Wouter de Vink
Door Wouter de Vink

Het gebeurt niet vaak dat een cameraman aan de andere kant van de lens gaat staan, maar Stef Rievers gaat deze stap eindelijk aan. Vanaf nu is hij als PL4Y een Hardstyle DJ act en heeft met REBiRTH Festival al meteen zijn eerste boeking te pakken. “Vanaf deze week treed ik naar voren met een concept waar ik al langere tijd mee bezig ben.”

LEES OOK: Cameraman maakt tranentrekkende tribute voor het verloren festivalseizoen

In zijn eentje ging hij een heel weekend naar Defqon.1 en daar sloeg de vonk met Hardstyle volledig over. Sindsdien werkte hij als cameraman mee aan de aftermovies van vele festivals: inclusief de tranentrekkende tribute ‘Lost in Paradise’ waar we bijna twee jaar geleden over schreven. Dit was het startschot voor PL4Y, begint Stef te vertellen.

“Als videograaf liep ik op veel evenementen rond met een camera en maak ik toffe beelden, wat op zichzelf al een droombaan is. Toch is het veel meer dan dat; tijdens vuurwerkshows, mooie melodieën en zoveel andere momenten, ben ik ook getuige van de manier waarop mensen een ervaring beleven.” Het is puur genieten tijdens het werken. Om getuige te kunnen (en mogen) zijn van zo’n intiem moment vind ik zo bijzonder. Natuurlijk leg ik daarnaast ook vast hoe krachtig de energieke boost van deze muziek is, hoe het saamhorigheid op laat bloeien en hoe mensen de tijd van hun leven hebben.”

Van liefhebber, naar cameraman, naar artiest

Dit bleek ook het geval te zijn bij ‘Lost in Paradise’. “Deze video trok zoveel aandacht en heeft veel mensen geraakt. Iedereen haalde zijn eigen herinneringen op met deze video en dat deed mij realiseren hoeveel er voort kan komen uit één ervaring. Hier begon het al te borrelen, ik wil meer dan alleen de ervaring vastleggen. Ik wil deel uitmaken van de ervaring en het creëren van de muziek. Dit gevoel was heel sterk en zette alles in beweging.”

Hij ging aan de slag en zo ontstond PL4Y. “Het betekent “I want to play music 4 you”, wat een directe boodschap is aan elke luisteraar. Het op pixel gebaseerde logo staat voor de grafische achtergrond en niet te vergeten, dat ik ook gewoon wel van een potje gamen hou.”

PL4Y hardstyle

“Ik wil de luisteraar echt mee kunnen nemen in mijn virtuele wereld”

In de afgelopen maanden heeft Stef ieder detail van zijn nieuwe act uitgewerkt. Sterker nog: wanneer je naar deze voorbereiding vraagt, trekt de cameraman meteen zijn telefoon uit zijn broekzak om een uitgebreide PDF met visuals en muziek te laten zien. “De muziek is echt ‘Hardstyle’. Het gaat écht knallen, maar het creëert ook momenten wanneer een melodie naar voren komt. Ik hoop hierin het publiek mee te kunnen nemen in een verhaal.”

Alles valt hierbij als puzzelstukjes in elkaar. Daarnaast probeer ik mijn persoonlijkheid ook te vertalen naar de muziek. Deze kan nog wel eens chaotisch zijn maar vooral ook heel enthousiast en leuk/aanstekelijk. Het ene moment is het een vrolijker nummer en het andere moment sta je volledig uit je naad te gaan op een hele smerige drop. Om een luisteraar te kunnen verrassen met het contrast, vind ik heel leuk. Kort gezegd worden de sets gewoon lekker.”

“Voordat ik ook maar één project opende heb ik vooraf al verschillende track concepten uitgeschreven: puur op gevoel”

Vroeger was je als DJ vooral bezig met waar het écht om draait: muziek. Tegenwoordig komt hier met social media en dat soort zaken nog veel meer bij kijken. Denkt PL4Y dat zijn achtergrond als filmmaker een voordeel is voor hem als artiest? “Ik denk dat dit een heel groot voordeel is. Door jaren te focussen op film en het op beeld weergeven van bepaalde acts en sets, heb ik mogen ervaren hoe belangrijk de visuele vormgeving van een act is. Tijdens het maken van de muziek ben ik al bezig met het uitschrijven van de visuele aspecten, zoals hoe dit verwerkt kan worden in een videoclip of in de act. Uiteindelijk komt het natuurlijk wel allemaal neer op de muziek.”

Het moet een compleet plaatje worden. “Ik ben van mening dat er een enorme kracht zit in het kunnen coveren van zowel de audio als de video, allemaal binnen de act zelf. Op deze manier kan ik een idee écht bijna compleet tot leven kan brengen zoals ik het in mijn hoofd heb. “

"Voordat ik ook maar één project opende heb ik vooraf al verschillende track concepten uitgeschreven: puur op gevoel"

“Ik ben van mening dat er een enorme kracht zit in het kunnen coveren van zowel de audio als de video, allemaal binnen de act zelf”

Achter de schermen wordt er goed nagedacht over de aankomende releases: een label mag hierbij natuurlijk niet ontbreken. “Momenteel ben ik aan het oriënteren waar mijn sound het beste bij zou passen, daar wil ik ook geen overhaaste beslissingen in nemen. Ik wil zien hoe de muziek bevalt bij het publiek, ook bij andere artiesten. Hoe dan ook en waar dan ook, weet ik zeker dat als ik ergens land dat ik 100% goed zit.”

Zowel als cameraman als artiest is Stef klaar om het festivalseizoen met beide handen aan te pakken. “Met de eerste platen die er nu liggen hoop ik daar binnenkort meer informatie over te kunnen geven. Voor nu staan er op de korte termijn nog geen spannende verrassingen, daar wil ik ook graag de tijd voor nemen. Wél kan ik beloven dat wanneer REBiRTH aanbreekt en ik mijn set ga draaien, ik meer dan ready ben met nieuwe muziek!”

“Ik hoop op deze manier mensen naast de muziek ook écht mee te kunnen nemen in een verhaal wat ik probeer te vertellen”

Afsluitend vragen we PL4Y nog één ding: als hij stiekem een beetje mag dromen, op welk hoogst haalbaar podium hoopt hij over 1 jaar dan te staan? “Ruim anderhalf jaar geleden heb ik mijn Lost in Paradise video gemaakt. Deze kwam voort uit het eerste festival dat ik heb meegemaakt in 2014, namelijk Defqon.1. Het zou voor mij een enorme waarde hebben om daar te kunnen draaien, waar het ook allemaal is begonnen. Als ik dan echt even mag dromen, zou de BLUE wel écht keihard zijn.”

Het eerste optreden van PL4Y is op 9 april tijdens de zaterdag van REBiRTH Festival. Volg PL4Y op Instagram en Facebook om op de hoogte te blijven van zijn carrière.

Beeldmateriaal via Facebook-pagina PL4Y

Reageren