Nina van Zelst
Door Nina van Zelst

Sogma speelt een grote rol binnen de electronic dance muziek industrie. Naast dat hij zojuist zijn gloednieuwe EP Rise op het Spirit of Hardstyle label heeft uitgebracht, werkt hij al behind the scenes sinds 2013 – door het maken van de meest legendarische shows van onze hardstyle scene. Wij praatten met Jonathan over zijn nieuwe EP en over al zijn iconische werk.

Jonathan richtte in 2013 zijn bedrijf Sogma Productions op, waarmee hij eindshows, show intro’s, trailer muziek en meer wilde creëren. “Het begon allemaal toen ik Joshua Dutrieux – JDX – ontmoette in 2010 in NYC, ik zie hem als de meester van show muziek. Destijds was hij bezig om zijn label JDX Music op te zetten, en bood hij mij een baan aan als full-time producer.” En zo begon het: Jonathan nam ontslag en startte zijn grote avontuur.

“‘State of Great Mental Abstraction’ is dus mijn missie wanneer ik muziek aan het maken ben”

Sogma co-produceerde naast Joshua voor verschillende projecten en begon al snel ervaring op te doen in de werld van show intro’s, sound design, en orchestrale muziek. “In 2013 wilde Joshua een andere kant op gaan en zich meer focussen op muziek voor films. Na veel gesprekken met Josh besloot ik dat het een goede kans was om door te gaan op dit gebied, en lanceerde ik Sogma Productions.” 

Een bedrijf inmiddels gespecialiseerd in alles wat audio gerelateerd is. “Ik bied originele muziek en sound effects aan voor trailers, show intro’s, online content, samen met audio editing en het mixen van aftermovies. Naast hard dance events heb ik ook werk gedaan voor rock, pop, en EDM festivals.”

SOGMA is een acroniem voor “State Of Great Mental Abstraction”, iets dat Jonathan jaren geleden tegenkwam op een Trance CD in een muziekwinkel. “Die woorden spraken me zo erg aan, dat ik besloot het te gebruiken als acroniem voor mijn DJ naam. Ik heb altijd al gehouden van muziek met veel emotie, mooie melodieën en een sfeer die aanzet tot zelfreflectie en nadenken.” Sogma probeert dit gevoel altijd in zijn werk te verwerken, “dus ik denk dat je wel kan zeggen dat “State of Great Mental Abstraction” mijn missie is wanneer ik muziek aan het maken ben. Het is het idee om jezelf over te geven aan de muziek, en het toestaan om compleet erin meegenomen te worden.”

“Het concept achter de Sogma edit is om een track te ontleden tot het meest belangrijke element, en vervolgens weer in elkaar zetten met meer emotie en expressie”

Jonathan’s shows hebben onder andere al de mainstages van Tomorrowland, Mysteryland, Defqon 1, Qlimax en véle andere in de wereld gezien. “Ik vind dat iedere show je vanaf te allereerste seconde moet pakken, een gevoel van kracht moet geven en dat het een complete experience moet zijn. Maar, er zit ook een verborgen wetenschap achter. Een goede show rust namelijk niet alleen maar op de schouders van de producer. De klant speelt ook een grote rol, omdat zij de regisseurs zijn – en dit is hun film.” Sogma definieert een show dan ook als “één grote machine met kleine bewegende delen, die ieder een essentiële rol hebben in het maken van een samenhangend geheel.”

De Sogma sound onderscheidt zich absoluut van anderen in de scene: een concept dat zonder twijfel uniek is. “Het concept achter de Sogma edit is om een track te ontleden tot het meest belangrijke element, en vervolgens weer in elkaar zetten met meer emotie en expressieDit zorgt ervoor dat ik er echt diep in kan gaan, en dat ik de track op een meer intiem en muzikaal avontuur kan meenemen.” Hierdoor heeft Sogma dan ook een waar hoogtepunt in zijn muzikale carrière kunnen meemaken. “De mogelijkheid om muziek te creëren, die tienduizenden mensen horen op grote events en festivals over de hele wereld.”

“Het was wel een uitdaging om de perfecte balans tussen orchestraal en digitaal te vinden”

Naast het creeëren van shows, is Jonathan ook begonnen met het incorperen van hardstyle in zijn cinematische Sogma producties. Deze maand releasde hij zijn allereerste EP Rise met 4 gloednieuwe tracks: 3 solo’s en 1 collab met niemand minder dan Noisecontrollers. Voor Jonathan was dit dan ook het juiste moment om muziek uit te brengen, iets dat zowel event promoters als het algemene publiek aan zou spreken. “We leven in een tijd waar event promoters op de top van hun game zitten als het om stage productie gaat, en een hele beleving weten neer te zetten door middel van lichtshows en vuurwerk.”

Op de Sogma socials legde Jonathan uit dat de EP experimenteel zou zijn, en de werelden van cinematische muziek zou combineren met elektronisch sound design. “Het was inderdaad wel een uitdaging om de perfecte balans tussen orchestraal en digitaal te vinden. Ik wilde niet dat de EP te orchestraal zou klinken, maar ook niet te elektronisch. Ik moest de juiste momenten vinden om enerzijds langzamer in te zetten, en anderzijds volle bak te gaan.”

“Alles dat ik kan zeggen is, verwacht meer Sogma!”

Uiteindelijk kwam dit gelukkig allemaal helemaal goed. Nu de EP ook al een tijdje uit is, kan Sogma dan ook zeggen ontzettend blij te zijn met het eindresultaat. “Ik ben echt heel erg tevreden. De reacties zijn overweldigend en ik ben extreem dankbaar wetende dat er mensen zijn die deze soort muziek waarderen.” Rise is gereleased op het welbekende Spirit of Hardstyle label, volgens Jonathan de perfect plek om zijn sound te showcasen.

In het verleden had ik al edits gemaakt voor Noisecontrollers, Bass Modulators & Audiotricz en zij waren door de jaren heen erg positief en ondersteunend. Het hele Spirit team geloofde in mijn werk en ik ben erg dankbaar dat ze deze EP een kans gaven.”

Aangezien hij zojuist zijn allereerste EP op een groots hardstyle label heeft gereleased, staan er nog meer ambitieuze doelen op de planning van Sogma – waaronder veel nieuwe muziek. “Ik heb al een aantal ideeën over een follow up van deze EP. Op dit moment werk ik ook aan verschillende collabs, en edits voor 2020. Dit is pas het begin. Alles dat ik kan zeggen is, verwacht meer Sogma!”

Om op de hoogte te blijven van het laatste Sogma nieuws kun zijn socials in de gaten houden. Ga naar deze link om de volledige Rise EP te downloaden op alle platformen, en geniet van zijn unieke cinematische hard dance sound. 

Jonathan Diaz Sogma Rise EP

Afbeeldingen via Facebook-page Sogma

Reageren