Feije Tinnevelt
Door Feije Tinnevelt

Tot voor kort had niemand ooit van het dorpje Maren-Kessel gehoord. Op dit moment is er geen hardstyle liefhebber die niet van het dorp af weet. Dit is allemaal de verantwoordelijkheid van één vriendengroep. Zij hebben eigenhandig hun kleine dorp op de kaart gezet, in elk geval in de hardstylescene. De Maren-Kessel Tunnelrave heeft hardstyle volledig overgenomen en het anthem is een van de zeldzame anthems dat universeel goed ontvangen is. Dit bezorgde het anthem een eerste plek in de Spotify Viral Top 50 Nederland. Genoeg reden om te kijken welke meesterbreinen achter het anthem schuilen.

De heren die verantwoordelijk zijn voor het anthem zijn Luc van Oss en Geert Hendriks, a.k.a MC Ludo en Qriminal. Wanneer zij niet aan het raven zijn in tunnels zijn zij hele normale knullen: Luc is student commerciële economie en Geert werkt in de ICT en als producent voor Qriminal. De twee zitten in dezelfde vriendengroep en hebben zelf het feest Maren-Kessel Tunnelrave georganiseerd.

“We hadden nooit verwacht dat een grap zo viral zou gaan”

De vraag die op vele hardstyle liefhebbers hun lippen brandde, was “what the fuck is er met het MKTR anthem?” “Het is eigenlijk allemaal begonnen met een grap“, vertellen de heren, “We wilden groots uitpakken voor een gesloten feest. Dit hebben we gedaan door lasers te huren, een grote geluidsinstallatie neer te zetten en een eigen tunnel te maken.” Natuurlijk heb je geen feest zonder anthem, dus hebben de mannen dat ook even geregeld. “Omdat Geert ook producer is, kwamen we op het idee om voor het feest een anthem te maken. We hadden alleen nooit verwacht dat een grap zo extreem viral zou gaan!

Voor degenen die onder een steen hebben geleefd en de track nog niet gehoord hebben, er zijn een aantal vocals in de track, die misschien niet door iedereen gewaardeerd zouden worden. Gelukkig hadden de Luc en Geert daar wat op gevonden: “Omdat we merkten dat de populariteit van de track enorm aan het stijgen was hebben ervoor gekozen een clean mix te maken“, leggen de mannen uit, “Het groffe deel in de track kan niet door iedereen gewaardeerd worden. Natuurlijk hoeft niemand de track persee te luisteren, maar dit maakt de track toch toegankelijker om op feesten te draaien.

Hoewel de beruchte Tunnelrave bij iedereen een belletje doet rinkelen, zijn weinigen op de hoogte van de details van het feest. “De eerste Maren-Kessel Tunnelrave vond plaats op 2e kerstdag 2017. Omdat we dus zo groot mogelijk wilden uitpakken, is het anthem er uit voort gekomen.” Toch lijkt de naam van het feest een beetje leugenachtig: vorige week kwamen een aantal fans er achter dat er in Maren-Kessel helemaal geen brug is! Luc en Geert leggen dit uit: “We hadden een enorme open garage ter beschikking, dus we konden flink uitpakken met lasers en geluid. We waren geïnspireerd door de tunnelrave uit New Kids.” Hoewel dit niet erg inspirerend klinkt, zit het bij de heren vrij diep, “New Kids is voor onze groep al sinds dag één een grote inspiratie, ook omdat een groot deel uit Schijndel komt. In New Kids Nitro komen de mannen in conflict met D’n Dave uit Schijndel, waarna ze in een soort hak-wedstrijd komen in de “Maaskantje Tunnelrave”.” 

 

Vervolgens kwam onder vrijwel elke post in Raw Style United een link naar het anthem op Spotify. “Haha, ja dat kwam door de grote support van onze vriend, Dennis, hij deelde hem op een komische manier onder zoveel mogelijk posts omdat hij de track geweldig vond.” Hoewel dit sommige leden van de groep irriteerde, waren de reacties over het algemeen goed, “Omdat het een vrij ‘unieke’ track is,  reageerde mensen vrijwel alleen positief/lacherig. Dit zorgde er gewoon voor dat de track zich begon te verspreiden en RSU pikt dat soort dingen heel snel op.”

Dat een vriend van de jongens de track deelde, is natuurlijk begrijpelijk, maar daar stopte het niet: “Ineens begonnen mensen die we niet kenden de track massaal te delen. Het ging eigenlijk ineens een soort van viral” Het succes achter de track is volgens de heren de humor en de creativiteit.

De toekomst van MKTR

Het anthem is volgens Spotify gereleased op Ludo Records, maar volgens Ludo is dit erg exclusief, “Het anthem zal de enige release zijn op dit label. Maar vanaf 9 juni is MC Ludo getekend bij het welbekende Seminator Records label.” Toch is het opmerkelijk dat de track zo direct op Spotify is gekomen, “Geert heeft als Qriminal al een aantal eigen tracks geupload, dus hij wist hoe muziek op Spotify zetten werkt. We hebben het op Spotify gezet want de hele vriendengroep gebruikt dat en zo kon iedereen het luisteren. Trouwens, ook nog een dikke shout-out naar Vandal!sm, hij heeft ons geholpen met het laatste deel van de track! Ook The Shade en Crypton erg bedankt, zij braken op Intents de Boombox af met ons anthem, haha.

Ongeacht wat je mening over het anthem is, het is meer dan 50.000 keer beluisterd. Dit is an sich al indrukwekkend, maar het wordt nog gekker als je bedenkt dat Maren-Kessel volgens Wikipedia slechts 1300 inwoners heeft. Het nummer is dus 40x groter dan het dorp. “We staan er enorm van te kijken hoe een grap zo extreem uit de hand kan lopen en viral kan gaan. We vinden het wel erg vet dat het zo gelopen is!

Beroemd

Vaak zorgt plotselinge bekendheid voor een verandering in de persoonlijkheid van de celebrity, het is namelijk erg gemakkelijk om naast de schoenen te gaan lopen wanneer je succes hebt. Luc en Geert zijn echt heel gewoon gebleven, toen we vroegen hoe zij omgaan met het feit dat ze beroemdheden zijn, reageerden ze erg laconiek “tja, ze zeggen het hè..

16 juni vond Perry Fest plaats en daar mocht de Maren-Kessel Tunnelrave een eigen area hosten. Uiteraard vroegen we Ludo en Qriminal hiernaar. “Het enige dat we over de hosting van Perry Fest kunnen zeggen is het volgende: Perry Fest ain’t ready! We hebben nog wel wat andere dingen op de planning staan, zoals de MC Ludo Fanmeeting op Defqon.1 en de Qriminal Birthday Bash. We hebben verder nog geen plannen, maar wie weet!”

Ondertussen is de hosting op Perry Fest achter de rug, en heeft de MKTR zijn naam meer dan waar gemaakt op het festival. Niet alleen waren Qriminal en MC Ludo aanwezig om de tent af te breken: zij hadden hun bekende kachel ook naar het terrein gehaald.

Omslagfoto via Bram Fietst

Reacties

  • Huub Schellekens 20 december 2021 - 21:34

    Is er inmiddels een tunnel in maren kessel gebouwd als eerbetoon?

    Quote

Reageren