Jan-Jaap Top
Door Jan-Jaap Top

Geen autorit van meer dan twee uur, nee gewoon 20 minuutjes op de fiets naar het oude Suikerunie gebouw naast de ringweg in Groningen. De line-up was veel belovend voor de liefhebbers en zou waarschijnlijk menig buurtbewoner wakker houden.

Via de hoofdingang van de Wolkenfabriek (voor de Groningers: Het oude Suikerunie gebouw) werd ik door de organisatie naar binnen begeleid. Via een doolhof van gangen en trappen werd ik naar een ruimte gebracht waar ik moest wachten tot ik een bandje en een plekje voor mijn spullen kreeg.

Tegen het einde van de set van TWSTD kwam ik de zaal binnen. Verrast door de hoeveelheid mensen die al binnen waren en al flink los stonden te gaan, viel mijn blik al snel op het podium dat vrij groot was in vergelijking met de totale ruimte. Het podium bevatte net als vorige edities veel LED-schermen, en zou volgens berichtgeving een nieuw geluidssysteem hebben.

Destiny

Na een korte intro was het tijd voor Phuture Noize, die zijn set opende met ‘Destiny’, tot mijn teleurstelling was te horen dat het geluid nog niet helemaal goed was afgestemd. Er kwamen namelijk flink wat schelle geluiden uit de boxen en het geluid van de MC overstemde de muziek. Gelukkig was het geluidsprobleem van korte duur en had de organisatie het snel opgelost. Nadat Phuture Noize zijn eerste eigen plaat gedraaid had, ‘King of the Jungle’, was het duidelijk dat het publiek klaar was voor meer. Over tracks als ‘The Paradox’, ‘Suicidal Superstar’ en ‘Zombie’ hoef ik vast niet veel te zeggen. Zoals je wel kan raden, werd er uit volle borst mee geschreeuwd bij deze tracks. Zonder dat ik het gemerkt had, stond de zaal al bijna vol tegen het einde van de set die in stijl werd afgesloten met ‘Choas and Order

Op de hekken

Phuture Noize verdween bijna in de schaduw van de man die het van hem zou overnemen. Radical Redemption stond klaar om Groningen een tandje harder te laten beuken. Het publiek had er schijnbaar op gewacht, want wat ging het feest ineens los. Tijdens ‘America’ was het geschreeuw van de mensen tot ver buiten de zaal te horen. Een aantal die-hard fans had zich al tot de hekken weten door te dringen waar er de nodige kickrolls vanaf werden geslagen. ‘Brutal 5.0’ en ‘Brutal 6.0’ waren erg geliefd bij het publiek dat synchroon de lucht in sprong tijdens beide tracks. Richting het einde van de set draaide Radical ‘The Road To Redemption’ wat ik een vette track vind met het gebruik van een koor. Voor de mensen naast mij riep het vooral veel herinneringen op van “die vette nacht”.

Kill Shot nam het podium over en ik besloot een kleine pauze te nemen en wat met vrienden bij te praten. Op de achtergrond hoorde ik een remix voorbijkomen van Doomeden kreeg ik het idee dat het publiek al een beetje aan het inkakken was.

Voordat ik het goed door had stond D-Sturb met Kill Shot op het podium ‘Beast Mode’ te draaien. Nog iets later was Kill Shot alweer van het podium af en stond D-Sturb er het komende uur alleen voor. Het publiek had onderhand de energie weer terug weten te vinden en stond lekker mee te trommelen met de tracks van D-Sturb. Tracks als ‘Wild Child‘ en ‘Menace‘ gingen erg lekker. Het enthousiaste publiek werd vervolgens op het nieuwe Shockerz anthem getrakteerd dat zichtbaar niet ongehoord gebleven was in Groningen. Voor mij was het ook de eerste keer dat ik ‘Het of De’ anthem ‘live’ hoorde, genieten!

Survive

D-Sturb was niet de enige met nieuwe track. Act of Rage liet de ene naar de andere plaat van zijn nieuwe album ‘Sabotage’ horen, compleet nieuw was het natuurlijk niet, maar lekker was het zeker. ‘Brainstorm’, ‘Make ‘m Drop’ en de remix van ‘Invisible Children’ lieten de zaal extra beuken en springen. Tijdens de track ‘Mean Machine’ ging er tot mijn verbazing een aantal aanstekers de lucht in om gezellig mee te zwaaien. Act of Rage had via zijn Instagram story al aangekondigd de set op 195 bpm te eindigen, en daar was iedereen klaar voor. Na dit harde einde hebben de artiesten van Gearbox Overdrive het tempo in eerste instantie een versnelling omlaag gebracht. Thyron, Luminite en Re-Mind waren begonnen aan hun anderhalf uur durende set. Voor de oplettende luisteraar/Thyron fan was het mogelijk om twee nieuwe tracks te horen tijdens deze set. Voor Luminite kon de track ‘Macarena Deathmatch’ natuurlijk niet achterblijven en Re-Mind gooide er een bootleg in van ‘Linkin Park – In The End’. De artiesten stonden zichtbaar te genieten van het kleine maar toegewijde publiek dat ze nog een tandje harder lieten springen met de collab van Rooler en Sefa ‘Survive The Streets’. Doordat ik niet veel tracks van deze set kende, werd het een zware strijd om de voeten van de vloer te houden.

Delete vs Rebelion

Hoewel de ochtend al schrikbarend dichtbij was, was het tijd voor het laatste uurtje met Delete VS Rebelion. Een set waar veel mensen naar uit hadden gekeken als ik de verhalen in het publiek moest geloven (en terecht natuurlijk). De samenwerking van Delete en Deetox ‘Unstoppable’ was een schot in de roos op een plek waar de grootste fanbase van Deetox zich bevindt. Door de heerlijke nummers als ‘Echoes’, ‘Confronting Violence’ en ‘Beyond Aggression’ was het sneller voorbij dan gedacht. Tijd om weer naar huis te fietsen.

Conclusie:
Line-Up: 80%
Locatie: 100%
Geluid: 80%
Stage: 70%
Show: 65%
Sfeer: 75%

Omslagfoto via Facebook-pagina van Rawfare

Reageren