Wouter de Vink
Door Wouter de Vink

Demissionair vicepremier Hugo de Jonge heeft gisteren aan festivalorganisator MOJO gevraagd om voorlopig geen dance-evenementen meer te organiseren – ook al konden ze dat juridisch niet afdwingen. Dit vertelde directeur Ruben Brouwer gisteravond in het TV-programma Op1.

LEES OOK: ‘Evenementen worden onder voorwaarden weer mogelijk’

“Het was een heel bizar gesprek”, zegt de MOJO-directeur over zijn overleg met De Jonge. Zij zijn verantwoordelijk voor de organisatie van onder andere Lowlands (op hetzelfde terrein als Defqon.1). Gisteren lekte uit dat evenementen weer door kunnen gaan, maar alleen op 75% capaciteit.

“Het kabinet kon op geen enkele manier kan uitleggen waarom we ons moeten houden aan een maximum van 75 procent van de bezoekers. Wij hebben daar tegenover een heel onderzoeksrapport, geschreven door OMT-wetenschappers, waaruit blijkt dat het helemaal niets uitmaakt of je nou 75 of 100 procent van het aantal bezoekers toelaat. Dit hebben we ze anderhalf jaar geleden al verteld.” Dat maakt wel het verschil tussen winst of verlies, volgens Brouwer.

Maar deze ‘grootste dooie mus van het jaar’ wordt nog bizarder, volgens de organisator. “Daarnaast bleek tijdens het gesprek dat ze ons wilden vragen om liever geen dance-evenementen te organiseren, ook niet op driekwart van de capaciteit en als ze afgelopen zijn voor middernacht. Er werd ons eigenlijk vriendelijk verzocht om het dansen te verbieden. Ze kregen dat juridisch niet voor elkaar, om onderscheid te maken tussen een concert en iets met een dj, dus hebben ze aan ons gevraagd: laten we daar nou een afspraak over maken, en dat dansen nog even verbieden.” Check de beelden hieronder.

MOJO-baas: ‘De Jonge vroeg ons het dansen te verbieden’

Brouwer sluit niet uit dat hij naar de rechter stapt. Voor de evenementensector is dit de zoveelste tegenslag en blijkt dat het kabinet deze business niet serieus neemt, aldus verschillende artiesten en organisaties. Vanavond om 19:00 is de persconferentie van Rutte en De Jonge, waarin alle versoepelingen bekendgemaakt worden.

Omslagfoto via Roel Wijnants / Flickr (aangepast)

Reageren