Nina van Zelst
Door Nina van Zelst

Zojuist heeft Rutte in een persconferentie een update gegeven omtrent de coronamaatregelen. Hoewel er op vele vlakken versoepeld gaat worden, blijft de evenementenindustrie voorlopig nog in zwaar weer. Koning Willem-Alexander stak daarom deze week festivalorganisaties een hart onder de riem: “Festivals zijn onmisbaar.” 

LEES OOK: “Grote evenementen moeten wachten op coronavaccin”

In Nederland gaat het langzaam maar zeker de goede kant op met de verspreiding van het coronavirus. Dit betekent dan ook dat de eerste versoepelingen in zicht zijn: zo zullen de eerste terrasjes op 1 juni weer geopend worden en kunnen ook restaurants, theaters en bioscopen hun deuren weer openen. Helaas blijft de evenementenindustrie achter: eerder maakte ‘coronaminister’ Hugo de Jonge al bekend dat festivals en grote evenementen pas weer plaats kunnen vinden als er een vaccin is ontwikkeld.

Koning Willem-Alexander sprak daarom deze week online met verschillende Nederlandse festivalorganisaties, waaronder de directeuren van Oerol, De Parade, Wonderfeel, Holland Festival en Mojo Concerts. De Koning bevestigde de onmisbaarheid van festivals in het Nederlandse cultuurlandschap, en sprak zijn zorgen uit over alle mensen die nu zonder werk zitten. Ook hoopt hij dat samenkomsten snel weer mogelijk kunnen zijn, en is hij erg positief over het feit dat festivals nu nieuwe vormen onderzoeken om feesten door te kunnen laten gaan.

Festivals onmisbaar in het Nederlandse cultuurlandschap, maar wanneer komen ze terug?

Nieuwe mogelijkheden voor festivals worden inmiddels dus onderzocht, waaronder het welbekende drive-in concept. Maar wanneer onze geliefde festivals in het echt zullen terugkeren, lijkt nog afhankelijk te zijn van een vaccin tegen het coronavirus.

Reageren