Sharon van der Werf
Door Sharon van der Werf

Het bosrijke Hilvarenbeek stond afgelopen weekend volledig in het teken van hardstyle, hardcore en andere harder styles muziek. Organisatie B2S viert dit jaar een enorme mijlpaal: Decibel outdoor mag 20 kaarsjes uitblazen. Wat in 2002 begon als een klein festival, is inmiddels uitgegroeid tot een 3-daags evenement dat zo groot is dat we het met recht de ‘loudest city on earth’ mogen noemen. Sharon was voor Hard News aanwezig op zaterdag én zondag, en haar highlights van de zondag vind je in dit report. “Who’s ready to go BIGGER, BETTER, LOUDER!?”

Het verslag van de zaterdag van Decibel outdoor gemist? Zonde! Je leest ‘m hier: Enter the raging city – dit was de zaterdag van Decibel outdoor 2023.

SAVAGE SUNDAY, let’s go

Op zondagochtend word ik wakker met die herkenbare “misschien had ik het gisteren toch net iets rustiger aan moeten doen” gedachte, maar tijd voor een kater hebben we niet. De enige dingen die deze ochtend op mijn to do lijst staan: koffie, een stevig ontbijt, en weer richting de Beekse Bergen voor nog een volle festivaldag.

Decibel outdoor 2023 report

Ik besluit de zondag te openen bij de XTREME RAW, die vandaag in een tent te vinden is. Hier host label Scantraxx de opening van de stage met Revive, Dvastate, Rogue Zero en Nightcraft. De warmte lijkt echter nog meer in de tent te blijven hangen dan gisteren (of is dat het slaapgebrek?), en daarom besluit ik de set vanaf buiten op de bankjes te beluisteren. Gelukkig staat het geluid snoeihard en hoef ik niet mijn best te doen om de alles goed te kunnen horen, waarbij het nummer ‘Stand Up’ van Dvastate en Dissaray voor mij een hoogtepunt is.

Op het heetst van de middag is Spectre te vinden in het FUTURE DISTRICT. “Gezellig” is het beste woord om deze set te omschrijven. Spectre weet het  voor elkaar te krijgen om de loods helemaal vol te krijgen met echte raw liefhebbers. Met veel enthousiasme draait hij onder andere zijn nummers ‘Black Widow’ en ‘Go Harder’, maar ook populaire platen als ‘Miracle’ van Bloodlust en ‘Activation’ van Aversion worden door de speakers geknald. Wist je al dat Aversion slechts 4 uur (!) deed over het maken van deze hit? Hij vertelt er alles over in de nieuwste aflevering van PLAFONDDIENST – De Hardstyle Podcast.

Decibel outdoor 2023 report

Later op de dag wil ik graag nog een kijkje nemen bij Mutilator. Zodra ik richting die stage loop, zie ik al dat het een lastige opgave gaat worden om de tent binnen te komen. Het staat vol, heel erg vol. Toch probeer ik me tussen de mensenmassa heen te wurmen en bemachtig ik een plekje aan de zijkant van de tent. Het is er bloedheet, er is geen ruimte om los te gaan, maar de sfeer is 10/10. Het publiek gaat volledig los op nummers als ‘Cyberself’ en de Dual Damage edit van ‘Till Sunrise’, waarvan het origineel van Act of Rage en Digital Punk is. Het dak wordt echter écht van de tent geblazen, als Mutilator zijn collab met Adjuzt en Aversion inzet, ‘Devastation’. Af en aan lopen er mensen uit de tent, met talloze zweetdruppels en een grote glimlach op hun gezicht. Het is warm, het is plakkerig, maar ik had deze set voor geen goud willen missen.

Mainstage madness

De rest van de avond ben ik vooral bij de mainstage te vinden, waar ik getuige ben van het Decibel mainstage debuut van The Purge en Cryex tijdens de LIVE LOUD Marathon. Het fijne van deze marathon is dat er geen pauzes tussen de sets zitten. Cryex draait onder andere ‘Madness 6.0’, ‘Bassline Madness’ en ‘Crash The Party’. The Purge zorgt met nummers als ‘Summer Secrets’ voor flink wat geklaplong om me heen. Combineer dat met een zonnetje, en de vibe is fantastisch.

Decibel outdoor 2023 report

Als ik naar het toilet loop, stuit ik ineens op de parade met Major Conspiracy. Vorig jaar heb ik deze parade jammer genoeg gemist, dus ik ben enorm blij dat ik dit jaar wél de full experience mee kan krijgen. Denk aan rook, vlaggen, knappe danseressen en enorm veel mensen die met een bass face en gebalde vuist achter de auto aanlopen. Ik hoor onder andere de Major Conspiracy remix van ‘Trip To Holland’, wat alle festivalgangers natuurlijk luidkeels mee roepen.

Yeah, Rooler, pump the limit

Terug naar de mainstage, waar Rooler klaar staat voor zijn set. Op Instagram liet hij al weten dat hij zijn set compleet zou improviseren. Geen tracklist, geen prerecord, maar een real goofy set zoals we van hem gewend zijn. Het resultaat is het komen en gaan van energieke nummers zoals de The Gang-edit van ‘TOO COLD’, het nieuwe ‘HATE IT OR LOVE IT’ van Sickmode, Mish en Krowdexx, en Rooler’s samenwerking met Kronos ‘FCK DAT!’. Tijdens ‘Return of the Return’ laten zowel Rooler als MC Livid hun beste jumpstyle moves op de mainstage zien.

Mijn korte intermezzo met Major Conspiracy tijdens de parade smaakt stiekem nog naar meer, dus aan het eind van de avond loop ik gewapend met een Red Bull en een frietje nog even naar de hardcore stage, waar de mannen van Major Conspiracy samen met Dimitri K staan.

Decibel outdoor 2023 report

Ondanks dat het de laatste uurtjes van een vol festivalweekend zijn, is de sfeer hier nog steeds ontzettend goed en sta ik de hele tijd met een lach op mijn gezicht te genieten. Niet alleen van de uptempo, maar ook van de mensen die nog energie hebben om helemaal los te gaan.

Decibel, it’s time for your second dose

De closing session op de mainstage ligt op zondag in de Schotse handen van de mannen van Rebelion, in de vorm van Overdose: The Second Dose. “There is no cure, so shut up and take your mecidine.” Als eerste nummer wordt Bonkerz ingezet, maar na een paar seconden zegt die bekende Overdose-stem “Wait, you thought we were just gonna play the original?” Totaal onverwacht worden we daarna getrakteerd op de langverwachte Bonkerz Overdose edit, vervolgd door de zaagkicks van ‘Do You Like Bass’.

Decibel outdoor 2023 report

Het hoogtepunt is echter de première van het belachelijk goede Supremacy 2023 anthem, waar de mannen al een week op aan het hinten waren. Tijdens dit nummer worden alle lasers op standje maximaal gezet. De mix van de groene en roze lasers geeft een hypnotiserend, spectaculair effect. Of je nu van de muziek houdt of niet, The Second Dose is en blijft een feestje om naar te kijken door de kleurrijke lampen, het gebruik van de rookmachines en lasers, en door de trippy visuals.

Van ‘Das Ist Kein Techno’ tot ‘Simulation’ en van ‘Wall Of F#cking Death’ tot ‘Beyond Aggression’, bij ieder nummer wordt de vorige weer overtroffen. Het zorgt er in elk geval voor dat ik aan het einde van de set helemaal gesloopt ben, en met een voldaan gevoel terug kan kijken naar deze laatste festivaldag.

Met 50 kilometer in de benen is het daarna tijd om afscheid te nemen van Decibel en de Beekse Bergen. Het is tijd om mijn Air Max weer schoon te maken, en ze klaar te zetten voor het volgende feest. Wil je volgend jaar ook (weer) helemaal uit je plaat gaan in de loudest city on earth? Blok het weekend van 16 – 18 augustus 2024 dan alvast in je agenda, want dan ziet B2S alle hardstyle liefhebbers graag weer terug op het geliefde festivalterrein. This is our CITY, this is our LEGACY, this is DE-CI-BEL!

Afbeeldingen via Facebook-pagina Decibel outdoor

Beoordeling

  • Line-up90%
  • Locatie95%
  • Geluid90%
  • Show80%
  • Sfeer100%

Overall
waardering

91%

Mogen we een 110% score geven voor de sfeer? Volgens de backend van onze website niet, maar voor Decibel Outdoor hadden we graag een uitzondering gemaakt. Wat was het een gezellig weekend. Het was warm, we hebben veel zweetdruppels van ons voorhoofd moeten vegen, maar de sfeer was op het hele festival fantastisch. Op de line-up miste ik, ondanks dat het festival drie volle dagen duurt, toch nog een paar namen die ik graag had gezien. Het geluid stond overal snoeihard, er was volop keuze om wat te eten, en de shows waren spectaculair, vooral in de late uurtjes op de mainstage. Decibel, is het al bijna tijd voor je 21e verjaardag? We komen graag weer langs om het te vieren.

Reageren