Jan-Jaap Top
Door Jan-Jaap Top

De hardstyle liefhebbers in het noorden van het land waren al een tijdje in de ban van het feest Rawfare. Het epicentrum van de aardbevingen in het noorden verplaatste zich voor één avond naar het oude Suikerunie-terrein. Deze locatie was perfect voor een feest, de fabriek geeft een geweldige underground sfeer die het geheel net even wat extra’s geeft.

Bij binnenkomst viel meteen het enorme podium op dat in de relatief kleine ruimte stond. Het podium, dat voornamelijk uit led-schermen bestond, zou door de hele avond goed gebruikt worden voor fraaie visuals.

DE OPENING

De (plaatselijke) talenten Argos & Sins of Insanity hadden de eer het feest te openen. Met eigen tracks als ‘Time To Play’ en ‘Devils Laugh’ van Argos en ‘Words’, ‘Where You At Punk’ ft Re-Mind en een nieuwe track van Sins of Insanity brachten zij de sfeer er goed in. Het vroeg gekomen publiek kende de meeste tracks wat voor een ongekende energie zorgde op de vroege avond. Het energieke optreden van deze jongens nodigde uit om ze in de toekomst vaker op te zoeken. En met oog op het publiek beloofde dit nog een geweldige avond te worden.

Het ene duo dat op het podium stond, werd afgewisseld door een ander duo: Bass Chaserz. Het publiek werd volledig meegetrokken in het energieke optreden. Mede door de passie van dit duo blijf ik genieten van hun optredens. Waar zij ook staan, ze halen alles uit de kast om er een mooi feestje van te maken. Persoonlijk kan ik hier erg van genieten omdat het mij meetrekt in de blijdschap. Tracks als ‘Retaliate With Hate’, ‘Big Dick’ en ‘Before you go’ knalden hard in de oude fabriek, zelfs voor mij met oordoppen stond het volume af en toe zelfs te hard. Het moment dat ‘B-Freqz – Fatality’ werd gedraaid, schreeuwde iedereen de tekst mee, dit ging volle bak over de boxen heen: wat een gaaf moment! De al zo grote hit ‘Renegades’ werd zoals verwacht ook goed ontvangen en bracht het sfeertje tot een nieuw hoogtepunt. Voor de oplettende luisteraar was er ook een nieuwe track van het duo te horen, namelijk ‘Fill The Space’, een track die eer doet aan de kwaliteit van deze artiesten.

KIPPENVEL

Inmiddels was de zaal al aardig vol gelopen toen Phuture Noize zijn half uur durende live set zou gaan beginnen. Als groot fan van zijn nieuwe tracks ging mijn hart dan ook sneller kloppen bij tracks als ‘The Temple’, de o zo lekkere en bekende track ‘Fire’ en zeker niet te vergeten de collab met Ran-D ‘Suicidal Superstar’. Vanaf het podium was goed te zien hoe onwijs veel energie er in de zaal aanwezig was, en hoe dat eruit gegooid werd op de vroege avond.

rawfare groningen suikerunie requiem caine warface regain digital punk hardstyle rawstyle raw
Na een luid applaus voor Phuture Noize en de intro voor Digital Punk werd de set geopend met mijn favoriete track van het moment: ‘Zombie’. Ik kreeg direct kippenvel en ik was niet de enige. Een voorproefje voor de aankomende editie van Qapital volgde met ‘Start The Rage’. De Digital Punk Remix van ‘State Of Perfection’ werd net als ‘Son Of Torture’ en ‘Protest Of Indignation’ goed ontvangen. Tijdens deze zet kwam ook MC Triggah het podium op om zijn maatje MC Hyper te ondersteunen, die ook mede verantwoordelijk was voor de gave sfeer.

EEN TANDJE HARDER

Regain en Warface kregen de taak om het niveau bij te benen want het publiek was klaar voor alles! De verwachtingen van dat het een tikje harder zou gaan werden volledig ingelost met de E-force remix van ‘FTP’, ‘The Greatest Show’ en ‘Munky Shit’. Verder werd er los gegaan op ‘Broken’, ‘Watch Your Back’ en ‘Industrial Revolution’. Al met al een perfecte combinatie van tracks om een tandje harder te gaan.

rawfare groningen suikerunie requiem caine warface regain digital punk hardstyle rawstyle raw
Na deze set begon Artifact te draaien, maar voor mij was het eerst tijd voor een kleine pauze. Inmiddels was ik al voorzien van de nodige munten. Voordringen bij de bar was niet nodig want het barpersoneel was druk bezig iedereen snel te helpen waardoor de rijen kort bleven. Aan de andere kant van de zaal stond ook nog een bar dus mijn inziens was dat goed voor elkaar. Qua eten was er niet veel opvallends van wat je normaal ziet op een festival, wel opvallend was het aantal zit/hang plekken waar genoeg aandacht aan besteed was. Ondertussen liet Artifact de zaal lekker doortrillen met ‘Temples’.

VERRASSING

Na een korte intro werd het stokje overgedragen aan de jongens van Sub Zero Project. De set werd geopend met ‘Meltdown’. De jongens leken te genieten van het publiek dat flink los stond te gaan. Natuurlijk kwam de track ‘The Project’ voorbij die voor de nodige ‘OOOOHHH’s zorgde. Verder werden er ook twee opvallende tracks gedraaid, ‘Seven’ en ‘Brutal 5.0’. Deze tracks had ik namelijk al een tijdje niet meer gehoord op een feest en het was zeker goed om ze weer eens te horen.

Sommige tracks hoor je daarentegen steeds vaker, zo ook mijn favoriete track ‘Zombie’ die wederom gedraaid werd als opening, nu door Titan en Jason Payne. Dit drukte voor mij de pret niet, sterker nog, het publiek deed weer net zo hard mee als bij Digital Punk. Ook deze set zat weer vol beukplaten en energie. Titan en Jason Payne genoten zichtbaar van hun eerste optreden samen, alles aan de set klopte gewoon en ik begon mij af te vragen waarom zij nooit eerder met elkaar opgetreden hebben. Beide artiesten wisten het voor elkaar te krijgen om nog meer energie uit het publiek te halen (we hebben immers genoeg gas om op door te gaan hier in Groningen). Tracks als ‘Mayday’, ‘Dismissed’, ‘Rellen in de Hel’, ‘Live For This’ en ‘Chronic Disorder’ lieten iedereen beuken. Verder wisten ze ook nog te verrassen met ‘Brutal 6.0’.

DE LAATSTE BATTLES

De Hardstyle Viking Caine stond klaar voor zijn strijd met de voor Expeditie Robinson afgetrainde Requiem. De set werd geopend met een remix van ‘Hard To Say I’m Sorry’. Het publiek liet hier in hun stem weer overweldigend horen. Deze track werd gevolgd door ‘FTP (E-Force Remix)’. Terwijl ik stond te filmen voor de Hard News snapchat (Hardnewsnl, TOEVOEGEN, GAUW!) kon ik de sfeer perfect proeven tijdens deze set! Ondanks de heerlijke platen, ‘No Mercy’ van Caine & John Harris, ‘Collateral Damage’, ‘Q-Base Tool 2015’, en ‘Path To Extinction’ was de eerste vermoeidheid te merken.

rawfare groningen suikerunie requiem caine warface regain digital punk hardstyle rawstyle raw

De Gearbox artiesten Rooler en Luminite hadden het genoegen het laatste beetje energie uit het publiek te trekken en de tent volledig af te breken. Met een track als ‘Damnation’ (Loudness Edit) lukte dit aardig. Luminite besloot zijn danspasjes ook hier in Groningen te laten zien en danste de Macarena na tijdens ‘Macarena Deathmatch’. Mijn benen en lichaam hadden ondertussen de strijd van de vermoeidheid verloren daarom besloot ik dat de Macarena een mooi einde was van een zeer geslaagde nacht.

Gesloopt van een geweldige nacht keerde ik terug naar mijn fiets, Terugkijkend op een avond die boven mijn verwachtingen uitsteeg en mij zeker nieuwsgierig heeft gemaakt naar de volgende editie!

Reageren