Robin van der Kooi
Door Robin van der Kooi

Zo’n acht jaar geleden begon Freshtival nog met maar zes area’s en een slordige 3000 bezoekers. Anno 2017 mogen we genieten van het dubbele aantal area’s en maar liefst 30.000 bezoekers. Een uitgelezen voorbeeld hoe een festival kan groeien in pure schoonheid. Mensen uit nagenoeg heel Europa weten inmiddels de weg te vinden naar het grootste festival in het oosten des lands. Waar in het verleden nog twee losse editie gehouden werden, te weten Fantasy Island én natuurlijk Freshtival, heeft de organisatie besloten om er één groot Freshtival weekend van te maken. Het is natuurlijk een uitgelezen mogelijkheid om mensen die een lekker lang Pinksterweekend willen vieren te trakteren op een extra Freshtival dag. Hierdoor kan er maximaal genoten worden van alle twaalf area’s met hun eigen charme. Tel daar een camping voor het maximale weekendgevoel bij op en je hebt een absoluut A-festival in het oosten van Nederland erbij! Hard News was er natuurlijk bij om uitgebreid verslag te doen van zowel de zaterdag- als zondageditie van Freshtival 2017! 

Saturday kick off Freshtival

Nadat onze check-in op zaterdag had plaatsgevonden, merkten we al snel op dat dit een knusse gezellige bedoening zou worden. Niet alle area’s waren open omdat het absolute hoogtepunt natuurlijk moest plaatsvinden op Eerste Pinksterdag, de zondag. Ook aan de hardwerkende man of vrouw werd gedacht want het festival op zaterdag begon om 16:00. Zo kon je heerlijk uitslapen en eenmaal in festival sferen gekomen te zijn kon je afreizen richting het Rutbeek te Enschede. Meteen was het al gezellig druk op alle geopende area’s. We vielen meteen met onze neus in de boter. Iemand wel eens gehoord van Basic Grooves? Nee? Nou dan regelen we dat bij deze. Niemand minder dan dj Crypsis (samen met Arjan Beuger) stond te draaien alsof zijn leven er vanaf hing. Hardstyle? Nee totaal niet. Maar wel heerlijke Nederlandse/Duitse gouwe ouwe in de mix gevolgd door leuke hippe tunes die het feest nog gekker maakte. Daarbij kwamen wat flessen rum en wodka en je kunt je voorstellen dat de gemiddelde bezoeker op die area rond de klok van zeven al aardig tipsy was. Dit was slechts één van de gekke gezellige area’s de Freshtival te bieden had, maar uiteraard kwamen wij voor de hardstyle!

freshtival

Classics 

We konden nog net de laatste tunes meepikken van de set van dj Pulse. De dj die momenteel weer aan de weg timmert, gooide er een heerlijke classic in: ‘Nomansland’ van 2-Sidez! Door dit nummer zat je er meteen heerlijk in en de Superbash area was vanaf de eerste muziek gezellig druk. Uiteraard nam de drukte alsmaar toe, maar gelukkig was vanaf set één er meteen een goede gezellige sfeer. Na het openingssetje van Pulse kwamen de dronken vogels uit Zweden aan bod. Zij staan bekend als melodieus en chill en zo’n setje kwam er dan ook de speakers rollen. Heerlijke euforische muziek, met misschien iets te lange breaks, maar zeker goed om een heerlijk festivalgevoel te creëren. Zo konden we o.a. genieten van de plaat Bebe Rexha – Take Me Home (Wasted Penguinz remix) en Code Black & Atmozfears – Accelerate (Official XXlerator Anthem 2014). Twee absolute melo tracks en met een klein zonnetje erbij was het goed vertoeven.  
 
Na het setje van de Wasted Penguinz was het de beurt aan een illuster duo uit regio Haaglanden: Josh & Wesz! Voor de liefhebber van classic hardstyle een ‘eyecatcher’ en de area was dan ook stampvol. De ene na de andere plaat, waar ongetwijfeld een hoop herinneringen omhoog kwamen, werd in gemixt door dit duo. Zo konden we wegdromen bij de platen ‘Music Made Addict’ en ‘Like Thiz’ en kregen we als bonustrack Builder – Her Voice (Headhunterz Remix) gepresenteerd. Well done helden! 

Avondmaal 

Omdat op z’n tijd ook het energiegehalte op peil gehouden moest worden besloten we na deze fenomenale set van Josh & Wesz even een burgertje te scoren bij de foodcorner waar de keuze maximaal was. Pluspunten voor de organisatie! Zo konden we meteen even een snelle blik werpen op de andere area’s en konden we wel stellen dat de organisatie meer dan haar best had gedaan om te zorgen voor maximale aankleding van het festival. Voor we het wisten kwamen we in een jungle terecht waar minimal en house gedraaid werd. Niet helemaal ons ding maar voor een avondmaal prima te verteren.

freshtival

Big phat bass 

We kwamen terecht bij Hard Driver waarbij we nog net zijn plaat ‘Welcome’ mee konden pikken! Heerlijk nummertje en langzaam ging het een tandje harder in de Superbash area. Hierna was het dan ook de beurt aan Phuture Noize vs Ran-D. De inmiddels toch wel een gevestigde naam binnen de hardstyle scene (Ran-D), terwijl de ander enorm naam aan het maken is binnen de hardstyle familie. Het beloofde een mooie mix te worden want Phuture Noize kwam met de nodige oorverdovende platen terwijl Ran-D een melodie met een zeer stevige kick erin gooide. Zo hoorden we o.a. de tracks ‘My Way’, ‘Warriors’ en ‘Paranoid’ voorbij galmen en werd het een hete bedoeling op de Superbash area. MC Da Syndrome hoef ik denk ik niet meer te omschrijven maar ik doe het toch: uitzinnig, ADHD en losgeslagen!

fresh-3

Na dit duo was het alweer tijd voor de bekroning van de zaterdag: mister B-Front was aan zet! En zo’n afsluiter kun je aan Bob wel overlaten. De sfeer was uitzinnig en de scherpe screeches waren oorverdovend (lekker)! Veel tracks van zijn onlangs uitgebrachte album passeerden de revue. ‘Freedom’, ‘One by One’ en ‘Silent Scream’ waren toch wel de fijnste platen uit zijn set en voor je het wist was de zaterdag editie van Freshtival voorbij! Met gierende banden naar huis om vervolgens een goede nachtrust te pakken en het batterijtje weer op te laden voor de zondag! 

Day 2 

Na een goede nachtrust en de nodige extra vitamientjes maakten we ons op voor de zondageditie van Freshtival. Dit moest de absolute mainday worden. Waar op de zaterdag nog negen area’s geopend waren, konden we op de zondag genieten van maar liefst twaalf gevulde areas. De mainstage met o.a. headliners als Showtek, Nicky Romero en nota bene een (ex) hardstyle liefhebber/held Headhunterz! Uiteraard is de house niet helemaal de style die Hard News vertegenwoordigd en dus begaven we ons richting de Superbash area, ditmaal in een grote tent waar de dag ervoor nog house deuntjes gedraaid werden. We kwamen binnengewandeld bij Andy Svge, o.a. voorheen bekend van zijn alias Waverider. Met zijn nummer 1 track van de Q-dance Hardstyle Top 100 maakte hij furore in 2016. en ook in deze set kwam hij voorbij: ‘Gravity’!

De beentjes werden pas echt aan het werk gezet gedurende de classic set van The Pitcher. Deze set mocht van mij wel uren duren. Heerlijk om die oude sound van The Pitcher weer eens te horen. Platen als ‘Serenity’, ‘I Just Can Stop’ en ‘This Is Who We Are’ kwamen voorbij en bij de één kwam nog meer kippenvel omhoog dan bij de ander. Helaas was deze set dan ook snel voorbij en voor we het wisten konden we genieten van een andere grootheid: Noisecontrollers.

Tandje sneller 

Setjes van Noisecontrollers zijn altijd wel dik oké. Nooit setjes waar je het maanden nog over hebt maar altijd een dikke voldoende en als het even kan ook nog eens wat variatie. Die variatie zit meer in zijn eigen sound omdat het vaak voor 70% zijn eigen sound is (of van de Bass Modulators). Ook in deze set zaten weer de nodige feel-good nummers. Zo hoorden we het Decibel Anthem van dit jaar voorbij komen (gemaakt door NCBM) en kwam ‘Crump’ weer eens voorbij. Maar het echte wachten was natuurlijk op de classic set van onze Main MF’er genaamd Crypsis. Waar hij gisteren nog fantastische foute muziek aan het draaien was, werd er de zondag gekozen voor een classic setje die zijn weerga niet kende. Man man wat een klappertjes, en wat was de sfeer omgeslagen! Uitzinnige menigte door o.a. de nummers ‘Chaser’, ‘Lellebel’, ‘Gangsta Shit’ en ‘Darkness Is Calling Me’! Een topset en voor mij persoonlijk het setje van de dag. Op naar de volgende kraker: Frequencerz live! 
Ook dit duo weet hoe je moet doorpakken op sfeer. Deze was al dik voor elkaar door hun voorganger maar Niels en Pepijn pakten hier vrolijk op door. ‘Men Of Steel’, ‘Die Hards Only’ en ‘The Unknown’ waren slechts enkele platen uit de Freqz verzameling en na dit half uurtje was het tijd voor een korte adempauze.

fresh-cryp

We Bring Them Raw 

Na deze heerlijke en nodige break konden we nog wat artiestenwerk van Digital Punk vs Requiem meepikken. Een heerlijke en toch wel favoriete plaat van Digital Punk kwam voorbij: ‘Protest Of Indignation’ en ook kwam de beukplaat ‘Reloaded’ uit de speakers blazen. Het melodieuze was er nu echt vanaf en er werd nu alleen nog maar gebeukt en gestampt op harde kicks van gevestigde raw artiesten. 

Armed & Dangerous

Gunz for Hire was één van deze namen en hun nieuwe act beloofde veel goeds. Deze live act was de absolute headliner van de Superbash area en de organisatie was dan ook compleet  in haar nopjes dat de handtekening gezet werd voor hun optreden gedurende Freshtival 2017. De area was letterlijk afgeladen vol en velen konden op deze manier hun laatste energievoorraad eruit knallen. Een nieuwe plaat van ze was bijv. ‘Armed & Dangerous’ maar ook ‘Death Row’ knalden door de Superbash area. Nieuw dingen bij Gunz For Hire maar vooral nieuwe tracks! Mocht je de nieuwe show nog niet gezien of meegemaakt hebben dan weet je wat je deze zomer moet doen!

fresh-2

Overdose

Na deze sloopset kwam de man met de hamer nog even voorbij om je definitief K.O. te beuken: Radical Redemption! Ook hij was weer ouderwets aan het rammen en de laatste energie restjes vloeiden uit de lichamen van het overgebleven publiek. Zo kwam ‘Overdose’ weer voorbij en wat blijft dit toch een heerlijk pompende beukplaat. Ook hoorden we good old ‘Brutal 6.0’ weer en met verve mag gezegd worden dat het einde van Freshtival spectaculair en hoogstaand was.

fresh-1

Conclusie

Een topweekend waar er voor iedereen wat te genieten viel. Dirty house, Nederlandstalig, EDM, techno én natuurlijk Hardstyle viel er te proeven tijdens twee dagen Freshtival. Complimenten voor de organisatie en 2018 beloofd nog meer goeds. Is dit mogelijk? In de wereld van festivals gaat de lat elk jaar een stukje hoger en dus wensen wij bij deze de organisatie dan ook veel succes toe voor het concept van 2018. See you next year! 

Reageren