Michael Diks
Door Michael Diks

Wekelijks reizen feestvierders stad en land af om te feesten op een van de vele evenementen die ons land rijk is. Echter zijn deze evenementen ook een prooi geworden voor bendes die met een heel ander doel hier naartoe afreizen. Meldingen van diefstal komen steeds vaker voor en de bendes schuwen zelfs niet om pepperspray of andere middelen in te zetten om mensen kostbare bezittingen als telefoons en sieraden afhandig te maken. Daarom zetten we tips op een rijtje hoe je kunt voorkomen dat jij een slachtoffer wordt van deze praktijken.

Hou je omgeving in de gaten

Let goed op je omgeving. Zie je een verdacht persoon die meer bezig is met de mensen om zich heen dan met de muziek kan het zomaar zijn dat deze bezig is met zakkenrollen. Licht eventueel de security van het evenement in als je verdacht gedrag herkent of als je ziet dat iemand probeert anderen te bestelen. De activiteiten van bendes en criminelen zijn helaas wijdverspreid en security wordt speciaal gebriefd om hierop actief te surveilleren.

preventie diefstal

Blijf goed opletten bij een calamiteit

Zoals gezegd schuwen bendes niet om pepperspray of traangas in te zetten om paniek te veroorzaken. In de chaos die volgt grijpen criminelen hun kans door bijvoorbeeld kettingen en sieraden af te rukken van mensen. Ook geeft de chaos ze een kans om snel een graai te doen in een tas of om zakken te rollen. Hoe lastig het in zo’n situatie ook is, zorg dat je alert blijft op mensen die bewust tegen je op botsen, een graai doen in je tas of proberen om andere kostbaarheden weg te nemen.

Hoe te handelen als er pepperspray of traangas wordt gebruikt

Pepperspray en traangas slaan direct op de luchtwegen en werken irriterend op de ogen. Een snelle noodgreep kan zijn om je kleren voor je mond te houden en te zorgen dat je weg gaat van de plek waar de substantie is gebruikt. Als je lenzen draagt is het belangrijk om deze uit te doen omdat deze de substantie vasthouden en je ogen kunnen beschadigen. Helaas kun je verder vrij weinig er tegen doen. Probeer altijd rustig te blijven, let op jezelf en anderen en let wederom op verdachte personen. Probeer uiterlijke kenmerken van verdachte personen of een dader te onthouden en geef deze door aan security en/of politie. Ga niet zelf de confrontatie aan met een dader.

Preventie diefstal

Als je niet bestolen wilt worden kan het ook schelen om preventief maatregelen te nemen. Tegenwoordig is het nagenoeg overal mogelijk om te pinnen, dus het is aan te raden om contant geld thuis te laten of neem zo min mogelijk contant geld mee. Draag ook geen dierbare en/of kostbare sieraden of andere waren, zorg dat je jouw telefoon op een veilige plek bij je draagt en let wederom op verdacht gedrag van anderen. Doe ook nooit je telefoon in je kontzak, want dat is voor criminelen bijna een uitnodiging om deze mee te pakken. Je kunt er ook voor kiezen om je portemonnee met een kettinkje vast te maken aan je broek zodat deze niet gemakkelijk mee te pakken is. Voor festivalcampings geldt ook: laat geen waardevolle spullen achter in je tent, gebruik een kluisje of neem gewoon geen waardevolle items mee.

page-festival-locker-large

Kluisjes

Tegenwoordig zie je steeds vaker dat kluisjes niet meer met een sleutel open te maken zijn maar met een code. Superhandig, want zo kun je makkelijk een kluisje delen met vrienden zonder dat iedereen afhankelijk is van een persoon met de sleutel. Echter geeft dit ook een groot risico, want iedereen die de code weet kan je kluis openen. Ga daarom altijd discreet om met de code van het kluisje en zorg dat anderen hem niet kunnen aflezen als je jouw kluisje opent. Het spreekt misschien voor zich, maar er kunnen helaas ook mensen zijn die de code afkijken of meeluisteren met de intentie om al jouw kostbaarheden later uit je kluis te halen. Daarnaast ben je niet verzekerd voor diefstal als er geen braaksporen zichtbaar zijn bij het kluisje.

Doe aangifte

Als je ondanks alles toch het slachtoffer bent geworden van diefstal of misdrijf, doe dan altijd aangifte bij de politie. Bij sommige festivals is er zelfs de mogelijkheid om bij een tijdelijke politiepost aangifte te doen. Belangrijk is om zoveel mogelijk informatie te onthouden, zoals wat er is gestolen, wat er is gebeurd, een eventuele omschrijving van de dader en wellicht zijn er getuigen die hebben gezien wat er is gebeurd. Als je aanspraak wilt maken op een verzekering is een aangifte altijd verplicht.

Heb jij nog tips voor anderen of suggesties om deze lijst aan te vullen? Laat het ons dan weten in de comments!

Met dank aan: Korpsleiding Landelijke Politie

Foto’s: Defqon.1 / Decibel outdoor festival

Reacties

  • Kevin 21 juni 2017 - 23:00

    laat pasjes thuis die je niet nodig hebt. Scheelt een hoop gedoe mocht je portemonnee gestolen worden.

    Quote
  • Miranda 22 juni 2017 - 18:15

    Vaak zie ik mensen met een telefoon die uitsteekt uit de achterzak. Dat is vragen om moeilijkheden.

    Quote
  • Jeroen 25 november 2018 - 08:22

    Vandaag op Qlimax meerdere van dat soort ’traangas bommen’ af zien gaan, te bizar voor woorden eigenlijk. Maar wat ik me dan afvraag, is hoe ze dat spul naar binnen krijgen. Dat moet toch te voelen/te herkennen zijn? Of hoe werkt dat spul?

    Quote

Reageren