Robin van der Kooi
Door Robin van der Kooi

Zaterdag 21 januari, de dag dat Randy Wieland zijn eigen feest gaat hosten. Met een bataljon aan goede artiesten c.q. vrienden zou er groots uitgepakt gaan worden in de oude HMH, die tegenwoordig verder door het leven gaat als AFAS Live. Een beetje wennen is het nog wel, maar zoals met alles komt dat vanzelf wel goed. Onze ‘Firestarter’ heeft deze nacht dubbel en dwars verdiend en zou hier dan ook iedere seconde maximaal van gaan genieten. Met je vrienden/collega’s volledig uit je dak en de hele nacht draait het om jou en je discografie, wie wil dat nou niet?!

In 2002 zag zijn alias Ran-D het levenslicht en na jaren ploeteren in zijn studio kwam zijn eerste hit in 2006 uit. Voor de kenners: deze plaat kreeg de naam ‘D-Pression. Maar zijn echte succes begon in 2009 waar zijn plaat ‘Living For The Moment’ uitkwam. Vanaf dat moment nam Ran-D een vaste plek in binnen de wereld van hardstyle en produceerde hij hit na hit. Ook boekte hij (en nog steeds) groot succes met de live-act Gunz For Hire, dat in 2011 geboren werd. Uiteraard doet hij deze act met niemand minder dan Adaro.

Anno 2017 vond de bekroning plaats van zijn carrière tot dusverre: X-Qlusive Ran-D!

x-qlusive-ran-d-1
United from the start
Voor velen een bekende hardstyle track, maar beter kan ik het niet verwoorden. Zelden heb ik het vanaf minuut één zo druk gezien. Mijn ongeduld moest dan ook goed beloond worden, want zelfs bij de VIP/gastenlijst stond er een flinke rij. Eenmaal binnen ging het vlotjes en herkenbaar. Jasje, muntjes, wc en erna door naar, noem het een warming up setje, de bovenste zaal. Daar konden we al genieten van diverse oudere Ran-D platen bijvoorbeeld Untill We Meet Again. De eerste tekenen van kippenvel waren dan ook een feit.

Na dit heerlijke eerste uurtje, waar we zo’n 20 minuten van mee konden krijgen, vernamen we dat de hoofdzaal geopend was en vlogen we dan ook direct benedenwaarts.
Daar mocht Psyko Punkz, in zijn eentje, de knoppen bedienen en trakteerde hij ons op heerlijke classic hardstyle platen. Zelf kon Wietse (Psyko Punkz) ook flink genieten en maakte hij er in z’n eentje een feestje van. Oude platen passeerden de revue, denk hierbij aan ‘Pull Ya Strings’ en ‘Disrespect’. In dat uurtje liet hij ook de nummer 11 van de hardstyle top 100 horen: ‘Spaceship’!
Na dit lekkere uurtje was het de beurt aan the man himself, mister Ran-D.

x-qlusive-ran-d-4In een Firestarter showcase kwam hij op, gekleed in het zwart, met twee fakkels in zijn hand, diverse vlammen en MC Rems als onderdeel van de act. Om deze opkomst te completeren werd zijn track ‘My Way’ ingezet, wat een heerlijke opening! Direct erna kwam zijn hit ‘Living For The Moment’ en werd de toon gezet voor een vette, hete avond vol Ran-D tracks en hoogtepunten. Verder konden we ook genieten van Fanatics en Feel My Fire’! Na deze spectaculaire 45 minuten kwamen Phuture Noize, Clockartz en Act of Rage het podium op. Dit was een mooie mix van diverse stijlen en natuurlijk kwamen daar collabs met Ran-D naar voren. Zo konden we genieten van een hele recente met Act of Rage, die vooralsnog TBA (wellicht ‘Drugs’?) heet maar natuurlijk zal daar zeer spoedig de echte titel voor vrijgegeven worden. Vanuit de Phuture Noize hoek konden we genieten van de collab Paranoid’, terwijl Clockartz koos voor de track ‘Crossroads’. Een heerlijk gevarieerd uurtje maar persoonlijk kon ik niet wachten op de Roughstate showcase. Nog even geduld dus.

Digital Punk en Hard Driver waren de volgende artiesten die zouden bijdragen aan een onvergetelijke nacht! En zoals ik gehoopt had kon ik weer genieten van ‘Protest of Indignation. Het blijft een persoonlijke smaak maar deze doet het bij mij tenminste altijd goed. Verder werd er onder andere ‘Born To Die’ en ‘Animals’ gedraaid, de track die hij met Hard Driver produceerde. Ook hoorden we het anthem nummer van Qapital 2017. Na dit uur was het de eer aan Ran-D om even een half uur geheel zijn eigen ding te doen. In dat half uur draaide ie onder andere ‘Zombies’. Een track die steeds populairder wordt en waarmee hij op Qlimax 2016 opende en de eer kreeg als aankondiging voor X-Qlusive Ran-D. Ook genoten we van ‘F*CK EDM’ en ‘The Hunt’.
x-qlusive-ran-d
The Switch
We konden wel concluderen dat er tot ongeveer 02:45 veel herinneren werden opgehaald. Een overdosis aan good old tracks, maar ook is er de Ran-D van nu. Deze kant, deze weg zou iets voor tweeën worden ingeslagen waarbij het label Roughstate voor de aftrap zou zorgen.
Daar hoorden we ‘Here Comes Max Verstappen’ voorbij komen. Wat blijft dat toch een grappige plaat. Een plaat die verbonden is aan een hele mooie overwinning, zo zou Ran-D zich gedurende zijn eigen event gevoeld moeten hebben. Een echte winnaar die pas de studio uitgaat wanneer het ook echt klaar is. En natuurlijk kon de track Unknown niet ontbreken, grrrr kippenvel again! Well done Frequencerz. Voor de bonus gooiden ze ‘Gods’ er ook maar even in.

Na dit hoogtepuntje stonden de volgende mannen alweer klaar: Bass Chaserz en Endymion. Vooral de laatste tijd zijn er diverse samenwerkingen ontstaan tussen al deze heren en het kon dan ook niet anders dan dat de plaat Antidote voorbij kwam. Deze track werd twee jaar geleden geboren en produceerde Ran-D samen met Endymion. Ook meende ik ‘Dance With The Wolves gehoord te hebben, deze werd geproduceerd door Bass Chaserz en Endymion samen. Maar natuurlijk ook de track die vooral vandaag de dag enorm goed ontvangen wordt door hardstyle Nederland: Renegades! Een collab met de Freqs overigens.

x-qlusive-ran-d-3
Na dit overweldigende setje was het de beurt aan Alpha Twins vs. E-Force. Ook zij besloten om volle bak door te knallen en het publiek richting spierpijn-modus te laten gaan. Alpha Twins draaide één van hun nieuwere tracks genaamd ‘I Know, I Know terwijl E-Force maar weer eens ouderwets de hit Seven erin gooide. Je merkte dat het publiek volledig op ging in de knallende setjes die maar niet minder leken te worden. En dat terwijl er nog een gigantische live act op de agenda stond: Gunz For Hire!

De act is inmiddels wereldwijd een succes en heeft weinig tekst en uitleg nodig. De heren blijven vernieuwen in hun show en waar is dan het einde vraag je je af? Ook deze speciale nacht kreeg een heerlijke climax doordat beiden heren in 45 minuten alles gaven wat ze in zich hadden. En daar horen natuurlijk een hoop stevige platen bij. Denk aan ‘No Mercy’, ‘Executioner Style’ en ‘Plata O Plomo. Vooraan was het enorm druk en leek het wel alsof je antwoord kreeg op de vraag hoe een knakworstje in blik zich zou moeten voelen. Maar, de sfeer was er niet minder om en na een uitzinnig laatste (raw) hardstyle set was het alweer tijd voor de afsluiter van de avond: Evil Activities (en natuurlijk Ran-D).

x-qlusive-ran-d-5Dit waren ongeveer de zwaarste 45 minuten van 2017 so far. De beentjes waren op, maar de geest wilde nog wel. Een afsluiter zoals moet verplicht worden, een kleine melodie en een goed tempo aan kicks. De altijd heerlijke plaat Evil Inside’ kwam voorbij én we konden genieten van een heerlijke remix van Executioner Style’.

Al met al een meer dan geslaagde hete nacht, mede mogelijk gemaakt door onze Firestarter, en bij deze een diepe buiging aan onze held Ran-D. 2017: bring it on!

Foto’s door: Q-dance

Reageren