Lisa van den Broek
Door Lisa van den Broek

Op 7 juli is het weer tijd voor Free Festival. Het evenement vindt plaats op het iconische Almere Strand en dit jaar zijn er vier anthems gemaakt: één voor elke stage. Niemand minder dan Dr Phunk heeft het freestyle anthem achter zijn naam mogen schrijven en dus spraken wij hem over Free Festival en het productieproces van zijn track.

Jordy Buijs, beter bekend als Dr Phunk, vond het een hele eer toen de organisatie van Free Festival hem vroeg voor het anthem. Natuurlijk zit er bij het maken van een track een heel productieproces achter. “Ik wist redelijk vlot wat ik wou maken en ben hier toen ook aan begonnen”, vertelt Dr Phunk. “Eigenlijk viel alles wel een soort van op z’n plaats dus dat was erg fijn.”

“Het leven is een feestje, dus ik wilde vooral een feestplaat”

Wat er allemaal komt kijken bij het maken van muziek zijn volgens Dr Phunk een aantal dingen: een goede dosis creativiteit, muzikaliteit, originaliteit en altijd net een wat meer energie erin stoppen. Het proces van het maken van een anthem in vergelijking met een ‘normale’ track, is volgens de DJ afhankelijk van wat voor plaat je wilt maken. “Ik wilde het vooral erg feestelijk maken.” De leukste dingen aan het maken van een anthem zijn volgens Jordy de verantwoordelijkheid die je van de organisatie krijgt en de bevestiging dat je goed bezig bent. “Een anthem moet een combinatie zijn van jou als artiest en wat de organisatie wilt uitdragen.”

De freestyle DJ kijkt er altijd naar uit om op Free Festival te draaien. De beste herinnering van vorig jaar was dat de hele area vol stroomde toen Jordy moest draaien. “De locatie heeft voor mij altijd iets speciaals gehad. Daarnaast is het altijd tot in de puntjes verzorgd, zowel voor de gasten als voor de artiesten.” Hiermee onderscheidt Free Festival zich volgens Dr Phunk van andere festivals.

“Zoals altijd ga ik mezelf weer voor de volle 100% geven”

Ik hou van een soort unity tussen mij en het publiek, gezelligheid, dedication. Als het publiek uit hun dak gaat, boost dat mij alleen nog maar meer on stage,” vervolgt Dr Phunk. De sfeer op Free Festival vindt de DJ ook erg goed. “Ruime platenkeuze, snel mixen, van alles wat en alles geven wat ik in me heb.”

Melodieën, energie en ergens ook wel een speelse manier van produceren zijn aspecten die volgens Jordy terugkeren in zijn anthem. “Het moet namelijk blijven hangen en het straalt een soort gezelligheid uit, maar ook euforie. Het leven is een feestje zolang je er zelf een feestje van maakt”, vertelt hij.

Op de vraag wat de rol is van freestyle op Free Festival antwoordt Dr Phunk: “Ik ben iemand die altijd naar vele soorten muziek heeft geluisterd en ook veel kon waarderen. Ik zou eigenlijk helemaal niet mezelf kunnen beperken tot één ding. Dit vind je gelukkig terug in de freestyle area! Je hoeft niet te kiezen tussen muziekstijlen, het mag allemaal ietsje gekker en het is er altijd super gezellig.” De DJ vindt het lastig om te zeggen of hij de uitgelezen persoon is om het freestyle anthem te maken. “Ik probeer gewoon keihard te werken, mijn voetjes op de vloer te houden, humble te zijn en te doen wat ik het liefste doe.”

“Er komt heel veel nieuwe muziek aan, waaronder een EP met Sefa”

Op Free Festival kunnen we een hoop verwachten van Dr Phunk. “Zoals altijd ga ik mezelf weer voor de volle 100% geven! Daarnaast ben ik volop bezig met nieuwe solo producties, grote samenwerkingen en de nodige edits. Deze zullen het hele spectrum van de dancemuziek representen.”

Wat kunnen we binnenkort nog meer verwachten van Dr Phunk? “Er komt heel veel aan. Naast vele solo’s op uiteenlopende labels zoals Dirty Workz, Revealed Recordings en Spinnin’ Records, komen er ook aardig wat collabs aan. Er komt er een nieuwe single aan met Paul Elstak en Joel Beukers, een EP met Sefa en diverse collabs met onder andere Bassjackers, Zatox, Cesqeaux en Timmy Trumpet.”

Wil jij een Meet & Greet met Dr Phunk + 2 tickets voor Free Festival winnen? Tag een vriend op onze Facebook-pagina en wie weet ontmoet jij deze anthemmaker wel op Almere Strand op zaterdag 7 juli. Voor meer informatie & tickets ga je naar de officiële website van het evenement

Omslagfoto via Art of Dance

Reageren