Wouter de Vink
Door Wouter de Vink

Als je het hebt over raw hardstyle, dan heb je het al gauw Loudness. Het langslopende raw-concept uit de hardere stijlen vindt over twee maanden plaats in het Klokgebouw, maar wist je dat de eerste editie van The Intensity Of Sound al gehouden werd in 2003? Daarom hebben wij uit al deze jaren de mooiste momenten gepakt die onderstrepen dat Loudness voor de echte liefhebbers is. Lees je even mee?

Radical Redemption voor de eerste keer live

Inmiddels is hij uitgegroeid tot één van de grootste artiesten (letterlijk en figuurlijk) uit de raw, maar tussen zijn allereerste boekingen zat ook Loudness in de Maassilo in 2011. Radical Redemption liet er geen gras over groeien en kwam precies één jaar later met zijn allereerste live-optreden. Toen nog met de supersonische lichtgevende trommel!

Adaro keert terug in afgeladen Loudness-stage op Decibel

Het gemis van The Haunter Of The Dark was in 2014 ontzettend groot, toen bekend werd dat Adaro een half jaar niet te bewonderen zou zijn achter de draaitafels. De raw hardstyle DJ moest tijdelijk zijn koptelefoon aan de wilgen hangen, maar maakte zijn comeback in de Loudness-area tijdens Decibel outdoor 2014 onder luid applaus. Er waren zelfs zóveel mensen aanwezig die Adaro wilden verwelkomen, dat de area tijdelijk werd afgezet. De set die volgde, inclusief speech, was legendarisch.

Voor het eerst in de bunker van de Maassilo

Nadat andere concepten van organisatie b2s al waren verhuisd, ging ook Loudness in 2011 overstag om de Maassilo in te wijden als thuishaven. Nu, acht edities later, staat de voormalige graansilo bekend als één van de dikste beuktempels die we kennen in onze scene. Een avondje Maassilo stelt je dan ook nooit teleur.

Delete trekt altijd volle zalen

Het is bijna onverklaarbaar, maar Delete en Loudness zijn als twee handen op één buik. Het was het eerste optreden van de Australische DJ in Nederland en sindsdien zijn ze onafscheidelijk. In een eerder interview gaf Delete al aan dat het raw hardstyle evenement altijd speciaal voor hem zal blijven: “Bovendien ben ik helemaal weg van de industriële vibe die hier hangt.” De fans zijn ook weg van hem, want tijdens Delete VIP in de Maassilo vorig jaar waren de andere area’s nagenoeg leeg en speelde de Australiër de tjokvolle zaal helemaal plat.

delete loudness

Deetox is Unstoppable

Ook Deetox lag eventjes uit de running, nadat ze was getroffen door de bliksem. Na maandenlange revalidatie en het gemis van de muziek, besloot de stoere chick om terug te keren op de Extreme Loudness-stage op Decibel. Degenen die hier bij waren, weten nog wel hoe speciaal dit was.

Rebelion releast album op Loudness

Het duo van Rebelion uit Schotland gaat als een speer. Nadat het tweetal bijna twee jaar geleden voor het eerst op Loudness in het Klokgebouw draaiden, deed Rebelion nog geen zes maanden later een speciale showcase van hun debuutalbum Uprising. Rotterdam trilde op zijn grondvesten en sindsdien is Rebelion niet meer weg te slaan uit de raw hardstyle-scene. Het begon allemaal met deze set op Loudness.

Loudness debuteert in het Klokgebouw in Eindhoven

Het Klokgebouw is al enkele keren genoemd in dit artikel, maar de herinnering aan de vuurdoop van Loudness in de Eindhovense locatie laat bij vele liefhebbers het kwijl uit de mond lopen. Met Crypsis, Adaro, Radical Redemption, Digital Punk en nog heel veel anderen in de line-up, stond er een raw formatie geprogrammeerd die ongekend was in die tijd. De line-up was zo groots dat zelfs grondlegger B-Front al om 23:30 stond geprogrammeerd. De rest is geschiedenis van een warm welkom in Brabant.

The B-Freqz crew

Je zal hem vast al zien aankomen, maar ook B-Freqz had één van zijn eerste draaivertoningen op The Intensity of Sound. Nadat de live-act het levenslicht zag op Hard Bass en het eigenlijk een eenmalige gebeurtenis zou zijn, kwam er alsnog een vervolg aan de formatie van B-Front & Frequencerz in de Lichtstad.

Raw hardstyle op het grootste festival ter wereld: Tomorrowland

Het is de afgelopen jaren ontzettend als een raket gegaan met de hardere kant van de hardstyle en dus kon internationale erkenning natuurlijk niet uitblijven. Het grootste festival in zijn soort, het wereldberoemde Tomorrowland, draait niet alleen om die gigantische mainstage, maar heeft tegenwoordig ook een Loudness-stage. Next step: world domination..?

De sterren van nu stonden als talent al op The Intensity of Sound

Save the best for last, want door dit feitje is Loudness misschien wel het bekendste geworden. Het raw-concept richt zich namelijk ontzettend veel op het talent van morgen: vele grote artiesten, die nu de ene na de andere grote podia op zijn kop zetten, kregen de kans om zich te bewijzen op Loudness. Namen als Warface, Radical Redemption, E-Force, Deetox en Phuture Noize hebben stuk voor stuk in de tweede (of derde) area van Loudness gedraaid toen het grote publiek hen nog niet kende. De kans is groot dat de raw grootheden die je nu tegenkomt, al ver voor hun succes op Loudness draaide.

Op zaterdag 3 maart zal Loudness opnieuw geschiedenis schrijven in het Klokgebouw in Eindhoven. Voor tickets en meer informatie ga je naar de officiële website van het evenement.

Reageren