Door Amber Hoebeke & Max de Muynck

We’re going on an adventure!

Wees maar niet bang, we gaan geen flauwe 1 april grappen maken, want op deze datum waren we niet zo zeer bezig met het maken van slechte grappen, maar juist met het feest van die avond: Qapital 2017! Natuurlijk keken we hier al een poosje naar uit. Een goed feest met een line up waar menig raw soldier hun mondkapje wel even goed voor op wilt zetten.

Na een wat langere treinrit dan normaal, door werkzaamheden aan het spoor, kwamen we rond 10 uur aan bij de Ziggo Dome. Er stond bij onze aankomst al een grote rij voor de ingang, maar dit liep vrij snel door. Nadat we een kluisje hadden geregeld en als groep weer verzameld waren, liepen we nog even om muntjes. Ook hier stond er even een rij, maar je was gelukkig zo aan de beurt.

Pursuit Of Thunder

De zaal binnenlopen en dan zo’n stage zien blijft toch wel een dingetje. Elke keer weer kippenvel als je zo’n meester bouwwerk ziet staan. Ook dit jaar was de stage weer in het midden van de zaal. De stage had een soortgelijke opbouw als de stage van vorig jaar. Het is moeilijk te beschrijven hoe het er precies uitzag, maar gelukkig zegt een goede foto meer dan duizend woorden… We kwamen de zaal binnen toen Alpha2 het laatste plaatje draaiden. Ze sloten af met de Regain-remix van hun nummer Breathe en de eerste danspasjes waren een feit.

Naar Phuture Noize’s set keken wij al lang uit. Na al die nieuwe nummers van zijn komende album te hebben geluisterd, zijn wij in korte tijd grote fan geworden van deze man. Wij kunnen dan ook niet wachten om ein-de-lijk naar zijn album te mogen luisteren, die uitkomt op 4 april. Hij opende zijn set met de eerste track van zijn komende album (I Got Noize). Verder kwamen ook “The Temple” en “King Of The Jungle” voorbij én hoorden wij voor het eerst “Human Machinery”. De sfeer was nog een beetje tam, maar dit veranderde erg snel nadat hij zijn welbekende collab met B-Front had gedraaid. We hebben het natuurlijk over “The Paradox”. De hele zaal schreeuwde mee, en daarmee was de toon wel gezet voor de avond. Aan het einde van zijn set stond de zaal vol.

qapital q-dance phuture noize q dance hardstyle rawstyle raw hardstyle ziggo dome 2017

Get ready for the project

We spreken vast niet voor onszelf wanneer we zeggen dat we enorm benieuwd waren naar Atmozfears en Sub Zero Project. Deze combinatie hadden we niet zo snel zien aankomen op de line-up en dat gaf des te meer redenen om ze niet te missen. De opening was in ieder geval al veel belovend: veel vuurwerk en enorme knallen galmden door de Ziggo Dome, waarna ze hun set openden met The Project. Aan de vele ‘ooh’ en ‘aah’s te horen, waren we zeker niet de enigen die genoten van deze set. Tijdens “Here Comes The Boom” waren er ook nog maar weinig die stil bleven staan.

Ook Bass Chaserz mochten wederom weer wat plaatjes komen draaien. We kennen deze mannen natuurlijk van hun bekende ‘Big Dick’, maar daarnaast zijn ze de laatste tijd druk aan het werk voor nieuwe nummers. Ze openden dan ook met een nieuwe track waar we erg enthousiast van werden: The Only Way Is Up. Verder brachten ze onlangs nog samen met Frequencerz “Renegades” uit. Toen deze track voorbij kwam werd er dan ook luidkeels meegezongen. Ze draaiden ook nog een nieuwe track van Degos & Re-done: “Release me”.

Beastmode

Na Bass Chaserz mocht er wel een tandje bij en zijn we naar zaal twee verhuist waar Apexx draaide. Na het hele doolhof te hebben doorlopen, kwamen we aan in de zaal, waar we genoeg ruimte hadden. De temperatuur in de zaal werd zeker gecompenseerd door de heerlijke sfeer die er was. De vuisten schoten de lucht in bij het draaien van zijn eigen track “AK-47” en zijn remix van “Justice For All”. Maar ook bij “Underground” van Freakz At Night en “Always Angry” van Delete en Regain ging het goed los.

Na een paar trappenhuizen te hebben gehad, hebben we even een korte pauze ingelast om wat energie te bewaren voor de rest van de avond. Daarna vonden we de mainstage weer terug waar B-front aan het draaien was. De sfeer was zoals we gewend zijn bij B-front: magisch. Bij “Dark Moon” in combinatie met al de lasers kregen we even een flashback naar de eindshow van Intents. Hij sloot zijn set af met “Techno” van B-Freqz, die eindelijk officieel uitgebracht zal worden op zijn album.

Bring the riot

Vroeg van tevoren had Deetox al aangegeven veel nieuwe nummers klaar te hebben voor deze live set. Sommige van die nummers, zoals “Symphonic Voices” en “Paralyzed”, waren al te beluisteren op de tweede Qapital cd die door haar zelf is gemixt. Maar voor andere nieuwe nummers moesten we toch echt wachten tot deze avond. Na haar aankondiging op Facebook een tijd geleden dat ze een nieuwe weg in wilde slaan met haar muziek, waren wij extra benieuwd. De verwachtingen lagen hoog, maar ze heeft ze allemaal waar gemaakt.  Zo kwam ze met nieuwe nummers als “Unstoppable” (met Delete), het nieuwe Beat The Bridge anthem en nieuwe collabs met Sound Rush en Anime. Stuk voor stuk heerlijke tracks die wij graag vaker willen horen. De titel Queen of Raw verdient ze volgens ons na deze avond zeker wel!

Na onze persoonlijke Queen was het tijd voor 50% van Roughstate. Adaro en Frequencerz openden hun set met nu al één van de mooiste nummers van dit jaar: The Unkown. In deze track zit zo veel gevoel verwerkt dat we er elke keer weer kippenvel van krijgen. En als we het dan over tracks met gevoel hebben, doet het nieuwe B-Freqz nummer “Freedom” hier zeker niet voor onder. Bij de komst van B-front’s nieuwe album zullen we hem dan ook grijs draaien. Verder draaide Adaro bekende tracks zoals “Rellen in de hel” en de MYST remix van “Raggamuffin”. Deze klapte er heerlijk op. Natuurlijk mocht “Zombie” van Ran-D  ook niet ontbreken op deze avond. We hebben voor het einde van de set de zaal verlaten voor een meeting met Deetox. Na paar prachtige fotootjes rond 5 uur zijn we snel terug naar de zaal gegaan voor de albumshowcase van E-Force.

Edge Of Insanity

E-force heeft al aardig wat previews gegeven van zijn album, The Edge Of Insanity, maar toch wachten we nog met smart tot 18 april, wanneer de release van zijn album is. Gelukkig mochten we al genieten van zijn showcase op deze avond. E-Force opende zijn set met zijn “Fuck The Police-remix” van Warface. De verrassing was minder groot dan bij Hard Bass, maar de vreugde zeker niet minder. Na bijna heel zijn album voorbij hebben horen komen, kan je toch wel tot de conclusie komen dat deze man gouden vingers heeft in de studio. Voor ons waren de hoogtepunten uit zijn set wel zijn collab met Delete: “Pleasure & Pain”, het nummer met Bass Chazers “Attack” en  ook “Stresstest”. Het tempo zat er aardig in en een logische opvolger om dit tempo vast te houden was dan toch wel Rebelion.

Rebelion openden hun set met hun track “The Uprising”. De toon was daarmee gezet en het was drie kwartier keihard rammen op onder andere “Echo’s”, hun remix van “Beyond Agression” van Warface en ook de remix van “D.L.M.” (origineel van Malice). Wij misten in deze set toch wel de afwisseling die je in andere sets veel terug hoort. Een pauze om even bij te komen van deze harde klappers was ook niet heel verkeerd geweest, maar toch moesten we nog even door.

qapital q-dance q dance hardstyle rawstyle raw hardstyle ziggo dome 2017

Alles Qapot  

Dit jaar was er voor het eerst een hardcore afsluiter. Helaas zijn wij niet zo thuis in de hardcore, maar toch heeft N-vitral ons nog even flink vermaakt. Hij draaide onder andere de “Sparta Mashup” van Miss K8, “Straight Outta Kielce” van I:Gor en “Pompen” van D-Fence. Ook “Lazer Op”, het nieuwe nummer van D-Fence dat hij heeft gemaakt naar aanleiding van de video over de barbecue buurvrouw op Dumpert, kwam voorbij. Bij ons viel N-vitral zeker in de smaak als afsluiter en wij zouden hem ook zo verwelkomen op de volgende editie van Qapital.

Voorzieningen

De meesten zullen het al wel weten, maar toch blijft het een puntje… Water in bekertjes is niet heel handig als je tussentijds ook nog een dansje wilt wagen. Gelukkig waren wij hier van tevoren van op de hoogte en hebben wij waterzakken besteld en meegenomen. Verder hebben wij niet heel lang in de rij hoeven staan voor een wc en waren deze ook nog redelijk fris. Naast het gewone eten waren er ook smoothies en fruitbekers voor de echte fitboys -en girls. Deze zijn erg lekker als je honger hebt, maar geen zin of tijd hebt om een bakje friet op te eten. Ten slotte vinden we de weg naar zaal twee altijd een hele klus omdat je, tenzij je met de lift kan, heel veel trappen op moet.

Conclusie Qapital 2017

Overall was het een erg geslaagde avond voor ons! De line up was wat minder ‘standaard’ dan wij dachten, wat voor ons heel goed heeft uitgepakt. De sfeer in zaal twee was wel veel beter dan de sfeer op het begin van de avond bij de main. Gelukkig werd deze wel veel beter naar het einde toe. Wij hebben in ieder geval ons indoor-seizoen fantastisch afgesloten en wij zijn zeker weer aanwezig bij de volgende editie!

Reageren