Hard News
Door Hard News

Als je denkt aan Loudness, dan schieten er meteen een aantal dingen door je hoofd. De industriële setting, de harde kicks, de toegewijde sfeer en natuurlijk de grootste artiesten uit de hardere kant van de hardstyle. Als raw evenement van het eerste uur is dit concept dan ook de bakermat voor veel talenten, die uit zijn gegroeid tot de beukpioniers van vandaag. Wij doken in de geschiedenis van Loudness, the founders of raw.

The Intensity of Sound: hoe het allemaal begon

Op 3 maart staat alweer de 28ste editie van Loudness op de planning. Voor deze editie is het Klokgebouw te Eindhoven opnieuw het toneel, maar het is ooit begonnen in Club Tropicana in Rotterdam. Maar pas vanaf de verhuizing naar de Maassilo, begon het concept zich steeds meer te vormen zoals we nu van Loudness gewend zijn.

Want als je kijkt naar de line-up van vroegere edities, dan zou je het evenement haast niet meer herkennen. Waar in 2008 hier nog namen stonden als Headhunterz, Showtek en Technoboy, ging het roer vanaf de eerste editie in de Maassilo om. Loudness was er als de kippen bij om de ruigere kant van de hardstyle te omarmen en wordt sindsdien gezien als de vlaggendrager binnen de raw hardstyle. Het genre is op dit moment mateloos populair en de grootste artiesten blinken erin uit. Het duurde dan ook niet lang voordat Loudness uitbreidde. In 2011 verhuisde het concept naar de Maassilo, wat nu nog steeds jaarlijks dienst doet als beuktempel in november. De rauwe feeling van de voormalig Graansilo is sindsdien een uitstekende match voor de underground sfeer van Loudness. Nog geen jaar later breidde het concept al uit naar een tweede locatie in Eindhoven, dat net zo industrieel is als de hardere sound van de hardstyle: het Klokgebouw.

Springplank voor de grote namen uit de raw

In de tijd dat raw hardstyle snel aan terrein won, bewoog Loudness moeiteloos mee. Artiesten als Zatox, Digital Punk, Alpha2, Crypsis en natuurlijk resident B-Front waren erbij toen de eerste editie in de Factory 010 werd georganiseerd. Het geluid werd harder, intenser, populairder en Loudness groeide mee met de sound van artiesten die steeds ruigere muziek begonnen te maken.

In 2011 kreeg Loudness de vorm zoals we die nu kennen: de gevestigde namen met het talent van morgen in een industriële locatie die uitnodigt om in te beuken. In datzelfde jaar maakte het Loudness publiek kennis met Radical Redemption. De Minus is More-artiest draaide hier toendertijd als talent in de tweede zaal. Tijdens diezelfde editie stond ook E-Force achter de decks. Loudness werd – en is nog steeds – een platform waar zowel gevestigde namen als talenten van de toekomst een podium krijgen. Warface, Sub Zero Project, Delete, Caine, Sub Sonik, Chris One, Vazard en nog vele andere zijn slechts een greep uit de artiesten waarvan Loudness één van hun eerste grote boekingen was. Dat is een aardig mooi lijstje, toch?

De aanstaande editie van Loudness

Loudness staat niet alleen maar bekend om de succesverhalen uit het verleden. Dankzij de vaste verdeling tussen talent en gevestigde naam, is elke editie anders. Zo zal een leger aan veelbelovende talenten laten zien waarom zij the next big thing zijn. The Purge transformeerde bijvoorbeeld recentelijk van duo naar solo act en ook Re-Mind is een act die de afgelopen tijd enorm in populariteit is toegenomen. Verder maken onder andere Rooler, Luminite en MYST hun debuut in het Klokgebouw.

Maar vernieuwing komt niet enkel in de vorm van jonge talenten. Ook gevestigde namen presenteren hun gloednieuwe acts achter de decks van Loudness. Denk bijvoorbeeld aan de eerste keer Radical Redemption LIVE in 2012 of het allereerste optreden van Gunz For Hire in de Loudness-tent op Decibel. Deze editie is het een primeur voor Regain, om zijn exclusieve live-act voor het eerst aan de bezoekers in het Klokgebouw te laten horen. Daarnaast gaat Phuture Noize vrijwel nooit live, maar voor Loudness maakt hij op 3 maart graag een uitzondering. En natuurlijk zijn ook de grootste namen uit de scene aanwezig, zoals resident B-Front, E-Force, Digital Punk en Adaro vs. Ran-D.

Dit in combinatie met het goede geluid, een podium dat op technisch gebied uitstekend in elkaar zit en vooral de sfeer die hier doorgaans hangt, maakt Loudness tot het feest voor de liefhebbers van raw hardstyle. Loudness is én blijft The Intensity of Sound.

Voor tickets en de laatste informatie over Loudness, ga je naar de officiële website van het evenement. Blijf op de hoogte en meld je aan voor het Facebook-event

Dit is de Loudness line-up

B-Front
E-Force
Digital Punk
Chris One
Requiem
Delete
Rooler
Imperatorz
Dj Adaro vs Ran-D
Dj Thera vs Caine
Bass Chaserz vs MYST
Luminite vs Re-Mind
The Purge vs Genox
Phuture Noize live
Regain live
Clockartz live
Hosted by Nolz & MC Livid

Reageren