieuwe track “Poppin’ A Bottle” die binnenkort uit gaat komen. Zo schreven we bijvoorbeeld de vocal op het gevoel dat de plaat ons gaf. We geven de plaat op deze manier een klein verhaal mee, dat spreekt mensen aan wanneer ze onze tracks voorbij horen komen. Dit deden we al eerder bij Fistpumpin’ en proberen dat zoveel mogelijk in onze muziek terug te laten komen. Verder is het belang van social media alsmaar groeiende, Teun neemt hier vaak het voortouw in. 

Het zijn ook zeker niet de minste feesten. Op jullie festival agenda nemen feesten als Defqon.1 Weekend Festival en Tomorrowland een prominente plek in. Een droom die uitkomt?
Ja dit is zeker een droom die uitkomt. Bij veel feesten waar je nu mag optreden kwam je vroeger als bezoeker. Toen liep je er rond en leek het bijna onmogelijk om er zelf eens te staan. Die stap voelt op dat moment als een hele grote. Maar dan opeens rol je erin en krijg je de kans om het zelf eens te doen, voor deze kansen zijn we nog altijd heel dankbaar.

Ransom Freestyle fistpumpin pussy lounge
Op 22 april zal voor het eerst het concept Ransomnia plaatsvinden, wat is jullie verwachting van dit feest?
We verwachten dat dit een hele vette avond gaat worden! Deze eerste editie vindt plaats in Club Oscars in Raamsdonksveer, heel dicht bij Remko’s hometown: Made. Dus dat is toch wel speciaal. We hopen dan ook veel mensen uit de buurt te zien die avond. We hebben met bevriende artiesten een heel dik programma weg weten te zetten, zo komen die avond onder andere Ruthless, Dr. Rude, en Dutch Movement voorbij. Het leuke aan dit concept is dat je je zegje mag doen over feesten zoals wij ze graag zouden zien, dat je het naar je eigen hand kan zetten.

Jullie hebben het over het concept ‘Ransomnia’. Betekent dit dat we het vaker terug gaan zien?
We hopen van wel, de mogelijkheden binnen dit concept zijn namelijk oneindig! De komende tijd zullen er meerdere edities gepland worden, we hebben heel veel zin om hiermee aan de slag te gaan en het concept verder uit te bouwen!

Lang leve de glazen bol. Als we daarin kijken, wat brengt de toekomst voor Ransom?
We hopen dat de toekomst ons nog veel moois gaat brengen en dat we van dromen, doelen maken! Verder hopen we natuurlijk dat de eerste ‘Ransomnia’ editie in de Oscars een knalfeest gaat worden!

Tot slot een dilemma. Waar kies je voor: Draaien voor een groot publiek waar iedereen uit de maat danst en jullie tracks niet kent, of optreden met het plaatselijk blaasorkest en de bijeenkomst van een volle zaal bezoekers met een mid-life crisis in beweging brengen? En… Waarom?
Die met dat blaasorkest lijkt ons wel een uitdaging! We zien al mogelijkheden voor met carnaval… We blijven immers toch Brabanders hé hahaha.

We bedanken de mannen van Ransom voor het toffe interview! Wil jij op de hoogte blijven van dit freestyle duo? Like dan de Facebook en volg ze op Instagram!

Reageren