Wouter de Vink
Door Wouter de Vink

Als het aan premier Gladys Berejiklian ligt, zal er geen volgende editie meer plaatsvinden van Defqon.1 Australië. Gisteren vierden 30.000 man het tienjarig-bestaan van het festival, maar daarbij kwam niet iedereen ongeschonden de strijd uit, waaronder enkele sterfgevallen. “Het is onacceptabel, ik zal er alles aan doen om dit event te stoppen.”

Ondanks het strikte zero-tolerance beleid in Australië – waar eerder zelfs de toegang ontzegd werd als een hond per ongeluk naast je kwam zitten – bezochten gisteren ongeveer 700 man de EHBO tijdens Defqon.1 Australia. Uiteindelijk vielen er twee doden onder de bezoekers, waarvan er nog dertien mensen in het ziekenhuis belandden; de vermoedelijke oorzaak van deze gevallen is een overdoses aan drugs. De Australische premier Gladys Berejiklian van de staat New South Wales zegt dat de gemeente weliswaar een vergunning aan het festival kan geven, maar dat de staat zich hier wel nog mee kan bemoeien. “Ik wil dit evenement nooit meer zien in Sydney”, geeft Berejikian aan.

“Drugstests zijn absoluut niet aan de orde”

Opvallend is dat Berejiklian geen drugstests wil inzetten, waar gebruikers hun pillen kunnen laten testen. “Er bestaat niets als een veilige drug, hiermee zouden we een ‘groen’ licht geven aan Australiërs terwijl we een zero-tolerance beleid voeren”, benadrukt de autoriteit. Over de eigen verantwoordelijkheid van bezoekers, heeft Berejiklian niets gezegd.

Omslagfoto via Facebook-pagina Q-dance / Defqon.1

Reageren