Hard News
Door Hard News

Robert Sillerman, eigenaar van het gigabedrijf SFX Entertainment, is de laatste tijd vaak in opspraak gekomen door o.a. de dalende aandelenkoers van zijn Amerikaanse entertainmentreus. Het bedrijf, dat onder andere eigenaar is van ID&T, Q-dance, b2s en Awakenings, heeft het afgelopen jaar een verlies geleden van 130,5 miljoen dollar.

Maar dat is nog niet alles, want Sillerman dreigt nu ook zijn bedrijf van de beurs af te willen halen, nadat het er nauwelijks anderhalf jaar op heeft gestaan. De reden hiervoor is de hevig dalende aandelenkoers. Toen het bedrijf in september 2013 de beurs op ging hadden de aandelen een waarde van 13 dollar per aandeel. Op moment van schrijven is deze waarde gedaald tot onder de 4 dollar.

Volgens Rocco Veenboer, de man die zijn organisatie Awakenings verkocht aan SFX, komt dit nieuws niet echt als een verrassing. We citeren: ‘Ik denk dat SFX volgend jaar alweer van de beurs gaat, slechts 20% van de aandelen is in handen van investeerders. 40% is eigendom van Sillerman, en de overige 40% van medewerkers zoals Duncan Stutterheim (ID&T) en ik. Dus wat is dan de meerwaarde van een beursnotering?’

Het plan om SFX eventueel van de beurs te halen werden vorige maand al door Sillerman besproken. Samen met een speciaal comité van bestuursvoorzitters wordt naar alternatieven gezocht, zoals bijvoorbeeld SFX verkopen aan een ander bedrijf.

SFX heeft veel te lijden gehad van stijgende concurrentie en gages, landen waar ze niet makkelijk de markt kunnen binnentreden en concepten die het steeds minder goed doen. Aan de andere kant wordt Hardstyle wel als ‘lichtpuntje’ genoemd. We citeren een stuk van de website quotenet.nl:  “Dankzij b2s en Q-dance, de hardstyle-afdeling van ID&T, ligt er in Nederland een goede bodem van fans die al hun geld opsparen, om zo veel mogelijk uit te kunnen geven op boven de rivieren amper bekende evenementen als Decibel Outdoor, Hard Bass, Defqon.1, Loudness en Qlimax. ‘Weekend miljonairs’ worden deze fanatieke dance-gangers uit de Rijnmond, Brabant en Limburg genoemd in de branche. En dan ligt bij ID&T in de kelder nog altijd dat spookje van Thunderdome, in het hele land beroemd, dat wellicht weer eens afgestoft kan worden voor een avondje in het Gelredome of de Martinihal.”

Ondanks het grote verlies blijft SFX hoopvol en verwacht in 2015 een omzet te generen van boven de 500 miljoen dollar.

Reageren