Sharon van der Werf
Door Sharon van der Werf

Morgen is het zo ver: de Tweede Kamerverkiezingen gaan van start. Het lijkt het jaar van de zwevende kiezer te zijn. Veel mensen weten nog niet waar ze op willen stemmen: volgens I&O Research weet 75 procent van de kiezers het nog niet zeker, lezen we op NOS Nieuws. Om de zwevende hardstyle liefhebber nog op weg te helpen, ruilt Hard News voor één keer de festivalnieuwtjes om voor verkiezingsprogramma’s. We duiken voor jou in de standpunten van de grootste politieke partijen van Nederland. 

LEES OOK: Hardstyle.com en Hard News slaan handen ineen voor Hardstyle Awards

Voor we in dit artikel dieper ingaan op de standpunten van politieke partijen, is het belangrijk om te zeggen dat de politieke partijen onderwerpen als ‘evenementen’ en ‘festivals’ niet specifiek benoemen. Daarom hebben we het onderwerp breder genomen, en gekeken naar hoe de partijen denken over ‘kunst en cultuur’. 

Zo denken politieke partijen over kunst en cultuur

Kunst, cultuur en wetenschap bieden houvast, troost én verbeelding en hoop, lezen we in het verkiezingsprogramma van D66. Ze erkennen dat de coronacrisis de kwetsbaarheid van de kunst- en cultuursector heeft laten zien. Daarom wil D66 extra investeren in deze sector en wordt ervoor gekozen om het lage btw-tarief voor kunst en cultuur te behouden. 

Ook GroenLinks en PVDA, die dit jaar voor het eerst samen aan de verkiezingen meedoen, zijn het erover eens dat Nederland niet zonder kunst en cultuur kan. “Het is tijd om het tij te keren en weer te investeren in een rijk cultureel aanbod waar iedereen van kan genieten.” 

Volgens de Partij voor de Dieren moet popmuziek een volwaardige plek in het cultuurbeleid krijgen. Ze erkennen dat naast popmuziek, ook andere stijlen van muziek onverminderd ondersteuning nodig hebben. “Tussen muziekstijlen hoort daarin een evenredige verdeling te zijn.” 

Een politieke partij die hier haaks tegenover staat, is de PVV. Stoppen met kunst- en cultuursubsidies staat hoog op hun wensenlijstje. “We schrappen allerlei onzinnige subsidies voor kunst, cultuur, publieke omroep, expats en vergroening,” aldus het verkiezingsprogramma. 

Doorverkoop tickets evenementen en festivals

Een onderwerp dat we op meerdere verkiezingsprogramma’s terug zien komen, is het winst maken op de doorverkoop van tickets. GroenLinks en PVDA zeggen: “We verbieden de bedrijfsmatige doorverkoop van tickets en we leggen de variabele beprijzing aan banden.” Ook de Partij voor de Dieren zegt: “De doorverkoop van concertkaartjes tegen woekerprijzen moet worden aangepakt.” 

De VVD sluit zich hierbij aan: “Wij willen dat niemand te veel betaalt voor tickets van evenementen en festivals. Daarom zorgen we ervoor dat tussenhandelaren een maximumpercentage op de vraagprijs mogen rekenen.” Tickethandel via onafhankelijke platformen moet volgens de VVD wel mogelijk blijven.

Stem op 22 november voor de Tweede Kamerverkiezingen

Met deze kennis van de standpunten van politieke partijen over kunst en cultuur, ben je wellicht beter in staat om op 22 november je stem uit te brengen. Voordat je impulsief stemt, raden we je aan om nog een officiële stemwijzer te gebruiken of je te verdiepen in andere standpunten van de politieke partij waar je overweegt op te stemmen. Maar het belangrijkste is: maak gebruik van je stemrecht. Jouw stem maakt verschil.

Reageren