Peter de Valck
Door Peter de Valck

Frequencerz drijven de spanning flink op deze zomer met hun allereerste album, ‘Medium Rare’. Zij trakteerden ons in hun livesets op een aantal album tracks en sommige previews slaan als een bom in op social media. Elke teaser smaakt naar meer! Zondag 10 april nemen Niels Koster en Pepijn Hol je op Rebirth Festival mee naar een andere dimensie, waar zij de kans krijgen, om op hun eigen gehoste stage, de passie en energie voor de muziek tentoon te stellen.

Het duo is niet te stoppen en schuwt de uitdaging om zich aan te passen aan de nieuwe trends binnen hardstyle, zonder daarbij hun eigen stijl te verloochenen, absoluut niet. Ze blijven trouw aan de gouden combinatie van epische melodieën, energieke vocalen en keiharde kicks. Hardstyle duo’s lijken tegenwoordig een uitstervend ras, maar de ‘Freqz’ zijn 2016 sterker begonnen dan ooit tevoren.

Hard News wilde graag meer weten over het debuutalbum van de Frequencerz, dus besloten we om ze eens aan de tand te voelen.

Dag heren, nog gefeliciteerd met het nieuws van jullie album! Laten we beginnen met te vragen hoe jullie in godsnaam op de titel zijn gekomen.
Al jaren vallen wij onder de ‘RAW’ artiesten. Maar met de verschuiving van de sound de afgelopen paar jaar, is voor ons gevoel ‘RAW’ een vaag begrip geworden. Althans, we merkten dat het ten koste ging van de melodieën en het gevoel van de tracks. Catchy vocalen en meeslepende melodieën mogen bij ons niet ontbreken. Dus RAW, maar gebakken in een Frequencerz jasje – ‘Medium Rare’!

frequencerz rebirth medium rareRebirth Festival is ieder jaar de aftrap van het festival seizoen met maar liefst twee dagen vol gas. Jullie zullen daar een speciale ‘Medium Rare’ hosting gaan verzorgen. Hoe voelt dat?
De timing was gewoon ideaal. 10 dagen na de release van ons eerste album een hosting op een top event, dat ons alle ruimte biedt om ons ding te doen. Het is tevens de aftrap van het festival seizoen. We zijn inmiddels zo lang met het album bezig, dat we niet meer kunnen wachten om onze eerste showcase te presenteren!

Wat kunnen we allemaal verwachten van deze hosting en wie hebben jullie uitgenodigd?
Sowieso gaan wij een showcase neerzetten, dat de bezoekers Medium Rare gebakken naar huis gaan. Dus bereid je daar maar vast op voor. Ook zullen er een aantal uitdagende back to backs met Jack of Sound en Warface plaatsvinden. Bovendien vertegenwoordigt de line-up een deel van onze album samenwerkingen. We hebben samen met Rebirth gekozen voor een line-up met artiesten die net als wij ‘party’ brengen. Het is tenslotte ook Sunday Funday!

Een opmerkelijke naam op de line-up zijn Da Tweekaz, want zij zijn qua stijl volledig anders. Hoe kwamen jullie bij deze keuze?
Qua stijl zijn ze inderdaad volledig anders, maar daarnaast zijn er ook veel gelijkenissen. We zien onszelf als het feestduo aan de RAW kant en deze gasten zijn ook absolute feestbeesten aan de euforische kant. Wij gebruiken beiden graag vocalen en uplifting melodieën en dit zie je bij Da Tweekaz ook sterk terug. We wilden vooral een originele line-up voor de zondag, met artiesten die iets extra’s brengen. Dat doen onze vrienden uit Noorwegen altijd, dus we kijken uit naar hun set.

Nu hebben jullie een track gemaakt samen met die gekke gasten, hoe kwamen jullie hier bij en hoe was het om met ze samen te werken?
Een album biedt de mogelijkheid om wat experimenteler te werk te gaan dan normaal. Van deze gelegenheid wilden wij dus ook zeker gebruikmaken. In lijn met het idee achter ‘Medium Rare‘, leek het ons een leuke uitdaging om te zien wat deze combinatie ging brengen. Allereerst was het een leuke samenwerking met deze slimme, maar ook gekke gasten. Voor beide acts was het interessant om te zien hoe we te werk gaan in de studio. Een plezierige, leuke en verfrissende samenwerking met een cool resultaat als je het ons vraagt.

Hoe werd de track ontvangen en hadden jullie dat verwacht?
Deze track is één van de best ontvangen tracks van het album. Verrast? Ja en nee! We stonden zelf 100% achter het resultaat, het was slechts afwachten hoe de samenwerking ontvangen zou worden. We zijn erg blij met de vele enthousiaste reacties die deze track met zich mee heeft gebracht. Luisteraars waarderen de innovatie en nog belangrijker, mensen willen gelukkig nog  steeds hardstyle zoals het volgens ons hoort te zijn. Melodieus, catchy, hard én feest!

We zien het de laatste tijd wel vaker dat er ‘opmerkelijke’ samenwerkingen worden gedaan. Is dit een ‘trend’ die volgens jullie doorgezet moet worden?
Originaliteit en innovatie is altijd bevorderlijk voor de scene. Overkill daarentegen, is nooit goed geweest. Dus als je het ons vraagt; Kleur vooral buiten de lijntjes, maar blijf wel met nieuwe dingen komen.

Kunnen jullie wat vertellen over de opbouw van het album? We zien namelijk, heel doordacht, aan de tracklist dat jullie er een smakelijk diner van hebben gemaakt.
De menukaart is uiteraard met een knipoog bedacht. Maar het album begint zeker met een euforische amuse en bouwt zich vanuit daar door tot een Medium Rare steak als hoofdgerecht, met een stevig toetje om af te sluiten.

frequencerz medium rare rebirthJullie hebben met ‘Medium Rare’ een unieke sound die, zoals de titel al doet vermoeden, de gulden middenweg gekozen. Was dat een lastige keuze voor jullie?
Nee, dit was geen lastige keuze. Volgens mij is het ons indirect opgelegd. Wij zijn qua hardheid namelijk niks veranderd. Wat drie jaar geleden nog RAW was, is door de verschuiving niet meer zo RAW als toen. Dus wellicht zijn we wat naar het midden geschoven, vanwege een aantal extreme uitschieters aan de rauwe kant. Maar we willen er vooral geen naamkaartje aan hangen. Als je gas wilt geven en van feest houdt, dan zit je bij ons ‘gebakken’. Let the music speak!

Als jullie de mogelijkheid hadden om iets te kunnen zeggen dat de gehele hardstyle scene zou horen, wat zou dat dan zijn?
Word vooral blij van wat deze gave, dedicated scene te bieden heeft in plaats van je af te laten leiden door slap gezever en haat. Door de jaren van onze carrière heen, hebben we een te gekke fanbase a.k.a. ‘fanatics on the front’ opgebouwd. Zij weten als geen ander waar wij als Frequencerz voor staan. No-nonsens, gewoon hardstyle! We hopen jullie op Rebirth tegen te komen, waar wij met trots ons nieuwe album mogen presenteren!

De pre-order van Medium Rare is volledig uitverkocht, maar je kunt het album nog steeds hier verkrijgen. Daarnaast zijn er ook nog steeds tickets voor Rebirth Festival – Day 2 verkrijgbaar. Deze kosten slechts € 25,-.

Reageren