Robin Keulen
Door Robin Keulen

Op zaterdag 4 februari was het dan eindelijk zover. Vier teams zijn nauwkeurig samengesteld om het Gelredome op zijn grondvesten te laten schudden en een grote menigte de tijd van hun leven te bezorgen. Na een ellendige busreis met frustrerende vertraging kon ik nog net op tijd binnen zijn om te aanschouwen hoe Isaac de opwarmende mensenmassa liet hee-hoo-en met zijn laatste plaat. De lichten gingen uit en de show kon elk moment beginnen. Dames en heren, ik neem u mee op reis. Bestemming: Hard Bass 2017.

hardbass-report-1Ik ben blauw
Na een kortdurende openingsshow was het de eer aan Team Blue om het eerste megafeest van het nieuwe jaar af te trappen. Niemand minder dan Da Tweekaz, Code Black en Adrenalize deden dat, in geheel toepasselijke stijl, met een hardstyleversie van “Eiffel 65 – I’m Blue”. Gewoon geniaal! Da ba dee da ba daaaa. De daaropvolgende plaat, een TBA van Code Black, weerspiegelde gelijk de nieuwste trend binnen de scene. Ik heb het natuurlijk over diepe, psytrance-achtige kicks die galmend door de Dome het publiek de gebruikelijke danspasjes liet vertonen. Spoiler alert: invloeden van psytrance waren nog vaker te horen gedurende de rest van de nacht.

Wonderkid Adrenalize mocht voor het eerst in zijn loopbaan aantreden op Hard Bass en bewees nogmaals een kei te zijn in de meer euforische kant van hardstyle. Denk aan nummers als “Far From Home”, “All The Memories”, “Gold Skies” en aankomende release “Wherever The Light Ends”. Allen zeer geschikt om de bezoekers wat lichaamsbeweging te laten maken! Twee helden die dat ook als geen ander kunnen, zijn Da Tweekaz. Ook voor de populaire Noormannen was het de eerste keer dat ze in Gelredome mochten optreden, maar onverwacht of onverdiend kwam hun aankondiging zeker niet. Kenmerkende nummers waren de 10 years mix van “D.W.X.” , de remix van “Luv U More” en een speciale Hard Bass-versie van “#Tweekay16”. Daarnaast bleek nogmaals dat het knotsgekke duo niet bepaald van de “Wodka” en “Tequila” af kan blijven. Die nummers geven altijd een heerlijke sfeer!

Code Black is duidelijk de veteraan in het blauwe gezelschap. De Australiër koos voor beroemde platen als “You’ve Got The Love”, “End Like This” en “Accelerate”. Ook de samenwerking met Da Tweekaz, “See The Light”, mocht natuurlijk niet ontbreken. Zoals gezegd kwam psytrance nog vaker terug, bijvoorbeeld in een speciale edit van “Pandora” en ook “Sub Zero Project – The Project” werd gedraaid. In dit team kwamen ook nog een aantal nieuwe en exclusieve tracks ten gehore. Kortom kan men wel stellen dat de eerste 90 minuten gevuld was met tophits, meezingers en redelijk wat diversiteit!

Het verzorgen van de eerste live-act van de nog prille avond werd gedaan door niemand minder dan Atmozfears. Of moet ik zeggen Mash-up-mozfears? Hij opende namelijk met een combinatie van overwegend “Keep Me Awake” met “What About Us”, “Release”, “Accelerate” en zelfs de remix voor “Sparks”. Chapeau! Andere remixen in de act waren die van “Darren Styles – Come Running” en “Timmy Trumpet – Freaks”, samen met wat stevigere platen als “Reawakening (kick edit)”, “Handz Up!” en “Fabrik Of Creation”. Die laatste maakt overigens deel uit van zijn nieuwe EP. Op papier is deze EP samen met Energyzed, maar zo zal het wellicht niet voelen voor de beide heren. De andere helft van die EP, “Age Of Gods”, knalde ook nog uit de speakers. “Jaydee” van Noisecontrollers (& Toneshifterz) werd nog aan toegevoegd aan dit nummer voor een extra euforische touch.

Grootmachten aan het werk
Team Blue was een feit en zodoende werd het podium geruimd voor de volgende garde aan artiesten. Noisecontrollers, Wildstylez, Bass Modulators en Brennan Heart LIVE vormde samen Team Green. Deze grootmachten zijn stuk voor stuk meester in het laten dansen van een vol stadion, dus dat beloofde een spetterend vervolg van het feest!

Vanuit kamp Noisecontrollers zal deze groene combo als extra vertrouwd aan hebben gevoeld, aangezien hij met zowel Bass Modulators als Wildstylez een hele waslijst aan collabs heeft gedaan. Sommigen hiervan die ook gedraaid zijn geworden: “Holding On”, “Solar”, “World Of Madness”, “Het Gevoel Van”, “Rocked Up”, “See The Light” en de Alpha² remix van “Tonight”. Enkele nummers die grootmeester van de hardstyle hier aan toe te voegen had, zijn “The Spirit Of Hardstyle”, zijn remix voor “Can’t Go Home” en all-time classic “Attack Again”, in een speciale versie zelfs.

Als we het hebben over hardstyle-classics, dan is de kans groot de naam Project One ook zal vallen. Wildstylez is, zoals je misschien al wist, 50% deze legendarische act. Het zal je misschien ook niet ontgaan zijn dat het duo een spectaculaire comeback heeft gemaakt en daarbij twee nieuwe tracks, “Luminosity” en “One Without A Second”, aan hun arsenaal toevoegde. Naast deze platen draaide Wildy ook nog de herziene edit van “It’s A Sine” en hiermee maakte hij het publiek helemaal gek. Hulde aan Project One! Naast dit trio verwende Wildstylez ons ook nog met wereldhits als “Make The Crowd Move”, “Encore” en “Lies Or Truth”.

Bass Modulators vulde ook erg goed aan met topplaten als “Dragonblood”, “Shadows” en “Requi3m”, het toenmalige themanummer van Team Yellow in 2013 (uit de tijd dat de teamkleuren nog elk jaar verschoven). Ook draaiden ze “Mantra” en nog een andere gloednieuw plaat. Beide geheel in hun herkenbare stijl. Lekker. Verder kwamen tijdens deze set ook “Audiotricz – Let There Be Light” en wederom “Sub Zero Project – The Project” voorbij.

Next in line was Brennan Heart, onder andere bekend van geniale Hard Bass DJ Tools. Zo opende hij met “Hard Bass Junkie”, vervolgd door een harde kick edit van “Lose My Mind” en de tweede “Hard Bass Tool”. Werkelijk ie-der-een zong uit volle borst mee. Dat maakt toch voor wat onvergetelijke momenten! Alsof dat nog niet goed genoeg was, kwam Jonathan Mendelsohn nog even zijn magische stemgeluid laten horen. “Be Here Now”, “Follow The Light” en “Imaginary” werden live meegezongen. Geniet geblazen dus. Overigens is er ook een 4e samenwerking van de heren, maar die kwam niet terug in dit hele verhaal. Een andere nieuwe plaat heet waarschijnlijk “Hard Knocking Beats”, en deze lijkt de follow-up van “It’s My Style” te zijn. De vocalen in de track zijn wederom verzorgd door Jenii Cloudz, die later “F.I.F.O.” nog live kwam zingen. Ondertussen waande ik mijn weg naar de dichtstbijzijnde eetkraam. Even snel bijtanken op de tribunes, genietend van het mooie uitzicht op de dansvloer. Afsluitend klonk “Wake Up!” in de zogenaamde Dailucia Edit door het Gelredome. Bedankt Fabian, al denk ik dat de meesten nog niet aan slapen hadden gedacht!

hardbass-report-2Tijd voor een tandje harder 
Van groen naar geel betekent op Hard Bass dat alles een tandje harder en sneller zal gaan. Raw gaat meer de boventoon voeren en voor veel mensen klinkt dat als muziek in de oren. De uitverkorenen voor Team Yellow: Adaro, Digital Punk, Phuture Noize en afsluitend anthemmaker B-Front.
Mijn pitstop is voorbij en ik keer terug op de dansvloer terwijl “Protest Of Indignation” wordt gedraaid. Daarna was het tijd voor “The Paradox”, een extreem populaire track afgaand op de reactie van het publiek. Samen stegen we boven het geluidsysteem uit met het meezingen.

De gele brigade kwam met een hele hoop nieuw materiaal om op te kunnen stampen. Adaro, de jager van het donkere, trakteerde ons bijvoorbeeld op de wereldpremière van “Disruption” met Jack Of Sound. Ook draaide hij “When The Time Is Right”, “Sucka Beatz” en de nieuwste Gunz For Hire: “Sickness”. Ook Phuture Noize gaf ons wat exclusieve tracks met een voorproefje van zijn aankomende album “Pursuit Of Thunder”. Denk daarnaast natuurlijk ook aan “Fire”, “Walls Crashin’ Down” en “The Worlds Beyond”. De nieuwe sound in dat soort platen past naar mijn menig perfect op Hard Bass.
Mister unleashed himself kwam op zijn buurt met “Live Like Legends”, “Coitus”, de remix van “Rest In Hell” door niemand minder dan Radical Redemption en de Public Enemies remix van “Open The Gates”.

Ook pompte team yellow het QAPITAL anthem van 2017 door de speakers van het Gelredome. Na het anthem volgde nog een volgende kippenvelmomentje toen “Ran-D – Zombie” werd gedraaid. Dit nummer is mijn persoonlijke favoriet sinds de eerste keer dat ik hem hoorde, en ook hier zong c.q. schreeuwde de hele menigte mee met de welbekende tekst. Puur genot. Toevoegend passeerde ook “Ran-D & Act Of Rage – TBA” en “Frequencerz – The Unknown” de revue binnen deze set en alhoewel ik door wat omstandigheden een deel op de tribunes heb doorgebracht, kan ik toch verzekeren dat de echte hardstyle-sfeer er van begin tot einde in heeft gezeten!

Jammer maar helaas heb ik ook vanaf de zijlijn toe moeten kijken hoe de anthemmaker B-Front het dak er spreekwoordelijk afknalde. Natuurlijk werd er geopend met “Deepest Wave”, waarbij de show zijn hoogtepunt van de avond bereikte. Naast kleurrijke lasers gilde er ook het nodige vuurwerk door het stadion, opbouwende naar de climax van de track. Voor het volgende halfuur was de man achter de draaitafel even de meest geliefde ginger van Arnhem te noemen. Niet geheel onverwacht koos hij voor platen als “Blackness”, “Beat The Darkness”, “Lost” “Beyond Reality” en “Dark Moon”. Voor deze rawstyleheld is “Deepest Wave” niet het eerste Hard Bass anthem. Ook “Undiscovered” mocht niet ontbreken en werd warm ontvangen door het publiek. Onmisbaar in een set van B-Front is natuurlijk “Mysterias”. Iedereen die een beetje fan is weet wat hem of haar te wachten staat wanneer de kick erin komt. Dat is de magie van B-Front! Stilstaan is onmogelijk.

Extreme kicks, gotta love ‘em
Rood is de kleur van liefde, de kleur van passie en de kleur van het laatste team op Hard Bass.
Naast War en Force maakt ook Rebelion deel uit van Team Red. Het Schotse duo is bezig aan ongekende opmars en opvallend genoeg kregen ze van alle artiesten op Hard Bass ook het hardste gejuich bij opkomst. Sommigen vinden het a-muzikale herrie, anderen vinden hun muziek juist helemaal het einde. Tot slot heb je ook de mensen die a-muzikale herrie helemaal het einde vinden. Ieder z’n ding. Hoe dan ook klinken/ voelen de extreme kicks echt overweldigend in het Gelredome. Neem bijvoorbeeld “Echo’s”, “Uprising”, “Purple Lambo”, “A-Bomb”, “Domination” en de collab met Malice: “Confronting Violence”. De droom van elke liefhebber!

Het team met de kleur van jouw lippen opende overigens met een langverwachte remix, namelijk die van “FTP” door E-Force (& Adaro). Eerlijk gezegd kwam het best als een shock, aangezien deze remix al meer dan anderhalf jaar geleden werd aangekondigd. Wederom, extreme kicks, gewoon wow. De volgende remix is die van “Psyko Punkz – Left With The Wrong” door Warface. In het vervolg werden rauwe hits als “Seven”, “Mashup 6.0” en “Kill The Noise” afgewisseld met heel veel nieuwe platen. Zo kwam Warface, in zijn 3e jaar op rij als lid van Team Red, met de premières van “Execute”, “Overkill”, “Watch Your Back” samen met Malice & Rooler, en “Master Of War” samen met de host van de avond: MC DV8. Ook aankomende hits als “Killswitch” (met D-Sturb) en “Undercover” (met Radical Redemption) brulde door de speakers. Alsof dat nog niet genoeg was, draaide Rebelion ook hun remix voor “Beyond Agression”.

Net als Phuture Noize komt ook E-Force in april van dit jaar met een nieuw album. Zijn debuutalbum heet “The Edge Of Insanity” en ook hiervan kregen we een hoop nieuwe muziek te horen. Naast samenwerkingen met onder andere Delete, RVAGE en Tha Playah, kreeg het publiek ook soloplaten om op te dansen. Een voorbeeld is “Stresstest”, een combinatie van gruwelijke schreeches, een beetje bonkers, een beetje “Seven” en ja je raad het al, extreme kicks. Hoewel veel van deze tracks nog onbekend waren, weerhield dat er niemand van om de voetjes heen weer te gooien of onzichtbare voorwerpen uit de lucht te slaan. Het ging goed los!

Vorig jaar besloten Warface en E-Force hun krachten meermaals te bundelen als War Force. Van die act kwamen de nummers “Devastation” en “Reloaded” nog langs. Speciaal voor deze editie van Hard Bass besloten zelfs alle drie de acts samen te werken aan nieuwe muziek. De TBA heeft alle elementen die je zou verwachten van een dergelijke collab. Mooi werk! Een laatste plaat waardig voor een vermelding is “Killshot – Beastmode”. Deze track kreeg wederom de support van Warface en is er zeker eentje om in de gaten te houden!

hardbass-report-3Minus Militia was dit jaar de kers op de Hard Bass taart. Het illustere trio zag 3 jaar geleden het levenslicht als afsluitende act in het Gelredome en mag die taak nu even dunnetjes overdoen, tot het genoegen van vele militanten. Vooraf werd aangekondigd dat ze 3 nieuwe tracks zouden spelen, in combinatie met een aantal edits. Dit was ook precies wat het uitgeputte publiek nog voorgeschoteld kreeg tijdens de laatste 30 minuten van het feest. In hoog tempo vlogen de hits ons om de horen. Denk aan “Crackin’ Your Ribs”, “Obey & Arise”, “Full Of Shit”, “Overdose” of de platen van hun debuut in 2014: “The Endless Void” en “Reign Supreme”. Beukwerk van de bovenste plank! Een forse tempoverhoging kon natuurlijk niet uitblijven, en zo kwam via de remix van “Break Down Low” en een gloednieuwe hardcoreplaat een einde aan het eerste megafeest van 2017. Wat mij opviel tijdens deze live-act is dat de LED-schermen leuk werden ingezet voor de lyrics, maar dat er tegelijkertijd ook verschuifbare elementen van het podium een deel van deze teksten bedekten. Niet zo slim dus.

Concluderend kan ik stellen dat ik wederom een geslaagde editie van Hard Bass heb meegemaakt. De line-up was misschien niet echt spectaculair of verrassend, maar zeker voldoende naar de standaard van het feest. En natuurlijk maakt het Gelredome als locatie alles nog een stukje beter, altijd een dikke 10 als je het mij vraagt! Het geluid was prima, al volgens velen aan de harde kant. Gehoorbescherming is dan ook mijn advies voor die mensen, anders hebben je oren het wellicht nog zwaarder te verduren dan de lever. Ook werd er veel nieuwe, originele muziek met frisse invloeden gepresenteerd, afgewisseld door de grootste hits van het moment. Tot slot de sfeer, die zal op zo’n massaal hardstylefeest zelden anders zijn dan hartstikke geweldig. Toch was het in mijn persoonlijke ervaring, en die mag rustig met een korreltje zout genomen worden, een stuk minder dan eerdere edities.

Met een voldaan gevoel vind ik mijn weg door de mensenstroom richting de bus, realiserend dat de combinatie van 4 teams met 4 kleuren staat voor alle passie en emotie die ik haal uit deze muziek. Van euforisch tot raw, het verteld een verhaal. Omschrijven doe ik het als hemels genot.
Ik zeg gedag tegen het Gelredome. Tot een volgende keer maar weer!

Foto’s: b2s

Beoordeling

 • Line-up85%
 • Locatie100%
 • Geluid90%
 • Stage85%
 • Show80%
 • Sfeer75%

Overall
waardering

86%

Met een voldaan gevoel vind ik mijn weg door de mensenstroom richting de bus, realiserend dat de combinatie van 4 teams met 4 kleuren staat voor alle passie en emotie die ik haal uit deze muziek.

Reacties

 • dylan 08 februari 2017 - 05:58

  Rebelion heeft getoond dat ze het waard zijn , om bij de grote namen te staan.

  Quote

Reageren