Laurens van Beers
Door Laurens van Beers

Eindelijk is het zover. Al sinds de befaamde ‘wow wow’ galmde over het evenemententerrein van Biddinghuizen op zondag 26 juni vorig jaar heb je ongeduldig moeten wachten op een nieuwe editie van Defqon.1. Maar een weekendje Defqon.1 is niet voor iedereen weggelegd. Het is een zware taak die je een beetje kunt vergelijken met de Mud Masters Obstacle Run. Wanneer de Mud Masters Obstacle Run het hele weekend zou duren.

Hoe zorg je er dan voor dat je dit weekend overleeft en, ook niet geheel onbelangrijk, dat je tegelijkertijd zoveel mogelijk van het festival meekrijgt? Ga even rustig zitten voor je begint te hyperventileren, want we hebben precies wat je zoekt: een survival guide voor de 2017 editie van Defqon.1. Dit preport, jazeker je leest het goed, zit boordevol dingen die je volgend weekend kunt verwachten en hoe je daar het beste mee om kunt gaan. Ready? GO!

Het begint al bij de voorbereiding
Je bent de deur nog niet uit of je hebt al het idee dat je 100 dingen vergeet. Ieder jaar is het weer hetzelfde liedje. Je komt aan op het terrein en bedenkt je ineens dat je geen extra ondergoed hebt meegenomen. FU-HUCK! Binnenstebuiten dan maar? Of toch liever van tevoren een lijstje maken zodat je niets vergeet? De website van Defqon.1 biedt gelukkig uitkomst, met een speciale checklist voor de meest noodzakelijke dingen.

defqon.1 2017Dagenlang ben je bezig geweest met al je spullen verzamelen. Grapje, iedereen weet dat je dat pas vijf minuten van tevoren doet. Maargoed, je hebt alles bij elkaar en bent klaar om te gaan. Alles en iedereen zit in de bus of auto en de reis begint.

The road to Defqon.1
Na een rit van ergens tussen de 10 en 1000 minuten, afhankelijk van waar je ergens vandaan moet komen, arriveer je op de parkeerplaats van het evenemententerrein. Overal om je heen rijden andere auto’s met hun raam open en dikke knalplaten die klinken uit de speakers. Laat jezelf niet afschrikken en doe vooral mee aan dit ritueel. Zo laat je iedereen om je heen merken dat je geen kwaad in de zin hebt. De andere voertuigen zullen je accepteren als lid van de wolfpack, waardoor je rustig door kunt rijden naar de parkeerplaats. Je voelt een lichte rilling opkomen, want het weekend gaat nu toch echt beginnen. Samen met al deze mensen ben je klaar voor drie onvergetelijke dagen.

Dat gevoel van pure euforie verdwijnt heel even zodra je jezelf weer herinnert dat ‘The road to Defqon.1’ ook inhoudt dat je al je spullen over die ellendige brug moet slepen. Gelukkig heeft Q-dance vorig jaar al maatregelen getroffen en kun je nu gewoon met je trolley, bolderkar, steekwagentje of kliko over de brug lopen. We raden je dan ook aan om deze mee te nemen. Ergens ook wel een beetje jammer van dat stukje Defqon.1 historie, maar je zult je benen dit weekend hard nodig hebben, dus alle beetjes energie die bespaard blijven zijn welkom.

defqon.1 2017Afbakenen van je territorium
Geen zorgen, je hoeft niet over een stukje gras te pissen om anderen duidelijk te maken dat jij hier gaat slapen. Maar voordat je jullie tenten neergooien is het slim om te bedenken waar jullie gaan staan. Wil je ‘s nachts wat rust pakken of liever 24-uur doordreunen? Dan maakt het nogal een verschil of je bij de ingang van het festivalterrein of ergens achteraf gaat liggen. Houd er ook rekening mee dat wanneer je tent dicht bij een WC-hok staat er zo nu en dan een vlaag van heerlijk riekende ontlasting voorbij zou kunnen komen. Wie wil er zijn ochtend niet zo beginnen, toch?

Oke, dus je hebt een locatie gespot die past bij jouw voorkeuren en iedereen heeft z’n tentje opgezet. Het terrein wordt steeds drukker en ook om jou heen wordt alles volgebouwd. Maak even een praatje met je buren, of haal je boombox uit de tas en knal er op de bonnefooi wat hardstyle, hardcore of uptempo uit. Let wel op, kom je namelijk met de nieuwste F. NøIzE plaat dan zal jouw omgeving op deze paringsdans reageren door met geschut van hetzelfde kaliber komen. Wees dus gewaarschuwd!

Het feest kan beginnen
Het alarm klinkt over het terrein en iedereen wordt gevraagd zich te melden bij de ingang van het festivalterrein. Wil je worden vertrapt in de menigte of liever op je dooie gemakje kunnen lopen? Ervan uitgaande dat je ieder aspect van een weekend Defqon.1 wilt ervaren raden we je aan om jezelf te mengen in deze horde dolle ravers en maar gewoon lekker mee te doen. Anders kun je het beste een half uurtje eerder bij de ingang gaan staan. De echte die-hards zullen hun vrienden inmiddels al zo’n 6x verloren zijn, iets wat tijdens de rest van het weekend nog veel vaker zal gebeuren.

defqon.1 2017Heb jij geen telefoon met een batterij die na 2 seconden alweer op 50% zit, dan raden we je aan om de app Woov te downloaden. Deze geeft je niet alleen toffe festivalinformatie, maar heeft ook een functie die ervoor zorgt dat je tot op de meter nauwkeurig kunt zien waar je vrienden zich bevinden. Vet handig! Belangrijk is wel dat je weet waar je zelf bent, iets dat later op de dag nog wel eens kan veranderen. Gelukkig zijn er enkele duizenden andere mensen aanwezig die je graag een handje helpen. Niet iedereen spreekt Nederlands, maar met gebaren kun je ook al een heel eind komen. Kwijlen en wegdraaiende ogen doen het daarentegen niet altijd even goed. Dat is dus een don’t! Over dont’s gesproken, Defqon.1 heeft zelf een lijstje online gezet met dingen die je tijdens je verblijf beter niet kunt doen. Zo houden we het gezellig voor iedereen. Heb je trouwens liever geen telefoon bij je, dan kun je ook altijd een verrekijker meenemen. Helemaal niet onhandig om mee te sjouwen ofzo.

Stel jezelf open voor nieuwe dingen
Grote kans dat je tijdens Defqon.1 een tent binnenloopt waar je iets uit de boxen hoort komen dat je werkelijk nog nooit gehoord hebt. Ren dan niet meteen gillend weg, maar geef het een kans. Laat het even bezinken en geef jezelf over aan deze, voor jou, nieuwe muziek. Wie weet heb je er zomaar een nieuwe liefde bij en ben je er de rest van het weekend niet meer weg te slepen. Er zijn maar liefst 11 verschillende area’s te vinden, verspreid over het festivalterrein. En dan heb ik het nog niet eens over alle andere activiteiten die er te vinden zijn.

Ook qua eten en drinken is er meer dan genoeg te vinden naast de gebruikelijke bakjes friet en broodjes del. Vergeet niet even een foto naar je moeder te sturen om te laten zien dat je nog leeft. Vergeet ook niet om genoeg te drinken. Voor de slimmeriken; ik heb het hier over 0% water.

Laten we even gaan raven
Natuurlijk heb je het hele jaar je danspasjes geoefend en je kunt niet wachten om je favoriete artiesten te bezoeken. Een veelgebruikte tactiek om niets te hoeven missen is zelf een timetable samenstellen van je favoriete artiesten en deze te printen of als achtergrond van je telefoon in te stellen. 95% van de mensen zal zich hier overigens niet de hele dag aan houden en op het midden van de dag ergens anders stranden dan ze voorheen bedacht hadden. Leuk geprobeerd wel.

Tussendoor zal het een keer voorkomen dat je naar de WC moet. Dat betekent wel dat je het een paar minuten zonder muziek zult moeten stellen. Of toch niet? Onderstaande video laat zien dat je zelfs bij de WC een feestje kunt bouwen.

..
Het gaat pas echt los als de zon onder is
Lasers, lampen, LED en vuurwerk komen het beste tot z’n recht als er zo min mogelijk licht van buiten is. Je voelt je benen ondertussen al een beetje tegenstribbelen en knijpt je ogen een keer samen om te zien of je wel de goede kant op kijkt. Verder heb je de tijd van je leven. Nu is het pas echt showtime! Ik zal niet te veel verklappen over het spektakel, maar belangrijk is dat je van tevoren goed naar de WC bent geweest en je drankje al hebt gehaald. Dit mag je namelijk niet missen.

Helaas komt aan ieder feest een eind en zo ook aan Defqon.1. Zorg voor een lampje wanneer je terugloopt naar je tent, want er liggen gevaarlijke scheerlijnen en haringen op de loer die je ieder moment kunnen aanvallen. Je stapt uitgeput je tentje in en vindt opeens je tandenborstel waarvan je dacht dat je die vergeten was. Terwijl je oren nog een beetje nasuizen (oordopjes zijn overigens ook geen overbodige luxe) geniet je van al het moois dat je afgelopen weekend hebt meegemaakt.

Dat wordt weer een jaar wachten. FU-HUCK!

Foto’s via: Defqon.1 Facebook

Reageren