Peter de Valck
Door Peter de Valck

Dance Valley kent ook dit jaar weer drie stages voor de liefhebbers van de hardere stijlen; Hardstyle, Hardcore en Freestyle. Sinds 2013 heeft Dance Valley een speciale vallei op het festivalterrein welke is omgedoopt tot de Hard Valley. Aanstaande zaterdag, op 13 augustus, komen hier de dikste kicks, snares en basslines samen.

‘Cause you know it’s Hardstyle baby
Sinds 2009, het vijftienjarige jubileum van Dance Valley, is er Hardstyle te vinden op recreatiegebied Spaarnwoude. Inmiddels zijn we al zeven jaar verder en nog steeds is het genre een belangrijke speler op het festival. Van opzwepende melodieën naar Raw tot op het bot, van opkomende talenten naar artiesten die niet meer weg zijn te denken uit de scene. Alles is vertegenwoordigd op deze gigantische stage. Verwacht het beste wat Hardstyle te bieden heeft!

Diederik Bakker en Stefan den Daas, beter bekend als D-Block & S-te-Fan, zijn twee beste vrienden die met hun alias een grote impact hebben gemaakt in de hardstyle scene. Hun ontmoeting in 2004 zorgde voor jaren van energieke en melodieuze sounds. Na deze enorme stijging in populariteit besloten ze om zich aan te sluiten bij het label Scantraxx Evolutionz. Nu zijn ze volop aan het reizen rond de wereld om hun sound te introduceren aan het volk wat leeft voor 150bpm. Aanstaande zaterdag treedt het duo voor de derde keer aan op de vallei.

De nog maar 17-jarige Dion Mons tekende begin 2015 voor Scantraxx Recordz en bracht met ‘Everlasting’ een pareltje uit die gesupport werd door artiesten als Bass Modulators en Audiotricz. Met diezelfde Audiotricz maakte de tiener ‘Zombies’; een ware knaller van formaat.  In mei draaide hij op SLAM!FM Bij Igmar een DJ-set en bovendien heeft hij al een anthem in zijn discografie staan. Nog een paar nachtjes slapen en dan infecteert hij de Hard Valley met de mooiste, opzwepende melodieën. Devin Wild, onthoud die naam!

Xander Mourits, die luistert naar de artiestennaam Energyzed, mag ook bestempeld worden als een euforisch toptalent. De Scantraxx youngster heeft een hele goede band met Atmozfears en de twee hebben samenwerkingen die niet op één hand te tellen zijn. “This is Hardstyle!” Energyzed & Devin Wild draaien naast hun solo-act ook een halfuurtje samen op Dance Valley en brengen het beste wat de Scantraxx sound te bieden heeft.

René de Bruijn, beter bekend als Digital Punk, is inmiddels niet meer weg te denken uit de scene. Toen hij in 2013 de overstap maakte van TiLLT! naar A² Records is het allemaal heel snel gegaan voor de 30-jarige Dordtenaar. Met zijn podcast ‘Unleashed’ steelt hij maandelijks de harten van menig Raw Hardstyle liefhebber. Zaterdag is The Punk Soul Brother van plan om de harten van de Hard Valley-bezoekers te veroveren.

Endymion was in 1997 opgericht als een Nederlandse hardcoreformatie door de drie jeugdvrienden Bart Revier, Bas Lint en Jelle Neys. Sinds hun stijl steeds dichter tegen hardstyle is komen aan te liggen, produceren zij sinds 2015 vrijwel alleen nog maar Raw Hardstyle. Vorig jaar richtte het trio Nightbreed Records op en al snel ontwikkelde het label zich als een gevestigde naam in de Raw scene. Samen met Bass Chaserz, High Voltage, Break Zero en MYST vormen de mannen van Endymion We Are The Nightbreed. Maandelijks nemen ze Q-dance Radio over met hun liveshow en draaien de laatste en meest exclusieve Raw Hardstyle.

Isaac mag terecht één van de grondleggers van de hedendaagse Hardstyle scene genoemd worden. De in 1974 geboren artiest uit Winschoten heeft hits zoals Go Insane, Face Down Ass Up, On The Edge, Bitches, Ease My Mind, Alive, Stick Em, Digital Nation en remixes voor onder andere Martin Garrix (Animals), Dash Berlin (Till The Sky Falls Down) & Yellow Claw (Last Night Ever) op zijn naam staan. Sinds 2009 host Roel Schutrups zijn maandelijkse podcast, Isaac’s Hardstyle Sessions. DJ Isaac brengt tegenwoordig zijn platen uit op het label Dirty Workz. Zaterdag maakt hij zijn rentree op Dance Valley.

Kelly van Soest is naast zijn hardcore-act Evil Activities ook volop bezig met Max Enforcer. De duizendpoot is van alle markten thuis en heeft zijn stijl door de jaren heen flink veranderd. Zijn tracks ‘Loudness’ (2008) en ‘Lost In Paradise’ (2013) zijn twee prachtige voorbeelden van deze metamorfose, waarbij de hoge kwaliteit uiteraard gewaarborgd is gebleven. Max Enforcer maakt tegenwoordig onderdeel uit van het euforische label Lose Control Music.

NSCLT is een duo dat al een tijdje aangesloten is bij het gerespecteerde label Dirty Workz. Pieter Verstijnen en Jasper Pijnenburg hebben al heel wat prachtige boekingen op de grootste events gehad en zijn nu al verantwoordelijk voor twee anthems. Met hun uiteenlopende sounds zijn de Brabanders geliefd bij een breed publiek. Dit weekend gaan ze Recreatiegebied Spaarnwoude in het drukke verstedelijkte deel van Noord-Holland in vuur en vlam zetten.

Josh & Wesz draaien stiekem al meer dan een decennium lang mee in het Hardstyle wereldje en weten altijd ontzettend veel emotie en gevoel in hun platen over te brengen. World At Peace en Retrospect zijn twee recente tracks van het Haagse duo bestaande uit Jos Beuk en Wesley Kapteijn. De heren zijn onmisbaar op events waar Hardstyle in de periode van 2005 tot 2011 wordt gedraaid. Met hun uitgebreide kennis van klassiekers uit die periode zetten zij menig festival in rep en roer.

Het groeibriljantje Sephyx heeft een gouden toekomst in het verschiet. Xander ’t Hoen bracht met niemand minder dan Hardwell, de voormalige #1 DJ van de wereld, een remix uit van de track ‘Don’t Let Me Down’ van Chainsmokers. Het toptalent van Dirty Workz is nog maar 19 jaren jong en aankomend weekend krijg je de kans om hem te mogen aanschouwen. NSCLT, Josh & Wesz en Sephyx bundelen hun krachten en vormen samen de exclusieve act Dirty Workz Takeover.

Tussen al deze artiesten van Nederlandse bodem zit ook een Australiër. John-Paul (JP) Pirrello, die luistert naar zijn artiestennaam Outbreak, maakt onderdeel uit van de WE R familie. De Aussie kwam onder andere op de proppen met platen als A New Today, Get The Mean, een remix van Adaro’s Hit You With That Bang Shit en natuurlijk #Bassface. Over een paar dagen laat deze rauwdouwer zich van zijn beste kant zien.

Wietse Amersfoort en Sven Sieperda, beter bekend als Psyko Punkz, rockten al negen jaar samen elke (main)stage in de hardstyle wereld. De ‘After MF’s’ maken sinds 2008 onderdeel uit van de Dirty Workz familie en behoren tot een illuster rijtje hardstyle namen die in de DJ Mag Top 100 hebben gestaan (in 2011 op nummer 78 en in 2012 op nummer 67). Sven maakte onlangs bekend dat hij gaat stoppen met het draaien op evenementen. Wietse verschijnt aanstaande zaterdag dus alleen achter de decks, maar staat er dankzij de dedicated Hard Valley crowd niet alleen voor.

Op zaterdag 2 augustus 2014 vierde Dance Valley haar 20e verjaardag. Chris Oberman, beter bekend onder zijn artiestennamen Jack Of Sound en Mashup Jack, was toen ook van de partij. De koning der mashups maakte er een geweldig feest van en zaterdag, twee jaar na dato, gaat hij dit kunststukje nog eens dunnetjes overdoen. “Let’s Get Mashed Up!”

Last but not least; MC Da Syndrome. Wouter Koops is met stip de meest energieke MC in de scene. ADHD is his energy. Onder zijn leiding gaan deze artiesten de Hard Valley op stelten zetten.

Freestyle is één groot gekkenhuis
“Don’t worry and think out of the box. We’re still buzzing from the madness at the Freestyle stage in 2015. The area will be upgraded to create the space that all you Freestyle heads need. If your heartbeat gets rises and this is your style, feel free to get wild.”

Think out of the box, dat is waar Freestyle voor staat. Alles is toegestaan, wat zorgt voor een gekke mix van alles wat met hardere stijlen te maken heeft; Jumpstyle, Hardstyle, Hardcore en alles wat er tussenin ligt. Fuck de hokjes.

Vorig jaar was er op Dance Valley voor het eerst een Freestyle stage. Heden, verleden en toekomst smolten samen en het werd een gekkenhuis. De meest opvallende naam in deze line-up is toch wel Audiofreq. De energieke Australiër maakt op 13 augustus zijn debuut op de Freestyle stage, welke op het punt van productie nog meer aandacht krijgt dan vorig jaar. Dit resulteert in een grotere en uitgebreidere stage.

Het talentvolle Belgische duo Lowriderz is ook van de partij op de vallei. Ze timmeren hard aan de weg en zijn verantwoordelijk voor de allereerste release op het gloednieuwe Hard Dance label Wolf Clan.

De Amsterdamse Dov Elkabas, oftewel The Prophet, is al meer dan 25 jaar actief als DJ en mag terecht een pionier van de harder styles genoemd worden. In 2014 kwam zijn debuutalbum LOUDER uit, een perfecte mix van melodieus, oldschool, hardcore en meer. De oprichter van Scantraxx Recordz mag natuurlijk niet ontbreken op deze knotsgekke Freestyle stage.

Sinds eind 2013 worden House en Hardstyle steeds vaker gecombineerd. Begin 2014 begon Dr. Rude de term Hard Drop te gebruiken. Dit subgenre wordt gekenmerkt door EDM sounds die transformeren in een harde drop, dat vrijwel altijd een anti-climax is. Dr. Rude zal op 13 augustus zijn visitekaartje afgeven.

Dit waren slechts enkele namen die de Freestyle stage op het Recreatiegebied Spaarnwoude in vuur en vlam zullen zetten. Check hier de rest van de Freestyle line-up inclusief timetable op Dance Valley: Alle toeters en bellen zullen uit de kast worden getrokken om deze stage wederom tot een daverend succes te brengen!

Hard, harder, Hardcore
Ook Hardcore is dit jaar ijzersterk vertegenwoordigd. De Hardcore area komt met een knallende line-up om Velsen Valley op haar grondvesten te laten trillen en het zal tot aan Amsterdam Centraal te horen zijn. De muzikale invulling zie je hieronder.

Tickets voor Dance Valley 2016 zijn nog steeds te verkrijgen op de officiële website: dancevalley.com

Reageren