Sasha Dijkhof
Door Sasha Dijkhof

In 2008 organiseerde b2s het allereerste hardstyle evenement in de Rotterdamse Maassilo. Afgelopen zaterdag was het weer tijd voor dit pareltje. Voor de liefhebbers van het rauwere werk was het weer tijd voor Loudness! Voor ons zou dit een absolute thuiswedstrijd worden. Hardstyle feesten zijn namelijk zéér zeldzaam in Rotterdam, iets waar ik persoonlijk ontzettend van baal. Dat mocht de pret echter niet drukken. Tijd om flink te gaan genieten, rammen en beton happen!

Locatie

In Rotterdam is dit een zeer geliefde locatie. De Maassilo is een oude graanopslag, direct gelegen aan de Maas. De details hiervan zijn nog erg zichtbaar in het pand door de vele betonnen en industriële elementen. Anders dan vroeger, is de Maassilo tegenwoordig jaar en dag het toneel van vele dancefeesten. Om ruimte en zalen te creëren voor deze feesten, zijn er zelfs dynamieten gebruikt om het beton in het pand op te blazen. Vanwege de industriële rauwe uitstraling, is het dus ook een prima locatie voor een raw hardstyle evenement.

requiem-fotoDecibels incoming

Genoeg over de locatie, tijd voor het feest. Toen wij rond 23:00 uur aankwamen, konden we gelijk doorlopen. Ook een kluisje en muntjes waren binnen een mum van tijd gescoord. Tijd om in te komen op het laatste half uurtje van Clockartz en de set van Requiem. We gingen helemaal rechts vooraan staan, waar het duidelijk was dat je oren het zwaar zouden gaan krijgen als je geen earplugs had meegenomen. Loudness heeft de naam zeer letterlijk genomen, want het geluid stond loeihard! ‘Titan & The Machine – Apocalypse’ werd op dat moment gedraaid. Ook de Clockartz remix van ‘The Last Remaining Light’ knalde door de Maassilo, evenals de tracks ‘Caged’ en als afsluiter ‘In The Army’. Requiem nam het hierna over en begon zijn set met wat meer melodieuze platen. Zijn nieuwe plaat ‘Amore’ kwam voorbij waarna hij later overging op hardere platen. ‘Ways Of The Underground’ zorgde voor het nodige kabaal in de zaal.

Kickrolls incoming

We namen tijdens Alpha2 even een pauze en verkenden de boel. Gelukkig zag ik dat ze wat aan de trappen hadden gedaan in de Maassilo. De gladde trappen zorgden in het verleden namelijk voor de nodige val- en glijpartijen. Wij kwamen uiteindelijk weer terecht in zaal 1 waar Phuture Noize ‘James Brown – I Feel Good’ gebruikte voor zijn intro. Wel met een hardstyle tintje natuurlijk, he! En ‘Walls Crashing Down’, wat een heerlijke plaat is dat! We vertrokken nog even naar zaal 3, waar op dat moment de kickrolls van D-Sturb te horen waren. Een van mijn meest favoriete platen, ‘Fucking Up The System’, zorgde voor het nodige gebeuk in de zaal. Ook het nieuwe ‘Focus’ met Warface kwam voorbij. Toch wel een lekkere plaat!

We sprintten gauw terug voor de man die MC Nolz aankondigde als the son of loudness: B-Front! Tijdens ‘Lost’ was de sfeer voorin echt werkelijk om te genieten! Ook ‘Paradox’ werd ten gehore gebracht. Na ongeveer een half uur gingen wij naar Unchained. Rauwer dan raw is wat je daar voorgeschoteld kreeg met ‘Radical Redemption – Piece Of Shit’ en ‘Deetox & Rebelion – Within Me’.

b-front-fotoBeukruimte en warmte

Na ‘Black Is Death’ van Apexx verlieten wij Unchained voor E-Force in zaal 1. In deze zaal was het nu ontzettend druk. We zochten een plekje ergens in het midden, waar het toch echt verdomd warm was. Ik heb E-Force nog nooit een slechte set horen draaien, en ook vandaag was hij dit niet van plan. Een aantal platen die hij draaide waren ‘Menace’ en ‘Rock it’. Bij de War Force platen ‘Reloaded’ en ‘Triumph’ gaf het publiek extra gas. De sfeer was tijdens deze set om van te genieten. Vooral tijdens ‘Seven’ is het altijd keihard beuken! Hierna werd het voor mij iets te warm zo in het midden en zocht ik wat verkoeling in een wat minder drukke zaal.

Mind Dimension

Ook in zaal 2 ging het er erg lekker aan toe. Deze zaal was minder druk, dus hier had je voldoende beukruimte. Mind Dimension knalde de ene na de andere beukplaat eruit. ‘Misbegotten’ van Vazard en ‘Total Stranger’ van Hardstyle Mafia knalden door de zaal. Na ‘Dark Angel’ begaven we ons weer terug naar zaal 1.

Rebelion – The Uprising Showcase

Nou weet ik persoonlijk niet wat ik nou moet vinden van Rebelion. Na hun set op C.R.A.F.T. was ik echt wel omvergeblazen! Ik beken eerlijk dat als ik thuis luister naar hun tracks, het eigenlijk niet veel met me doet en ik de kicks iets te ‘leeg’ vind klinken. Live heb ik deze heren al vaker bezocht, en dan klinkt het allemaal ineens stukken beter. De sfeer is tijdens de sets van deze heren ook altijd om van te genieten! Mijn gevoel laten we even in het midden en ik koos toch weer voor een Rebelion setje. Door de drukte stond ik echter links achterin de zaal waar ik de kicks niet goed kon horen. Het volume stond naar mijn idee zo hard, dat er achterin een behoorlijke galm ontstond. Jammer! Tegen het einde aan leek het wat rustiger en begaf ik me naar voren, waar het geluid toch stukken beter klonk. Tracks van het Uprising album werden achter elkaar door de zaal geknald. In dit setje was er nauwelijks ruimte voor breaks. Aan het einde van de set werden de BPM’s behoorlijk opgevoerd. Mijn benen begonnen nu wel echt af te takelen.

rebelion-fotoWe pakten Jason Payne ook nog mee. Links vooraan voelde ik de Maassilo letterlijk trillen op zijn grondvesten! Tijdens tracks als ‘Regain – About Me’ en ‘Malice & Rooler – Agressive Acts’ werden de allerlaatste hakkunsten er nog uit gegooid. Een heerlijke harde set zoals we van Payne kunnen verwachten. Nu is het weer een lange tijd wachten voordat Rotterdam weer een hardstyle feest mag gaan beleven, helaas! Al met al heeft b2s het weer geflikt om een beukende editie neer te zetten.

Pluspunten:
  • De hele avond schone wc’s.
  • Nauwelijks rijen bij de bar.
  • De sfeer was geweldig!
  • Plekken waar koude lucht naar binnen kwam ter verkoeling.
  • Sets van Phuture Noize, B-Front, en E-Force (!)
Minpunten:
  • Het geluid en de galm achterin zaal 1.
  • De mega drukte in zaal 1, vooral tijdens Rebelion.

Reageren