Mark de Rond
Door Mark de Rond

Het is inmiddels een bekend begrip en groots fenomeen tijdens Defqon.1: de enige echte Power Hour show. Sinds zaterdagmiddag kun je Power Hour 2018 weer herbeleven en terugkijken, maar tijdens het Oud en Nieuw-event WOW WOW staat de knotsgekke happening in maar liefst 10 minuten op het programma. Genoeg redenen om eens in gesprek te gaan met Rogier Werver, één van de breinen achter Power Hour bij Q-dance.

Afgelopen vrijdag vond er zelfs een speciale première-avond plaats om Q-dance members een unieke kans te geven deze video als eerste te zien. Power Hour is in 5 jaar tijd een behoorlijke happening geworden. “We doen als Q-dance zijnde al langer veel met het begrip shows. We claimen de overgangen van artiest naar artiest of sluiten het evenement groots af met het fenomeen ‘endshow’“, zo legt Rogier uit. Het Q-dance team ging op zoek naar een nieuw fenomeen dat overdag kon plaatsvinden. Wat nou als we dat principe eens vertalen naar een show overdag en er een wat langere show van maken? Dus we nemen echt een volledig uur de regie over. Het is een soort ‘rush’ of een muziek marathon waar je gewoon head first ingaat en waarna je écht even bij moet komen. We nemen je mee door een jungle van verschillende stijlen en artiesten waar wij vervolgens ons showprincipe op los laten. Vanuit dat principe is Power Hour is ontstaan.”

“Om Defqon.1 drie dagen lang te kunnen doorstaan moet je echt uit het juiste hout gesneden zijn”

Om een specifiek punt aan te wijzen wat Power Hour zo bijzonder maakt moet hij even over nadenken. De ultieme samensmelting tussen, een muzikale sneltrein en een show-experience met de kracht en gekte van Defqon 1. Het is zo’n groots iets met zoveel elementen: daar kun je eigenlijk niet uit kiezen. Maar als ik er dan echt één aan moet wijzen, dan is het wel de muziek. Die gaat tijdens Power Hour echt alle kanten op! Van André Hazes, naar Slipknot om weer terug te gaan naar een Drum ’n Bass-plaat. Om je vervolgens mee te sleuren in een soort van early hardstyle-track, om uiteindelijk in een frenchcore-trein te belanden. De gekte, de snelheid, de stoerheid en de power: dat maakt Power Hour zo uniek.”

Afbeelding kan het volgende bevatten: 4 mensen, menigte en buiten

In de afgelopen editie van Power Hour zaten maar liefst 93 (!) verschillende tracks in één uur. “Wat wij doen met Power Hour is voor een artiest eigenlijk godsonmogelijk om dat live te doen. Het is voor een artiest gewoon niet mogelijk om 93 tracks live in te mixen binnen een uur. Maar wij wilden een uur creëren waarbij alle stijlen waar Defqon.1 voor staat voorbij komen. Daardoor zijn wij ook véél vrijer qua keuze in tracks en kunnen we echt kijken welke plaat goed bij dat moment past.” Rogier en zijn team beseffen zich dat Power Hour veel energie van het publiek vraagt. “Om Defqon.1 drie dagen lang te kunnen doorstaan moet je echt uit het juiste hout gesneden zijn”, zo complimenteert Rogier de Weekend Warriors.

“Vaak komen we tot een shortlist van 500 tot 600 tracks”

“We hebben verschillende soorten platen met verschillende functies in de mix”, legt Rogier uit als hij praat over de muziekkeuze. “We omschrijven dat zelf vaak als ‘doortreiners’, ‘de deur in huis trappers’, maar ook ‘opentrekkers’. Het kan een plaat zijn die je als het ware even optilt, of waardoor je even een traantje moet wegpinken. Er zitten ook tracks in die absoluut geen hits zijn, het is ook zeker géén hitjes-mix. Maar als je echt een typische Power Hour plaat wil omschrijven, kom ik wel uit bij een ‘doortreiner’. Het moet een bepaalde edge hebben, power en snelheid. Ik denk dat het dat het meest omschrijft”, aldus Rogier.

Power Hour is natuurlijk meer dan alleen maar de muziek. Het is de hele show en ervaring er omheen wat toch lijkt aan te slaan. De beelden hiervan zal iedere hardstyle fan ook wel herkennen, het ziet er uit als een jungle aan opblaasattributen. Tussen de 10.000 en 20.000 inflatables gaan er iedere editie weer het publiek in. “En dan is dat nog maar een klein stukje van de interactie met het publiek”, lacht Rogier. “We hebben tijdens een show ongeveer 200 momenten waarop er wel iets gebeurt. Denk aan een opkomst van een act, vuurwerk, confetti of inderdaad de inflatables. Het is niet alleen voor het publiek een hele uitdaging, maar ook voor ons in de regie. Dat is op dat moment écht een uur lang aanpoten: op het moment van de show zijn er in totaal ongeveer 150 man bezig met het goed laten verlopen van dit uur.”

Rogier laat weten dat ze bijna een jaar lang bezig zijn met de voorbereidingen op Power Hour. “We beginnen natuurlijk veel kleiner, met drie mensen ongeveer in de creatieve sessies. Bijvoorbeeld met het bedenken van mogelijke tracks in de mix. Vaak komen we tot een shortlist van 500 tot 600 tracks, en dat moeten we dan nog eens flink gaan inkrimpen. Daar zijn ook wel artiesten en producers bij betrokken om bijvoorbeeld edits te maken van bepaalde platen. Ook Villain en Deepack worden betrokken bij de voorbereidingen. Het is niet zo dat we die jongens een microfoon geven en het podium op sturen onder het motto ‘succes en veel plezier’. Ze worden er echt in een vroeg stadium al betrokken: al is dat niet met het maken van de mix zelf, maar ze spelen een grote rol in het geheel. Die gasten zijn gewoon op en top met hun vak bezig en maken ook echt deel uit van het Power Hour-team.”

“Je wilt zoveel, maar het regelen van vergunningen kost heel veel tijd”

Het is een groots fenomeen, Power Hour, en ieder jaar lijkt het erop alsof nog meer mensen het mee willen maken tijdens Defqon.1. Maar toch heeft er nog nooit een dergelijke show plaatsgevonden op een ander evenement zoals Defqon.1 Australië. “Dit heeft te maken met de complexiteit van de show. Het is een gigantische operatie om Power Hour neer te zetten, zowel qua voorbereiding als qua executie, om dit op hetzelfde niveau in een ander land te doen is vooralsnog een te grote uitdaging, maar we hebben wel wat wilde plannen voor de toekomst.”

Als Rogier terugkijkt op de 5 jaar Power Hour, schieten hem meteen weer een aantal momenten te binnen. “Het eerste jaar was natuurlijk erg bijzonder met het vliegtuig. De eerste keer dat het hele veld dat zich omdraaide voor een foto. De ‘Links, Rechts’ die geïntroduceerd werd en eigenlijk elk jaar weer groter wordt, maar ook de parachutespringers die aan beide kanten van het podium landden; waarvan er één echt met een noodgang aankwam. Het zijn er eigenlijk te veel om op te noemen”, zo licht Rogier toe. “De inspiratie is voor ons nog lang niet op, maar zover zijn we soms vergunningstechnisch nog niet, dus als het aan ons ligt komt er nog genoeg moois!”

“We kunnen tijdens WOW WOW werken met elementen die we buiten niet hebben”

Tijdens WOW WOW op oudejaarsavond zien we voor het eerst dat Power Hour een stap maakt buiten Defqon.1. Rogier vertelt enthousiast over de vele mogelijkheden van een indoor-locatie. “We willen mensen in 10 minuten tijd nog eens een echte Power Hour-ervaring laten beleven dus dat wordt voor ons heel veel proberen mee te geven in zo’n korte tijd. We kunnen nu, omdat het binnen is en dus donker, veel meer doen met licht, video en laser. Effecten die in het daglicht slecht of niet te gebruiken zijn. We kunnen nu dus werken met een aantal elementen die we buiten niet hebben.” 

Een klein tipje van de sluier wil Rogier verder ook niet oplichten. “Kom en laat je meenemen in onze wereld van show en beleving. Het wordt tien minuten lang een typische Power Hour hysterie voor je oren en ogen.” De naam zegt het al: Power Hour, het duurt normaal een uur lang en nu slechts 10 minuten. “Dat wordt dus flink duwen”, lacht Rogier. “Het is voor ons een hele uitdaging, maar we zijn er absoluut klaar voor om de bezoekers knallend het jaar uit te laten gaan met onder andere deze speciale show.” De inspiratie bij de masterminds van Power Hour is dus nog lang niet op. Wat komend jaar weer uit de hoge hoed getoverd gaat worden blijft voor nu nog een verrassing.

Beleef ’10 minutes of Power Hour’ tijdens WOW WOW op 31 december 2018 in de Ziggo Dome. Voor tickets en meer informatie over het evenement, ga je naar de officiële website van Q-dance.

Beeldmateriaal via Facebook-pagina Defqon.1

Reageren