Laurens van Beers
Door Laurens van Beers

Afgelopen weekend vond het stijf uitverkochte Intents Festival plaats in de gemeente Oisterwijk. Van vrijdag tot en met zondagavond kon er gefeest worden op het beste dat de hard dance (en house) scene te bieden heeft. Waar de vele duizenden bezoekers de tijd van hun leven hebben gehad, hadden niet alle omwonende Oisterwijkers dezelfde ervaring.

Hoewel het festival haar geluidsnorm niet heeft overschreden en zich dus keurig aan de regels heeft gehouden, vonden zo’n 180 mensen het toch nodig om te klagen over geluidsoverlast. Dit deden ze niet alleen door een brief te versturen, maar ook op social media. Dit leidde tot een hoop vermaak voor de vele hard dance fans. Ik koos daarom 12 van de ‘leukste’ klagers, die je hieronder kunt teruglezen.

#1 – Stelletje zieligerds! 
“Uit alle reacties blijkt maar weer eens dat geluidsoverlast hoe dan ook de gemoederen massaal bezighoudt! De hele zomer door zijn er ELK weekend op meerdere cq. diverse lokaties van dit soort “herrie” festivals die NIETS met muziek van beschaafde cq. normale weergave te maken hebben maar meer weg hebben van openbare ordeverstoring op grote schaal door idioot harde geluiden, die men muziek noemt! Het is toch te gek voor woorden dat men oordoppen moet gebruiken vanwege oplopen van gehoorbeschadiging. ipv dat gezorgd wordt voor minder dbs wat een NORMALE gang van zaken zou zijn!! Ik hoop dat iedereen die naar dit soort gebonk, geschreeuw, gestamp en wat dies meer idioot soort geluiden betreft gaat zich realiseert dat hij willens en wegens zijn gehoor dusdanig beschadigt dat hij vroegtijdig hartstikke doof wordt! Tegen de tijd dat hij dan van ECHTE muziek wil gaan genieten is het grotendeels einde oefening! Stelletje zieligerds!!!!”

#2 – Liever Marianne Weber
“Dit is vermaak van een kleine groep aspirant gehoorapparaat testers, voor de rest is het puur lastigvallen van de rest van de bevolking. Zelfs in Haaren was het goed te horen. Niet te begrijpen dat een gemeente dit soort onzin toestaat. Misschien moeten wij ze opzadelen met Marianne Weber of zo iets.”

#3 – Het is een plaag
“Dit begint echt een plaag te worden. Dit heeft ook niks meer te maken met leuk gezellig samen een muziekfestival bezoeken. Het is zo langzamerhand pure terreur aan het worden, met monotoon, langdurig gebonk en gedreun waar een normaal mens gek van wordt. Het is onbestaanbaar dat autoriteiten, gemeente en anderen dit laten passeren. Het is ook onaanvaardbaar. Dit soort idiote uitspattingen moet gewoon verboden worden. Wie zo nodig lekker wil headbangen doet dat maar in een gesloten hal. En vergeet je oordoppen niet, want voor je het weet is je gehoor onherstelbaar beschadigd..”

#4 – Hotelbon?
“Graag volgend jaar een hotelbon voor 2 overnachtingen/2 personen zodat wij de #herrie kunnen ontvluchten. Dank u”

#5 – Bluetooth Festival
“We leven in 2016, iedereen heeft een Bluetooth telefoon. Doe koptelefoons er in en luister via je blauwe tanden verbinding. Het is tenslotte 2016. Gebruik de technische mogelijkheden!!!”

#6 – Tyfusharde muziek
“Als iedereen die oordoppen uitdoet hoeft de muziek ook niet zo tyfushard”

#7 – Intents is dierenmishandeling
“Die paar duizend opgepepte personen is echter maar een schril contrast met de honderdduizenden die het als asociaal ervaren.Ook de dierenwereld die van slag is, wordt in je herriefeest-ervaring van drie dagen meegezogen; ook zij hebben geen keus.Zoiets is pure dierenmishandeling. Het aantal dB per podium zal dan binnen de norm zijn geweest, maar 8 podia bij elkaar levert dat al snel geluid op oorlogssterkte op. Dat is duidelijk gebleken.Verdubbeling van geluidservaring is 3 dB erbij. Bij 8 podia kom je als ik het goed heb dan op een toename van 12 dB ! Ofwel een viervoudiging van geluidservaring.!!!!Over de meting van de dBB wordt niets vermeld. Dit zijn de metingen van specifiek de dreunende bassen. Blijkbaar heeft hier de “slager zijn eigen vlees gekeurd”. Laat de landelijke overheid hier maar een beslissing in nemen wat wel en niet mag.”

#8 – Opgefokte muziek
“Een norm in decibellen is niks waard, het gaat om de soort van het geluid! De dreun was namelijk qua ritme heel invasief, na een uurtje in de tuin werken (Tilburg de Blaak) was ik er behoorlijk opgefokt van, niks geen achtergrond geluid dit. En als je bv van een popconcert zo veel zou horen krijg je er geen opgejaagd gevoel van. p.s. ik hou ook van dance maar niet als het verplicht is.”

#9 – Dokter, ik voel me onprettig
“Schandalig! Ik heb me door dat gedreun drie dagen onprettig gevoeld!!”

#10 – LOL
“Geluidsnormen niet overschreden”. LOL. Tot in Rijen (30 km) hoorbaar en voelbaar. Hoeveel smeergeld is er betaald aan de belanghebbende?”

#11 – Ontspannen naar gedreun luisteren
“Er valt weinig te ‘ontspannen’ als je urenlang ongevraagd wordt opgezadeld door dreunend gebonk. Want dat is het enigste wat omstanders horen. Geen muziek, alleen eindeloos herhaald gedreun en gebonk. Wie dat leuk vindt moet op de maasvlakte gaan zitten met z’n installatie. Voor ieder wat wils.”

#12 – Het is de schuld van de Rabobank
“Wat tegenwoordig normaal is (en commercieel aantrekkelijk): we zetten het geluid gewoon nog harder. Bezoekers maar ook omwonenden kunnen dan tegen een gereduceerd tarief gehoorbescherming kopen. Oorkappen van 29,95 voor 19,95. Oordopjes van 9,95 voor 7,95. Men denkt eraan om volgend jaar een decoratief mistkanon in te zetten op het terrein. Dit kan tot irritatie leiden van de luchtwegen. Nou wil het toeval dat we gasmaskers gaan verkopen! Is dat even boffen. Van 39,95 voor 29,95 en voor slechts 9,95 bijbetaling een extra filter er bij!”

Gelukkig waren er ook een hoop mensen die wel heel erg tevreden waren met de gang van zaken omtrent Intents Festival 2016. Helaas hoor je hier minder over in de media.
“Ik woon in Oisterwijk op 1 km afstand van het terrein en heb er qua geluid nauwelijks iets van meegekregen. Verkeer was wel redelijk druk, maar ze deden er alles aan om het te regelen. Zondagochtend was het druk bij de AH met festivalbezoekers, maar ook die deden normaal toen ik er was. Kortom, wat mij betreft geen enkel probleem…”

Reacties

 • Roel 08 juni 2016 - 22:44

  Als Oisterwijker en niet dancefan moet ik ff kwijt dat 179 van de 180 klagers Tilburgers (e.o.) waren. En dat InTents onder vrijwel alle Oisterwijkers geliefd is vanwege de retestrakke organisatie, gemoedelike sfeer en de inspanningen van de organisatie (zelf Oisterwijkers) om de gemeenschap positief betrokken te houden. Zie alleen maar het feit dat meer dan 200 vrijwilligers met veel plezier dit topfeest mogelijk maken! Deze muziek is niet mijn ding maar het is jullie een weekend per jaar van harte gegund! ?

  Quote
 • Roy 08 juni 2016 - 12:49

  Het meest geniale vind ik nog dat het op 30 km afstand voelbaar was, whahaha. Hoorbaar lijkt me sterk, voelbaar helemaal ongelofelijk. En wat me nog het meest stoort is dat de mensen ook gewoon klachten sturen op basis van het feit dat ze de muziek zelf niks vinden. Beetje hypocriet, niet? Vond het een topweekend en ik zeg tot volgend jaar!!! En ook de drugs die regelmatig worden gebruikt worden aangestipt maar alsof dit bij een Flying Dutch, Sensation etc. anders is.

  Quote
 • Roel Walraven 08 juni 2016 - 13:19

  Nummer 7 snapt denk ik maar weinig van het optellen van geluidsniveaus… Als je uit gaat van de recreatie norm van 95db met 8 podia kom je uit op een magere 104db… En dat is als je precies tussen al die 8 podia in zou staan… Niks 12db.

  10 * log(10^(x/10) + 10^(x/10) + 10^(x/10) + 10^(x/10) + 10^(x/10) + 10^(x/10) + 10^(x/10) + 10^(x/10)) = totaal
  waar x gelijk staat aan het aantal decibel van de stage. (wat ook een beetje onzinnig is om over een kam te scheeren aangezien niet iedere stage op hetzelfde moment dezelfde herrie schopt…)

  Quote
 • Mariëlle vd Wiel 08 juni 2016 - 13:11

  Ik woon in de Beatrixstraat straat en kon heerlijk meegenieten dus volgend jaar weer hoop ik!!!

  Quote
 • Reinaud 09 juni 2016 - 17:28

  Ja hallo, ik wil ook even klagen. Ik was in Groningen en ik kon het hele festival niks ervan horen

  Quote
 • Bjorn 08 juni 2016 - 13:06

  Bij het station in oisterwijk zelf

  Heb ik helemaal niks gehoord van het festival

  Dus die klachten slaat nergens op

  Quote
 • HAHA 08 juni 2016 - 13:09

  Haha zo geweldig dit een ding weet ik zeker dat er een goeie sfeer was op Intents gewoon volgend jaar weer haha! Kijk wij vinden misschien althans ik dan ben niet zo fan van 90s muziek. Die mensen die klagen kunnen daar fan van zijn maar wij gaan toch ook niet zeuren als er een 90s, 80s of wat dan ook festival is?
  Gewoon complete bullshit nogmaals ik zeg volgend jaar gewoon weer!

  Quote
 • Rawstyleisthebest 08 juni 2016 - 13:14

  Wind stond gewoon verkeerd en al die zeikers zijn zelf ook jong geweest

  Quote
 • raoul 08 juni 2016 - 22:17

  wat een zielige zeikerds, alleen omdat het niet hun eigen muziek is is het niet goed. Stelletje hypocrieten.
  Het is ook maar 3 dagen en ’s nachts staat de muziek gewoon uit, dus ze moeten niet zo zeuren.
  Hopen dat volgend jaar net zo mooi wordt als dit jaar

  Quote
 • Thomas Versteden 09 juni 2016 - 15:25

  Waaron verpesten zoveel mensen tog alles door alleen maar te zeuren echt waar geen enkele klacht slaat nergens op wrm verpesten die oude mensen tog alles

  Zoals het er nu staat slaan dus alle klachten ergens op in jou ogen. Nou in mijn ogen slaan de meeste nergens op. Maar goed nu zal jij mij wel een zeur vinden.

  Quote
 • Piet 08 juni 2016 - 14:02

  @Bjorn, tsja.. daar ga je dan met gehoorschade….
  Hoe dan ook, ik woon in West en daar was het ook te horen. Ik heb er geen last van gehad, maar gehoord, dat zeker!

  Quote
 • Bram 08 juni 2016 - 18:36

  Lekker laten zeiken…ik ben 46 jaar oud,normaal opgeleid,en ga geregeld naar zulke feesten…..heerlijk ff gassen en los.
  Mensen zullen altijd blijven zeuren over e.a.
  Als er een Dutch festival is hoor je mij ook niet klagen,ondanks het absoluut mijn muziek smaak niet is.
  Laat iedereen in zijn waarde, scheelt een hoop ellende in de wereld.

  Quote
 • Bas 08 juni 2016 - 20:56

  Ik hoorde de muziek zelfs in Amstedam, niemeernormaaaal

  Quote
 • Mike 08 juni 2016 - 21:53

  Waaron verpesten zoveel mensen tog alles door alleen maar te zeuren echt waar geen enkele klacht slaat nergens op wrm verpesten die oude mensen tog alles

  Omdat ze denken boven andere te staan. In hun ogen doen zij niks fout.

  Quote
 • Ray 08 juni 2016 - 23:40

  Ach als zeiken een job was ,hoorde je niemand klagen.

  Quote
 • hein 09 juni 2016 - 10:32

  meneer.mevrouw,
  even een aanvulling op punt 10 van U,
  dat heeft te maken met hoe de wint staat en niet hoe hard de muziek staat of harder wordt gezet,

  MVG DHR Bicker

  Quote
 • sam 08 juni 2016 - 19:08

  Waaron verpesten zoveel mensen tog alles door alleen maar te zeuren echt waar geen enkele klacht slaat nergens op wrm verpesten die oude mensen tog alles

  Quote
 • Nick uit oss 09 juni 2016 - 03:30

  Die 180 mensen volgend jaar gratis intree geven op speciaal podium langs de spiekers probleem van dingen horen is dan ook voorbij of het moet met medicatie behandeld worden maar die stemmen en geluiden blijven daar kunnen we echt niks aan doen sorrie hebben ze het volgend jaar lekker rustig. Maar wat een overdrijven zeg ja de wind stond nou eenmaal anders waardoor het geluid kon awaaien als het zo goed hoorbaar was dan vind ik eigenlijk dat jullie achteraf nog wel even mogen betalen aangezien het mij een vermogen gekost heeft er met liefde en plezier te zijn luisteren feesten en beesten vind ik dat u mijn geluid heeft gestolen ik wil dus graag een compromis voor het verlies betaling kan in xtc keta 4fmp coke mdma ghb en in vals geld en gewoon geld in overleg zusjes mogelijk indien het geen dwijl is ik zeg tot volgend jaar zal me best doen wat zachter te stampen maar in de tent is het feeeeeeeeeeeeeeste als een beest

  Quote

Reageren