Robin van der Kooi
Door Robin van der Kooi

En weer een jaartje erbij op het cv van koning Willy. En natuurlijk hoort daar een gezellig feestje bij. HARDFEST had de allerbeste koningen uit de hardstylescene geregeld en dus kon menig liefhebber van hardere stijlen zich opmaken voor een allerbest oranje feestje in het oosten des lands. Preciezer: op de campus in Enschede. Hele dikke DJ combinaties, spetterende live-acts en de beste classic setjes waren in het uitgebreide programma verweven. Drie vette area’s waar je kon genieten van (classic) mainstream hardstyle, snoeiharde raw sounds en een hardcore area waar het gemiddelde bpm-gehalte pas begon vanaf 165.

Ideaal weer op Willy’s verjaardag

Na de nodige schietgebedjes eerder die week en het op de voet volgen van de weersberichten, leek het dan daadwerkelijk een mooie dag te worden. Na de eerste lichtstralen gezien te hebben, was er zowaar een mooi zonnetje en dat kon maar één ding betekenen: een heerlijk stralende Koningsdag in alle hoeken van het land. Zo ook in het verre oosten waar de standplaats Enschede betrof!
We arriveerden tijdens de set van Requiem die in de raw opgesteld stond. Deze had ik al een tijdje niet meer gehoord- of gezien en was ik dan ook erg benieuwd naar het materiaal waar Boray mee voor de dag kwam. Het bleek dat hij een goed nachtje had nagedacht over zijn beukende afwisselende DJ set. Tracks als ‘Feed The Flame’ en ‘America’ kwamen voorbij en de sfeer kwam echt helemaal door bij de track ‘Followed’ van Rejecta. Na deze fijne opwarmset was de beurt aan Frequencerz.

De beide heren van de Frequencerz zijn over het algemeen goed in te schalen qua type set en type tracks. Zo staan zij altijd garant voor een hoop gekkigheid on stage en natuurlijk de nodige mainstream knallers. En daar hoort natuurlijk ook de plaat ‘Renegades’ bij die zij samen met de Bass Chaserz maakten. Verder draaiden zij ook ‘Brave The Storm’ en daarvan genoot het publiek met volle teugen. De raw tent was al aardig volgelopen en nadat Frequencerz het stokje overgedragen hadden aan Act of Rage, was de chaos compleet.

frequencerz hardfest 2018Tandje harder en dus rauwer
Toen de eerste kicks van Act of Rage een feit waren wisten we precies wat voor een ongelooflijke knalset dit ging worden. Met een uitzinnige Jacques Journée, beter bekend als Act of Rage, was het rond de klok van vijf tijd voor een tikkie harder. Wederom ‘Feed The Flame’ kwam voorbij maar verder ook good old ‘Criminal’ en ‘Gangster For Life’ kwamen uit de speakers geblazen. Een weergaloos setje met een mooie mix van zowel oudere- als nieuwe tracks. Ook pikten we de plaat ‘Sabotage’ nog even mee. Daarna was het tijd voor een welkbekende vloeibare versnapering aan de bar en even uitpuffen van deze wereldset. Op deze manier konden we ook een mooie blik over het terrein werpen en zagen we dat het overal erg druk was. Gezellig druk welteverstaan want nergens voelde je als een knakworstje in blik en had je dus heerlijk de ruimte om je moves uitgebreid te testen. Verder was het overal leuk oranje aangekleed en maakte het heerlijke zonnetje het festival compleet. Na dit toeristenritje kwamen we uit bij de live-set van mister D-Sturb.

Ook deze 22-jarige Jorrit Popkema, alias D-Sturb, maakte momenteel grote sprongen in zijn DJ carrière. Nadat onlangs zijn mini album On Your Mark uit is gekomen, vliegen de boekingen hem om de oren, nog meer dan voorheen. En hoe kon je dit nu beter ten gehore brengen in de vorm van een half uurtje live. ‘Party At My Place’, ‘Legacy’, ‘High Power’ en ‘Let The Games Begin’ kwamen o.a. uit de hoge hoed en brachten voor mij dit zeldzame mooie half uurtje tot het hoogtepunt van de dag. Na deze geweldige live-set was de beurt aan B-Front live in de mainstage area.

Classics vs raw hardstyle

B-Front kan velen stijlen draaien en op HARDFEST stond hij opgesteld om het publiek te trakteren op een overdosis classic hardstyle te bezorgen. Deze roodharige legende gooide o.a. ‘Mysterias’, ‘Magic’ en de nieuwere track ‘The Paradox’ in de mix. Heerlijk om deze weer eens tot je te kunnen nemen. Daardoor besef je ook ineens dat je niet meer kan wachten tot de grote festivals en hun classic area’s! Nadat we Bobby weer eens compleet uit z’n dak zagen gaan, maakten we de switch naar de raw waar Killshot aan het werk was. Die kan je wel om een boodschap sturen als het gaat om echte raw tracks. Weer hoorden we de heerlijke plaat ‘America’ voorbijkomen en de speakers beefden. Blijft toch iedere keer weer genieten geblazen. Los van deze track hoorden we ook de fijne plaat ‘Conflict Override’ voorbij komen, het officiële anthem van Shockerz 2017 gemaakt door D-Sturb & MC Nolz. Naar onze verbazing werd ook de beukplaat ‘Formula’ van Delete het publiek ingesmeten. Deze track beukte alles en iedereen zo hard omver dat we even naar buiten gingen om bij te tanken aan de bar. Net als de vorige keer verliep deze pitstop probleemloos. Eenmaal bijgekomen van de set van Killshot liepen even binnen bij de set van Adaro vs Crypsis. We konden nog net de track ‘Cracking Your Ribs’ meepikken. Wat een doffe klappen waren dat zeg!Adaro & Crypsis Hardfest 2018En vanaf de main keerden we weer terug naar de raw waar Rebelion net bezig was om het publiek kennis te laten maken met de kracht van Schotland! Dit was zo’n ongekende klapset, de oortjes stonden letterlijk te trillen en de putdeksels schoten omhoog! ‘Another Day’ en ‘Bring It On’ hoorde ik o.a. voorbij komen en nog steeds was de raw area nog tot aan de nok gevuld.

Hard, harder, hardst!

Nadat we nauwelijks bekomen waren van deze Schotse slopers, besloten we af te sluiten bij de mainstage. Hier stond namelijk onze radicale boy, Radical Redemption, hij had de eer om in zijn eigen regio af te sluiten: een echte thuiswedstrijd.  ‘Brutal 3.0’ passeerde weer eens de revue en of het niet genoeg was geweest: ‘America’! Tel daar ‘Just Like You’ bij op en je hebt een klein idee hoe zijn half uur durende liveset geweest moest zijn. Een beetje hardcore op het einde maakte het af en daarom kunnen we zachtjes stellen dat HARDFEST 2018 een meer dan succesvolle editie was. Hopelijk heeft koning Willy, weliswaar op afstand, ook stilletjes kunnen meegenieten en zien we hem in real life op de volgende editie van HARDFEST 2019 ;)
radical hard fest

Omslagfoto via Facebook-pagina HARDFEST, foto’s via fotoalbum HARDFEST

Beoordeling

  • Line-up95%
  • Locatie90%
  • Geluid80%
  • Stage80%
  • Show75%
  • Sfeer90%

Overall
waardering

85%

Voor ons dichtbij, een mooi zonnetje, een line-up om van te smullen. Al deze factoren droegen bij aan een onvergetelijke Koningsdag. Hoewel het voor sommigen wat uit de buurt ligt, is HARDFEST in Enschede één groot feest en een echte aanrader. De voorzieningen waren top, het evenement stak sterk in elkaar en wij hebben ons machtig vermaakt!

Reageren