Elsie Ginkel
Door Elsie Ginkel

Ook al zo’n zin in het Oktoberfest? Wij wel! Want het Oktoberfest is niet alleen maar zuipen en slechte Duitse muziek, maar een echte belevenis. Er zijn dan ook veel dingen die maar weinig mensen weten over dit bijzondere stukje erfgoed. Deze dingen wist je ongetwijfeld nog niét over Oktoberfest.

Oktoberfest betekent niet alleen maar schlagers

Je denkt bij Duitsland aan schlagers en bier. Je zou toch zeggen dat hier dan ook vooral gezellige muziek wordt gedraaid. Dat is ook wel zo, maar het is niet de énige soort muziek die wordt gedraaid. De Duitsers houden namelijk ook wel van beukende beats en extreme hardstyle. Dat is vertaald naar een Nederlands concept.

Onder de naam ‘Shocktoberfest’ worden het traditionele feest en hardstyle met elkaar gecombineerd. Het wordt weleens ‘De tollste party von dein leben’ genoemd. Dat belooft wat! Bij een van de eerste edities stonden namen als Jodel Jones, Afterslok, Jayger Reevemeister en Beerquencerz. Je ziet het al: allemaal verwijzingen naar het traditionele feest.

De liefhebber van hardstyle kan wat dat betreft prima terecht op deze variant van het Oktoberfest. De laatste keer werd het gehouden in Den Bosch, in de Maaspoorthal. Het kan nooit lang duren voordat de Duitsers dat concept zelf ook overnemen.

Het is geen bierfestival

Eigenlijk is Oktoberfest helemaal geen bierfestival. Het is de jaarlijkse viering van het huwelijk tussen kroonprins Ludwig en zijn vrouw, Prinses Theresia van Saksen-Hildburghausen. Beiden zijn natuurlijk al jaren geschiedenis. Op de bruiloft was er helemaal geen alcohol, maar de Duitsers zouden geen Duitsers zijn, als ze er toch geen link met bier aan hadden gemaakt.

Op elk Oktoberfest vloeit het bier dan ook rijkelijk. Natuurlijk allemaal ter ere van de adelijke heer en dame die de grondleggers waren van dit feest. Niet omdat het bier zo goed smaakt. Of…?

Er is een casinospel van gemaakt

Oktoberfest is nu ook als slot game beschikbaar. Serieus: je kunt het feest beleven op een gokkast. Bier, entertainment en grote prijzen komen bij elkaar in ‘Heidi at Oktoberfest’. Het is een spel met een 5×4 reel slot machine. Heidi serveert je niet alleen de biertjes, maar ook het geluk. Hoe meer symbolen Heidi krijgt, hoe meer gratis spins je krijgt. Krijg je wel dorst van!

Oktoberfest heeft eigenlijk een verkeerde naam

De naam ‘Oktoberfest’ doet vermoeden dat het in oktober wordt gehouden, maar dat is helemaal niet zo. Ja, de Nederlandse Oktoberfesten worden in oktober gehouden, maar de oorspronkelijke Duitse, begint al midden september. Door de jaren heen is het steeds een beetje verder opgeschoven op de kalender. De reden daarvoor is dat het dan wat mooier weer was.

We zouden het beter ‘septemberfest’ kunnen noemen, maar dat doet natuurlijk nogal afbreuk aan de geschiedenis. En zeg nu eerlijk: als je ‘Oktoberfest’ gewend bent, klinkt dat toch veel beter?

Je mag niet direct aan het bier beginnen

Direct aan je enorme glas bier beginnen? Dat is echt een no-go op het Oktoberfest. Niet alle remmen los, maar geduldig wachten tot de Bürgermeister van München het eerste vat bier openslaat en het eerste biertje wordt aangekondigd. Dat doet hij op een traditionele manier, met de beroemde uitspraak: ‘O’ zapft is!’ Dat betekent evenveel als: ‘Het is getapt!’

Paris Hilton mag er nooit meer komen

Grappig detail: Paris Hilton mag nooit meer op het Oktoberfest komen. De beveiliging van het feest staat er om bekend streng maar rechtvaardig te zijn. Een flink aantal feestgangers krijgt dan ook een verbod na het drinken van een biertje te veel. De erfgename van het roerumruchte hotelimperium mag niet meer op Oktoberfest komen. Dat heeft ze te wijten aan haar optreden in 2006.

In 2006 kwam Paris langs in een weinig verhullende ‘dirndl’. Ze maakte er reclame voor een bepaald merk wijn, zonder dat ze daar toestemming voor had. Paris kon haar woede niet inhouden en maakte er nogal een zootje van. Zelf had ze zich aardig tegoed gedaan aan de alcohol en toen kwamen we erachter dat mevrouw Hilton niet echt een ‘leuke dronk’ heeft. Daarna kreeg ze een verbod om zich ooit nog op het Oktoberfest te begeven.

Kindvriendelijker dan je denkt

Oktoberfest is eigenlijk veel kindvriendelijker dan je denkt. Je denkt misschien aan een feest waar mensen zich helemaal bezatten, maar de laatste jaren wordt er veel meer gedaan om het gezinsvriendelijk te maken. Zo is er bijvoorbeeld een kermis bij. Die kermis heeft altijd al een rol gespeeld, maar nu is het groter dan ooit. Op een Oktoberfest vind je dan ook een reuzenrad, achtbaan, traditionele spelletjes en attracties die toegankelijk zijn voor iedereen, ongeacht soort, maat, leeftijd en het niveau van beschonkenheid.

Reageren