Rik Houwers
Door Rik Houwers

In 2013 werden ID&T en haar dochterondernemingen overgenomen door SFX Entertainment voor ruim honderdtwintig miljoen euro. Al snel raakte SFX in financiële problemen en werd het afgelopen februari zelfs failliet verklaard. Nu lijkt het erop dat ID&T en andere Nederlandse evenementenorganisaties de handen ineen slaan om ID&T weer terug te kopen.

Wat gebeurde er?
Robert Sillerman was de grote man achter SFX Entertainment. Na het bedrijf al eerder verkocht te hebben in 2000, startte hij opnieuw SFX Entertainment in 2012. Met heel veel geld ging Sillerman op pad om zijn EDM imperium uit te breiden. ID&T, met dochterondernemingen Q-dance en b2s, werd in 2013 opgekocht door SFX. In het begin leek alles goed te gaan en SFX werd naar de beurs gebracht. Een smak met geld was het resultaat en dit werd meteen aangewend om andere bedrijven op te kopen. Daar is het helemaal misgegaan. Zonder visie en zonder plan werden bedrijven opgekocht, daardoor leed het verlies na verlies en stond het in januari van dit jaar 320 miljoen dollar in de min. Op dit moment bestaat het bedrijf nog wel, alleen is de vraag hoe lang dit nog gaat duren. Onderdelen van SFX worden verkocht of afgestoten om zo de verliezen te verminderen.

Er werd besloten om in februari het faillissement aan te vragen voor SFX Entertainment en trad Robert Sillerman in april terug als CEO van het bedrijf. Wat gaat dit betekenen voor de Nederlandse bedrijven als ID&T, Q-dance, b2s en Awakenings?

sfxTerug naar de roots
Wouter Tavecchio (Q-dance), Bas Meijer (ID&T), Rocco Veenboer (Monumental/Awakenings), Jan Lok (b2s) en Bart Wesselink (Paylogic) zijn bezig om deze bedrijven terug te brengen naar Nederland. Ook hebben deze ondernemers al een nieuwe holding opgericht genaamd ‘One of Us Holding II’. Deze naam is niet onbekend, want ID&T werd destijds ondergebracht in de holding ‘One of Us Holding’. Ook Duncan Stutterheim, één van de oprichters van ID&T, zegt in een interview met AT5 dat hij eventueel mee wil helpen met het project.

Toekomst
Hoe ID&T er in de toekomst uit gaat zien is nog onduidelijk. Het lijkt al snel vorm te krijgen, maar het is afwachten hoe het terugkopen en het opzetten van nieuwe samenwerkingen zal verlopen.

Duidelijk is in ieder geval dat de toekomst van de Nederlandse hardstyle organisaties weinig te lijden hebben onder het faillissement van SFX Entertainment. Laten we hopen dat alles weer in oorspronkelijke en verantwoordelijke handen komt.

Bron: Partyscene
Bron: Eventplanner

Reageren