Hard News
Door Hard News

Kaiser-T, ofwel Tiago Castro, is een Portugese hardstyle artist van Lissabon. Hij begon met het draaien van Techno & Tech House op het moment dat hij zichzelf ontwikkelde in underground clubs zoals Kremlin Lx. In 2012 behaalde hij de belangrijkste prestatie van zijn carrière, het winnen van de Portugese Movida Corono DJ contest. Hij ging naar Zweden om Portugal te vertegenwoordigen samen met 21 andere Europese finalisten en Fedde Le Grand. In de zomer van 2016 kwam hij onder contract van Hard Music Records en is hij klaar om de wereld te laten horen wat hij kan. Reden genoeg voor ons om hem wat vragen te stellen en te vragen of hij klaar is voor de toekomst.

Heey Tiago, bedankt voor je tijd
Hey heren! Bedankt voor de uitnodiging, het is een genoegen om te spreken met Hard News.”

Hoe en wanneer ben je begonnen met het luisteren van hardstyle?
Ik denk ergens rond 2009. Het kwam doordat ik aan het scrollen was door Youtube, toen ik ineens een video van The Viper’s set op Decibel Outdoor van zijn ‘Come As One’ edit zag. Daarna ben ik gaan zoeken naar andere DJ’s op hetzelfde festival en toen vond ik Headhunterz met een video van ‘Megasound’. Vanaf dat moment was ik direct verkocht!”

Op welk moment heb je besloten dat je een hardstyle artiest wilde worden?
‘Dat was op het einde van 2015. Ik kreeg het gevoel dat ik mijn hardstyle droom moest gaan waarmaken. Tot die tijd was ik een EDM DJ en producer, maar dat gaf me nooit zoveel voldoening als hardstyle tegenwoordig doet. Ook al zijn er in mijn land minder evenementen en is er minder publiek.

Ben je eerst begonnen als DJ of als producer en waarom?
”Ik begon als DJ toen ik 15 jaar oud was. Zoals al eerder vermeld, heb ik het meeste geleerd in Kremlin Lx toen ik keek naar mijn goede vriend Oscar Baia (Bekende Techno Dj in Portugal). Ik werd verliefd op de hele atmosfeer eromheen en hoe de mensen reageerden op zijn emoties die gedeeld werden door de muziek. De eerste keer toen ik het zag, wist ik meteen wat ik wilde gaan doen. Produceren kwam pas toen ik 20 was… Ik wilde leren mijn muziek en emoties te delen met de mensen. Dit werd mogelijk gemaakt door een van mijn beste vrienden genaamd DJ Bruno F die toen de tijd nam en het geduld had om me de basis te leren in de studio.”

Hoe beschrijf je je eigen sound?
”Ik wil het niet omschrijven als euphoric of raw. Ik hou van hardstyle en produceer hardstyle, zoals je kan zien bij ‘Stand Up’. Deze track bevat een combinatie van beide kanten. Ik denk dat mijn sound een vertaling is van wat ik op dat moment voel en welk bericht de track moet gaan hebben.

Wat wil je de mensen vertellen met jou muziek?
”Ik wil mijn emoties en gevoelens delen, of het nu iets vrolijks of iets ruwer is. Ik wil muziek maken waar mensen zich in kunnen vinden.”

Heb je ook nog hobby’s naast de muziek?
Ik werk samen met een trouwbedrijf. Ik ben de DJ op sommige trouwerijen. Dit is soort van mijn tweede baan in de muziek haha. Daarnaast bestaan mijn hobby’s voornamelijk uit dingen die ik kan doen met mijn vrienden zoals voetbal of naar het strand gaan.”

Hardstyle in Portugal

We hebben gehoord van artiesten uit bijvoorbeeld België, Spanje, Duitsland en Italië, maar nog niet zoveel van Portugal.

Hoe is de hardstyle scene daar in vergelijking met Nederland?
”Vergeleken met Nederland? Het is hetzelfde als het vergelijken van een mier met een olifant haha. Het bestaat op het moment vrijwel niet. We hebben een kleine groep van echte fans op Facebook, maar we bestaan maar uit 100 actieve personen.”

Hoe is het om een hardstyle DJ te zijn in een land met zo’n kleine scene?
”Het is moeilijk wat betreft boekingen en de bekendheid van de tracks. Ook al is er interesse voor iets nieuws, toch blijkt hardstyle vaak te hard te zijn voor het publiek hier. Gelukkig komt er steeds meer steun vanuit de Portugese muziekkanalen, waardoor we de laatste maanden een vooruitgang merken. Meer mensen beginnen onze muziek te luisteren en te delen.”

Heb je er ooit over nagedacht om naar Nederland te verhuizen?
”Ik zou liegen als ik zou zeggen dat het niet zo was, maar op dit moment niet in ieder geval.

Wat zijn je favoriete evenementen en heb je ze ook bezocht?
”Moeilijke vraag, want er zijn er veel haha! Van de evenementen die ik bezocht heb zijn Defqon.1, Qlimax en Tomorrowland zeker mijn favorieten, maar ook Intents, Decibel & Hard island.

Wat is je beste festival herinnering?
”Ik heb er veel, maar als ik moet kiezen dan kies ik zeker voor Tomorrowland 2013. Dit was de eerste keer dat ik naar een hardstyle stage kon gaan. Wildstylez was toen aan het draaien in de HEVIGE regen. Samen met m’n vrienden (we waren toen 20 en er was bijna niemand door het slechte weer) stonden wij bij de bar in absolute euforie!

Hard Music Records

Je hebt je aangesloten bij het Hard Music Records label.

Hoe is dit allemaal begonnen?
”Dat is echt een grappig verhaal! Ik had de instrumentale versie van ‘Stand Up’ klaar en toen was ik opzoek naar feedback van professionele artiesten en van A&R’s van labels, omdat zij vaak de beste kritiek en tips geven in tegenstelling tot mijn vrienden. HMR gaf de feedback en vertelde me op het laatste: “We kunnen het uitbrengen op het moment dat het klaar is!”. Ik kon het niet geloven, omdat het mijn eerste eigen hardstyle track was, maar uiteindelijk hebben we het gedaan en is de track uitgebracht!”

Kan je het familiegevoel van HMR omschrijven?
”Het is geweldig! Alle jongens van het label zijn altijd bereikbaar en bereid om me te helpen met wat ze kunnen… Daarnaast spreken we over diverse thema’s. Ik denk echt dat we in zekere zin familie zijn geworden! Ik heb me nog nooit zo gesteund gevoeld in mijn carrière als nu bij HMR.”

”Hoe past je eigen persoonlijkheid bij het label?
”Ik denk dat ik een van de kinderen van de familie ben. Vol dromen en hoop en altijd aan het proberen om dingen te leren van de grote jongens! Dit betekent natuurlijk dat ik ook een van de clowns van het label ben hahahah.”

HMR is een Oostenrijks label. Hoe houd je contact met de andere?
”Tegenwoordig is dat geen beperking meer… We hebben Facebook, Whatsapp, Skype… Alleen moet ik soms wel rekening houden met het tijdsverschil.”

Future

Wat is je ultieme doel, jouw droom?
”Ik heb een paar grote doelstellingen… Ten eerste wil ik het mogelijk maken dat mensen mijn muziek voelen en mijn bericht ontvangen zoals we allemaal willen… Een ander doel is om Portugal een hardstyle lievend land te maken. Het hoeft niet zo te zijn zoals Nederland, maar dat er in ieder geval een paar legendes hier op festivals en clubs staan. En als droom… vind me gek, maar het is simpel. Defqon.1 afsluiten met mijn anthem!”

Kan je me wat vertellen over nieuwe muziek waar je op het moment mee bezig bent?
”Op het moment ben ik bezig met een paar bootlegs en een nieuwe collab die ik al kort heb laten horen aan mijn fans… Ik kan je niet meer details geven! Alleen dat het grote mijlpaal voor me zal zijn! Ik werk op het moment ook aan een nieuwe originele track waar ik graag een Portugese zanger aan toe wil voegen. Tot slot heb ik nog wat collabs op de planning staan met een paar jongens van HMR. Nog even geduld!”

Wat kunnen we van je verwachten in de nabije toekomst?
”Je gaat zeker wat van me horen op korte termijn! Nieuwe tracks en een paar optredens als alles goed verloopt!”

Misschein dat Event promoters dit lezen. Waarom zouden ze jou moeten boeken?
”Ik ben op en top gemotiveerd op het moment dat ik optreed. Ik stop mijn hele hart in mijn sets. Mijn emoties komen tijdens een optreden naar boven en ik probeer elk hart te raken die er op dat moment voor mij staat.”

Nog een laatste woord voor je fans?
”Ik wil iedereen bedanken voor hun geweldige steun in 2016. Mijn eerste track in de top30 van Hardstyle.com heb ik te danken aan jullie! Ik voel me vereerd om deel uit te maken van deze Hard Scene familie en ik zal mijn best doen om hier te blijven voor de komende jaren.”

Reageren