Nina van Zelst
Door Nina van Zelst

Afgelopen weekend was het dan toch eindelijk tijd voor een nieuwe editie van Qlimax: hét indoor event binnen de hardere stijlen dat ieder jaar garant staat voor een waar spektakel. Deze editie draaide het om de Symphony of Shadows, waarbij 11 acts en duizenden bezoekers zich verenigden in het GelreDome voor een iconische nacht gevuld met het beste van wat hardstyle te bieden heeft. “Welcome… to Qlimax 2019!”

LEES OOK: Deze artiesten zullen hun nieuwe muziek laten horen tijdens Qlimax – Symphony of Shadows 

Op zaterdag 23 november 2019 vond alweer de 27e (!) editie van Qlimax plaats: het succesvolle Q-dance concept dat al jarenlang de harten van hardstyle-liefhebbers verovert. In het GelreDome komen hier niet alleen tienduizenden bezoekers samen, maar brengen ook de bekendste artiesten uit de scene hun hardste én nieuwste muziek naar deze immense zaal. Qlimax is niet voor niets het grootste indoor hardstyle event van de wereld, waardoor ook de Symphony of Shadows veel goeds beloofde…

“This is The Qreator”

Omdat we natuurlijk helemaal niets wilden missen van deze avond waren wij om stipt 21:00 aanwezig in Arnhem. Veel anderen dachten er precies hetzelfde over, waardoor binnenkomen toch nog wel even duurde. Na de enige rijen was het moment dan toch eindelijk daar, en mochten we de zaal betreden! Dit is en blijft wat mij betreft het mooiste moment aan een feest op deze locatie, want wát is het een geweldig gevoel om je eerste blik te werpen op de grootheid van het Gelredome.

Ook dit jaar was het middelste gedeelte van de stage nog verborgen met een groot wit doek – overigens nóg 1 van die dingen die Qlimax zo spectaculair maken. Om het publiek op te warmen voor deze grote opening had Q-dance daarnaast niemand minder dan ‘The Qreator’ ingezet:

A mysterious being with an unknown identity has come forth. He is the one who summons the operators that have the knowledge to play the instrument. His power is the pure energy of timeless hardstyle music. Witness this mystery and fuel the night with your Qlimax spirit. This is The Qreator.”

Wie deze gemaskerde DJ precies is zullen we wellicht nooit te weten komen, máár wat was dit zeker een lekkere opwarming – tot de nok toe gevuld met klassiekers. Van ‘So High’ tot ‘I See Stars’ en ‘Break Down Low’, het hart van menig hardstyle liefhebber werd hier rijkelijk gevuld. Het hoogtepunt was toch wel wanneer ‘Lost In Paradise’ opkwam en de hele zaal (die al compleet gevuld was!) meeschreeuwde, waarmee de toon voor de rest van de avond gelijk gezet was.

Hét moment van… De Qlimax opening

En toen was het tijd voor de crème de la crème onder de openingen: de val van het Qlimax doek. Als je dit event al eens bezocht hebt, weet je dat je dan ook dat het GelreDome zich meteen vult met dúizenden telefoons – iedereen wil namelijk een momentopname van dit spektakel hebben. Ook deze keer had Q-dance weer alles uit de kast gehaald en galmde er een grote “wow” uit het publiek. Kip-pen-vel incoming: “Welcome… To Qlimax!”

Bij niemand minder dan KELTEK lag de eer om de allereerste (herkenbare) set van de avond te draaien. Met zijn euforische parels kan je zeker zeggen dat hij zijn eerste keer op Qlimax – in deze solo opstelling dan – meer dan verdiend heeft. Ook zijn set maakte dit waar met tracks als ‘Oblivion’ en ‘One Tribe’, die ook de feestgangers zeer hard leken te waarderen. Vervolgens werd het stokje overgedragen aan het het duo Sound Rush, die met ontzettend veel nieuwe muziek als ‘Brothers’ hun allereerste album aankondigden. Deze set was echt genieten, en als kers op de taart draaiden ze óók nog eens de gouden plaat ‘Like Thiz’. 

“It’s time to gather all disciples, to create the Symphony of Sounds”

Inmiddels kregen we natuurlijk ook steeds meer mee van de stage: een ontwerp waarover wisselende meningen bestaan, en waar ik me beide in kan vinden. Ik miste ook zeker de bewegende elementen – iets dat zo’n groot feest als Qlimax juist zo uniek maakt – máár je kan niet ontkennen dat de stage er wederom prachtig uitzag en het donkere thema ook weer mooi terugkeerde. Ook aan vuurwerk kwam het GelreDome niets tekort, wat duidelijk werd tijdens de anthem show die Sound Rush opvolgde. Hier mochten we genieten van een hoog staaltje Q-dance show, ondersteund door B-Front’s anthem ‘Symphony of Shadows’. Kippenvel momentje!

When man forged fire
To illuminate the world
It did not reach the shadows
Hidden deep within the soul
When the rhythm drives us
We get in tune with our inner demons
It’s time to gather all disciples
To create the Symphony of Shadows

Niemand minder dan de Ghost Stories’ legendes D-Block & S-te-Fan stonden vervolgens klaar om de DJ booth te betreden… En ook deze set was genieten, want de DBSTF sound past natuurlijk perfect bij de donkere en mysterieuze Qlimax vibe. Tracks als ‘Twilight Zone’ en ‘Ghost Stories’ konden dan ook niet ontbreken, maar het hoogtepunt zal toch wel tijdens ‘Darkest Hour Of The Clock’ moeten zijn geweest: hier zwaaide heel het GelreDome mee van links naar rechts.

“This music… Is our destiny!”

Next up was de one and only Headhunterz, die na 5 jaar afwezigheid weer terugkeerde naar het Qlimax spektakel. Zoals te verwachten kwam zijn ‘Orange Heart’ weer naar boven, en werden ook de mooie ‘Destiny’ en ‘Our Church’ door de speakers geknald. Ook de lichtshow die deze set ondersteunde was weer episch, en zéééker een bezoekje aan de tribune waard. Hier komt het show spektakel van Qlimax pas echt tot haar recht.

Hierna was het tijd voor de man van de avond om zijn plek achter de draaitafels te claimen: B-Front! Deze set was heerlijk en de sfeer was top, wat natuurlijk niet anders kan als ‘Cats, Jets & Breaks’ en ‘Touch A Star’ door de speakers geknald worden. Halverwege zijn set werd het nóg specialer, aangezien niemand minder dan Phuture Noize zich aansloot bij de anthem maker. Samen draaiden ze hun collabs ‘Beautiful Fantasy’ en ‘The Solution’, maar voor mij was het absolute hoogtepunt wanneer de bootleg van ‘Smells Like Teen Spirit’ door het GelreDome galmde – wat is dat een epische plaat!

Het complete Qlimax plaatje

Vervolgens bracht Ran-D zijn We Rule The Night naar de Qlimax stage, een set waarin zowel nieuwe tracks van het aankomende album én bekende hits als ‘Antidote’, Power of Now’ en ‘Run From Reality’ je om de oren vlogen. Ran-D is wat mij betreft een absolute held en stelt werkelijk nooit teleur, wat hij ook afgelopen zaterdag weer bewees. Bovendien is het nog even het vermelden waard hoe iconisch alle artiesten eruit zagen deze avond; geheel in Qlimax stijl gekleed én opgemaakt vormden ze het complete plaatje.

Als opvolger van deze lekkere set was het tijd voor D-Sturb’s debuut op het Qlimax podium. Een langverwacht debuut aan het publiek te horen – want wat werd deze man goed ontvangen. Iedereen ging compleet los op de harde ‘Universe’, ‘Synchronised’, ‘Let The Games Begin’ en natuurlijk ‘Attention’. Hiermee maakte zijn set een perfecte overgang tussen het hardstyle en raw hardstyle genre. En hiermee was het dan ook gelijk tijd voor het volgende Qlimax debuut: Rejecta!

Het ene Qlimax debuut na de ander

Deze man heeft zich in een korte tijd richting de top van de scene bewogen met zijn pakkende melodieën en lekkere kicks, en kwam deze zaterdag ook ‘even’ door het GelreDome knallen. Dit was helemaal lekker met de welbekende ‘Move My Body’, ‘Rise of Rejecta’, ‘Followed’ en als klap op de vuurpijl het nieuwe Shockerz (en allereerste Rejecta) anthem ‘Chaos Complete’. Na een half uur genieten vulde Radical Redemption de rest van het uur met zijn welverdiende (!) Qlimax debuut. Van ‘America’ tot ‘20.000 Volts’ en ‘Hannibal’: Radical liefhebbers kregen het hier zeker warm van.

Qlimax

En voordat we het doorhadden zaten we alweer aan het einde van de Qlimax avond… Ontzettend jammer, máár gelukkig hadden we Miss K8 die ons de laatste energie eruit liet stampen. Ze begon haar set meteen met de nieuwe ‘Elevate‘, gevolgd door de klappers ‘Raiders Of Rampage’, ‘Bogotá’, ‘Out Of The Frame’ en als absolute afsluiter ‘Battlefield’. Dit was echt een heerlijke afsluiter: ondersteund door een show én tempo waar je u tegen zegt.

En dat was hem dan weer. Qlimax gaf ons één nacht compleet gevuld met showspektakel, heerlijke sets en een unieke sfeer – waarbij het Symphony of Shadows thema tot in de puntjes werd doorgevoerd. Q-dance bewijst wederom dat dit de ultieme place to be is voor hardstyle-liefhebbers, en dat dit event hoe dan ook een vaste prik in je party-agenda moet zijn!

Thank you for being part of this ancient ritual. May the shadows guide your light forever. This was Qlimax 2019 – Symphony of Shadows.

Afbeeldingen via Facebook-pagina Qlimax

Beoordeling

  • LINE-UP95%
  • LOCATIE95%
  • GELUID85%
  • SHOW90%
  • SFEER90%

Overall
waardering

91%

Reageren