Hard News
Door Hard News

Onderzoek wijst uit dat muziek een onderdeel is van iemand’s dagelijkse bestaan en wordt gehoord in advertenties, film, radio, TV en sport evenementen. Het is dan ook niet verrassend dat voor veel mensen muziek luisteren als een plezierige ervaring wordt beschouwd, of ze er nou aandachtig naar luisteren of zelf meedoen aan het maken ervan. We hebben de volgende definities gevonden voor het woord ‘muziek’:

  • “Muziek is een kunstvorm die gebruikmaakt van klanken, geschikt in een bepaalde tijdsduur.”
  • “De kunst die zich bezighoudt met het combineren van vocale of instrumentale geluiden binnen een bepaalde tijd om emoties, ideeën of geestestoestanden over te brengen.”
  • “Bewuste ordening van klanken die met instrumenten of je stem worden voortgebracht.”

De belangrijkste reden waarom de meeste mensen bezig zijn met muziek is voor de emotionele ervaring. Het kan prikkelen, emotioneel bewegen en mensen meer entertainen dan vele stimuli.

Muziek biedt mensen verschillende manieren om zichzelf te kunnen begrijpen en ontwikkelen; het verbinden met anderen; het handhaven van het welzijn en het uiten van spiritualiteit. Muziek heeft ook de kracht om de kwaliteit van iemand’s ervaringen en menselijke relaties te verbeteren.

Er wordt zelf geloofd dat muziek een helende werking heeft. Om de helende werking van muziek te kunnen begrijpen is er onlangs een studie naar gedaan die is vastgelegd. Muziek maakt het mogelijk om, met gebruik van beelden, bepaalde gradaties van het waarnemen van pijn te verminderen. Muziek kan ook helpen om stress en spanning te verminderen en wekt daarmee rust en ontspanning op.

Mensen gebruiken over het algemeen muziek op verschillende manieren, afhankelijk van de tijd, stemming en de ruimte. Bijvoorbeeld, sommige mensen gebruiken muziek als een stimulerend middel, anderen als een kalmeringsmiddel, sommige als een alternatieve vorm van therapie, anderen om hun eigen wereld te kunnen begrijpen terwijl sommige genieten van de pure abstractie. Het kan verder ook mensen bewegen in hun geestelijke toestand en ze drijven naar positiever in het leven staan.

Muziek is een belangrijk onderdeel in het leven van mensen, want het is door middel van muziek dat ze kunnen leren te reflecteren op hun eigen persoonlijkheid. Mensen maken over het algemeen gebruik van muziek als een symbool voor het definiëren van hun eigen gevoel van ‘zelf’ en identiteit. Muziek is een symbolische voorstelling van wie iemand is en hoe iemand wil worden waargenomen door anderen.

Voor veel mensen is muziek een essentiële manier van communiceren met anderen die het vermogen om effectief te communiceren door middel van taal hebben verloren. Bijvoorbeeld, mensen die lijden aan de ziekte van Parkinson, dementie, beroerte en afasie. Muziek kan vormen van communicatie en gevoelens van verbondenheid binnen relaties waar dierbaren niet meer verbaal konden communiceren vergemakkelijken.

Muziek kan je ook verbinden maken met mensen die niet meer leven, gevalideerde herinneringen kunnen betekenis aan het leven te geven en een groter gevoel van spiritualiteit veroorzaken. Muziek wordt ook gebruikt als een krachtig symbool voor hoe mensen ervoor kiezen om hun leven te leiden, het wijst betekenis toe aan ervaringen en het handelen en reageren op dingen in zijn of haar wereld. We willen graag dit artikel afsluiten met een van onze persoonlijke favoriete muziek citaten:

“The present has a home.
Let regret, live alone
Time flies, seize the day.
Let love lead the way.
Live the moment, live free.
Life is changing fast.
Just be free.”
          – JDX ft. Sarah Maria – Live The Moment

Bron: Psychology of Music

Reageren