Wouter de Vink
Door Wouter de Vink

Met nog enkele dagen staat Defqon.1 op het punt om meer dan honderdduizend Weekend Warriors te ontvangen op The Holy Grounds. Wij spraken met Sander Bijlstra (Managing Director bij Q-dance) over de grootste editie ooit, en blikken vooruit naar komend weekend met 6 vragen.

LEES OOK: The Prophet kondigt laatste optreden ooit aan op Defqon.1

Hoe verlopen de voorbereidingen op Defqon.1 2023 – Path of the Warrior?

“Zonder de boel te willen jinxen: goed! De productie loopt volgens planning, de sfeer zit er bij iedereen goed in en elke dag begint het terrein er weer wat bijzonderder uit te zien. Het weer is momenteel ook top, en de voorspellingen voor komende week zijn ook positief. Vergeleken met vorig jaar staan we er een stuk beter voor. In 2022 hadden we de uitdagende combinatie van de eerste keer vier dagen Defqon.1 organiseren met een zeer korte voorbereidingstijd en bovendien schaarste in alles wat je kan bedenken. Er moest letterlijk van alles uit alle hoeken ingevlogen worden.”

“Nu hebben we in 12 maanden ons op alle plekken kunnen verbeteren. Pas als het publiek er is weten we zeker of het werkt, maar van verbeteren van de verkeersstromen en faciliteiten op de kampeerterreinen tot doorstroom op het festival; alles is bekeken en waar mogelijk verbeterd. Daarnaast zijn een aantal vaste waarden beter dan ooit geproduceerd, ziet het decor er top uit en hebben we wederom meer artiesten, randprogrammering en showmomenten dan ooit tevoren.”

defqon.1 power hour hardstyle

Dit jaar bestaat Defqon.1 20 jaar: wordt het een speciale editie?

“Door Corona is het ‘verjaardagsritme’ een beetje verpest; het is officieel wel het 20e jaar, maar nog niet 20e editie in Nederland. Wat vooral speciaal is, zijn de 500 mannen en vrouwen die momenteel non-stop met een lach op hun gezicht keihard aan het werk zijn om de allerdikste Defqon.1 ooit neer te zetten. Ook op de werkvloer is het One Tribe. Die mensen en bedrijven mogen we met Nederland ook wel wat dankbaarder voor zijn.”

defqon.1 2022 uv

Een nieuwe toevoeging is het Defqon.1 Theatre met Sefa. Waarom vragen jullie hier entree voor?

“Na de positief uit de hand gelopen openingsshow vorig jaar op de RED volgde nu de creatieve of artistieke keuze om juist de meest intieme show neer te zetten. Zo’n intieme show is alleen niet beschikbaar te stellen voor alle bezoekers, en daarom moeten we wel bepaalde regels hanteren. Enerzijds willen we dan zeker zijn dat wie komt echt komt, anderzijds wil je niet mensen teleurstellen die voor nop uren staan te wachten.”

“Dat tientje is niet de wereld, maar wel verzekering dat je echt wilt komen. Het dekt een deel van de extra productiekosten af (waar de rest dus geen plezier van heeft). Maar zeker niet de uren die er vanuit Sefa, zijn team en ons creatieve en productionele team in zitten. Als we dit als los project hadden gedaan buiten Defqon.1 om, dan was een kaartje wellicht wel €100 geweest. En wij vinden dat het oprecht nog waard ook. Gelukkig vonden de bezoekers het wel waard om er iets voor te betalen, want alle shows zijn compleet uitverkocht.”

defqon.1 theatre by sefa

Er is wat commotie geweest over jullie nieuwe mobiliteitsplan, hoe zit dat?

“De afgelopen editie hebben we een uur nadat de entree openging het viaduct al afgesloten en alle auto bezoekers naar veld 5 en 6 begeleid. Dit doen we omdat we op het viaduct anders tegen veiligheidsissues aanlopen door de wirwar van bus en autobezoekers. Dit jaar hebben we ervoor gekozen om dit op voorhand al naar de bezoekers te communiceren, zodat iedereen weet waar hij of zij aan toe is.”

“Het voordeel hiervan is dat autobezoekers nu niet met hun hele hebben en houwen het viaduct over hoeven, maar dat zij direct hun tent kunnen opzetten bij veld 5 en 6. Deze velden hebben we dit jaar ook geüpgraded qua experience met extra faciliteiten en zelfs een eigen Wasted Lands. Daarnaast willen we ook zoveel mogelijk busvervoer stimuleren voor de doorstroom van het verkeer, en omdat het de meest duurzame vervoersmethode is. Voor deze bezoekers houden we plek vrij op campsites 0-4. Uiteraard kan iedereen zijn vrienden gewoon bezoeken op de overige campingvelden, of je nou met de bus of de auto komt.”

defqon.1 2023 mobility bridge q-dance

Is dit de grootste Defqon.1 editie ooit?

“Ja, vooral doordat nu alle Weekend Warriors de volle 4 dagen komen en de vrijdag ook is uitverkocht. Alhoewel de groot(s)te op zich niet een doel is, maakt deze schaal wel dat we Defqon.1 op de meest volwaardige manier kunnen neerzetten die we ooit hadden bedacht. Met 250.000 ‘dagbezoeken’ komen we in de top van de festivals van Nederlands, en dat is natuurlijk wel mooi als niche festival. We zijn vooral dankbaar dat we in 20 jaar tijd met artiesten en de hardstyle community iets hebben mogen bouwen wat uniek in de wereld is.”

defqon.1 the wasted lands

Is er nog een kaartje te krijgen voor deze editie?

“Nee, tickets voor Defqon.1 zijn compleet uitverkocht. De hele tribe is er weer bij, en wij kunnen niet wachten om ze weer te verwelkomen op de Holy Grounds.”

Defqon.1 – Path of the Warrior wordt gehouden vanaf donderdag 22 juni t/m zondag 25 juni in Biddinghuizen. Het festival is volledig uitverkocht: de thuisblijvers kunnen de vier grootste stages (met beeld) volgen via de livestream en de overige stages met audio.

defqon.1 endshow q-dance wow wow

Beeldmateriaal via Facebook-pagina Defqon.1 / Q-dance

Reacties

 • Jacqueline primus 20 juni 2023 - 20:07

  Hallo,

  Me zoon Mike Rulo, was bij al jullie concerten, hij is op 28 jarige leeftijd overleden.
  Ik zou zo graag een concert bij willen wonen.
  Ik ben nooit op een concert geweest. Ik wil dit graag bijwonen een keer om in me gedachten nog eens bij me zoon te zijn.
  Hij woonde op een woongroep omdat hij 3 hersentumoren heeft gehad, dus geestelijk gehandicapt.
  Erg genoeg.
  Die woongroep ging pas na een week kijken waarom hij niet kwam eten beneden.
  Lang verhaal, maar ik haal een beetje rust als ik als oudere dame, niet echt, ben een old lady altijd geweest , me man was een ,,angel,, Amsterdam.
  Tja … kan ik en mijn huidige man komen een keer en zouden jullie op eea manier
  Mijn zoon zijn naam kunnen roepen in het concert, er was geen trouwere fan als me zoon.

  Mike Rulo
  19-02-1996 geb

  Quote

Reageren