Stan Klein Gunnewiek
Door Stan Klein Gunnewiek

Qlimax is een van de grootste indoor Harddance concepten, een van de voorlopers op het gebied van stage design en een van de vetste feesten van het jaar. Dit jaar werd het anthem gemaakt door niemand minder dan Noisecontrollers, gevolgd door een line-up om je vingers bij af te likken!

Opening

De opening werd dit jaar gedaan door Hardstyle legende Technoboy en misschien wel de meest excentrieke man in de scene op gebied van geluid: Audiofreq. Naast de echte klassiekers als “2 Best Enemies – Phases (TBY Romantic Mix)” en “The KGB’s – Yerba Diabolika (Technoboy Mix)” kwamen ook de nieuwe sounds voorbij. Zo draaide Audiofreq zijn “Warcry”en knalde “Ghettoblaster” door de speakers.

Stage

Na de geweldige set van Audiofreq & Technoboy was het dan eindelijk zo ver; de stage werd gepresenteerd! Met 11 voorgaande edities in het GelreDome zou je verwachten dat de opties voor Q-dance toch een beetje op beginnen te raken, echter, niks is minder waar. Op het doek dat voor de stage hing verscheen het logo van Qlimax door middel van lasers, gevolgd door de tekst “Qlimax”. Na een overdonderend intro, opbouwend naar de opening begon het doek dan eindelijk te bewegen en verscheen de stage omringt met LED schermen, vol met verlichting en zoals altijd: Awesome!

Headhunterz

Een van de namen die door het publiek op internet compleet de grond in getrapt werd, Headhunterz, bewees naar mijn mening het tegendeel. Een set met tracks die bekend zijn, van zowel zijn begin jaren tot de platen van nu. De plaat “Colors” paste perfect bij deze stage, het complete stadion werd gevuld met alle kleuren die je voor mogelijk hield door middel van een geweldige show!

Atmozfears

Als een van de nieuwe wonderen in de wereld van Hardstyle presenteerde Q-dance dit jaar Atmozfears op Qlimax en wat een set was dat! Na Headhunterz was dit de perfecte melodieuze follow up, eindigende met de nieuwe track samen met Sub Zero Project “Madman”. Tijdens deze set werd ook de track “Reawakening” gepresenteerd, wederom in samenwerking met aanstormend duo Audiotricz. Voor mij persoonlijk was deze plaat, samen met “Release”, de beste van zijn set. De melodieën in deze platen zijn nagenoeg perfect en bewijzen maar weer waarom Atmozfears op Qlimax stond zaterdag.

Frontliner

Inmiddels een van de best gevestigde namen binnen de Hardstyle op gebied van producties: Frontliner. Het kon dan ook niet anders dan dat hij op Qlimax zou staan na een geweldig jaar met het concept “The Summer of Frontliner” en vele, misschien wel idioot vele platen die nog klaar liggen op de plank. Zijn plek na Atmozfears en voor Noisecontrollers was naar mijn mening prima, zo konden we prima genieten van het Q-BASE anthem uit 2012, “Symbols”, en kregen we in de laatste minuten van zijn set de hardcore edit van “Melodyman” voorgeschoteld.

Noisecontrollers

Eindelijk was het moment dan daar, de man achter het anthem van dit jaar stond klaar. Met een knal door het Gelredome werd hij aangekondigd: NOISECONTROLLERS! Met een set waar we diverse platen hoorden die bekend waren werden deze toch vernieuwend gemaakt met een vocaallijn er doorheen of een kleine edit. Toen begon een track: Defqooon.. STOP! En begonnen we aan een edit van het Anthem waar je nooit van had durven dromen. Het Anthem zelf is al een bizarre productie Noisecontrollers hier nog een schepje bovenop gedaan en zijn eigen anthem compleet omgegooid. Benieuwd naar het resultaat? Check ‘m hier.

De set van Noisecontrollers was heerlijk divers, vernieuwend en toch vol gas. Dit is dan ook voor mij persoonlijk de beste set van de avond geweest.

Ran-D

De set van Ran-D was de eerste stap naar het hardere geweld op Qlimax, met nieuwe platen als “FCK EDM”, “Wolfchild”, “I am Legion” en “May God Be With You All” van Gunz for Hire was dit weer een set om je vingers bij af te likken. Ran-D heeft naar mijn mening een perfecte start gemaakt naar Crypis zijn stijl van draaien, het tempo zat er gelijk lekker in!

Crypsis

Crypsis is de tweede naam van Minus is More die zijn stempel mocht drukken op Qlimax. Na een geweldig jaar met zowel Minus Militia als zijn persoonlijke alias heeft Crypsis deze plek dan ook dik verdiend! Zijn set bevatte platen van de mannen van Minus is More, zijn nieuwe “Raw To The Point” EP en als kers op de taart werd er ook nog ruimte geboden voor talent Artifact met zijn track “Lunar”.

Hard Ending

Een nieuw concept wat dit jaar werd geïntroduceerd was de Hard Ending. 3 Hardcore artiesten die elk een half uur na elkaar zouden draaien. Q-dance koos voor de heren van Endymion, The Viper en een naam die niemand had verwacht bij Qlimax, maar die het ook ontzettend verdiende; Partyraiser!

Endymion

Deze heren mochten de Hard Ending beginnen en dat deden ze maar al te goed. Hoewel Endymion van oorsprong een Hardcore act is, deden ze tijdens deze set toch behoorlijk wat uitstapjes naar de Hardstyle. Ze draaiden ze “Riot!” van Audiofreq en hun collabs met Ran-D, Frequencerz en Phuture Noize. Dit zorgde wel voor een lekkere overgang en na hun half uurtje was het tijd voor The Viper!

The Viper

Het tempo werd wat omhoog gegooid en na een knallende opening kwam The Viper met zijn bekende stijltje om het publiek te verwennen. Z’n remixen van “Still Love U More”, “Come Take My Hand” en “Are You Ready 2 Fly” deed de gehele zaal meezingen, waarna ze volledig uit hun dak konden gaan. Z’n laatste track zorgde ervoor da het publiek zich kon voorbereiden op het volgende geweld.

Partyraiser

Deze man behoeft eigenlijk geen verdere uitleg. Even waren we bang dat hij z’n stijl zou aanpassen voor een event als Qlimax, maar we konden het niet meer mis hebben! Het was direct te merken dat een brute kracht zich had genesteld op het podium. Tracks als “Kaboomized Bitch”, “Fresh With The Gargle” en “Look When You Shoot” vlogen door de zaal en Qlimax leek op z’n grondvesten te trillen. Deze ontgroening zou het event zich nog lang heugen. Toen de laatste track “Horror On Mind” werd gedraaid was het einde zoek en wisten de mensen die nog overeind stonden het zeker, Qlimax was een topfeest!

Beoordeling

  • Geluid80%
  • Locatie90%
  • Stage100%
  • Eten & drinken80%
  • Sfeer100%

Overall
waardering

90%

Toen de laatste track “Horror On Mind” werd gedraaid was het einde zoek en wisten de mensen die nog overeind stonden het zeker, Qlimax was een topfeest!

Reageren