Mark de Rond
Door Mark de Rond

Hardstyle produceren is niet voor iedereen weggelegd: je spendeert uren achter je computer, oefent eindeloos op het maken van een kick of die ene melodie en je hebt vooral heel veel kennis nodig. Bij Music Production Academy, waar verschillende opleidingen worden aangeboden voor zowel beginnende en gevorderde producers, kan je als muziekliefhebber de schoolbanken in om alles te leren over hardstyle. Wij spraken hierover met Michaël Verton (oprichter) en Ramon Robbemont (beter bekend als Never Surrender en docent bij MPA).

“MPA is gestart in 2015, met als aanleiding onze eigen achtergrond en passie. Een muziekproductie-centrum zoals wij dat visualiseerden was er toen nog niet. Dus zijn we dit met een team die deze visie deelt zelf gaan doen”, aldus Michaël. Maar wat maakt MPA dan zo Speciaal?

“Het enige dat je echt nodig hebt is een enorme bak passie voor muziekproductie.”

Het aanbod van MPA is voor zowel beginners als gevorderden: “Sommige studenten maken al jaren muziek en anderen beginnen echt net met produceren. Vereiste basiskennis is dus niet per se nodig, maar het hebben van een enorme bak passie voor muziekproductie heeft iedereen hier wel gemeen.” 

De gebieden waar de studenten zich in verbeteren zijn divers. “Uiteraard verschilt dit heel erg per student. Het leren uitwerken van ideeën tot tracks staat centraal en natuurlijk ook alle stappen daartussen, met als goed voorbeeld afmixen”, aldus de oprichter van MPA. “De meerwaarde van MPA zit hem ook in het persoonlijk overdragen van kennis met de juiste energie en het netwerken met andere producers, vocalisten en bekende artiesten. Plus de persoonlijke aandacht in educatie die tutorials niet kunnen verschaffen.”

Hardstyle komt uitgebreid aan bod. Het is natuurlijk heel anders produceren dan voor een techno- of hiphop-track. Er is daarom zelfs een aparte Hardstyle Course binnen MPA. “Hier leggen we in de lessen meer nadruk op het maken van kicks, leads, screeches en andere aspecten die in de hardere stijlen essentieel zijn om goede producties te maken. Daarnaast is de passie van de Hardstyle Course studenten zó aanstekelijk. Die passie was voor ons ook een aanmoediging om die opleiding te blijven aanbieden”, vertelt Michaël.

Bij deze opleiding wordt aandacht besteed aan het gehele spectrum van hardere stijlen. “We beginnen bij de basis: akkoorden, melodieën, synthese, et cetera. Vervolgens gaan we met deze kennis een song opbouwen en met een singer/songwriter vocalen opnemen. Dit kan iedereen toepassen op zijn eigen stijl“, legt Ramon uit. Zelf stond hij in 2018 op de mainstages van Masters of Hardcore en Dominator 2018 als Never Surrender en was hij dit jaar verwantwoordelijk voor het Masters of Hardcore Austria 2019 anthem. De opleiding is voor iedereen, ook voor artiesten die al bekend zijn. “Wel gaan wij altijd voor kwaliteit en eerlijkheid; ben jij met jouw niveau al next level? Dan geven wij eerlijk aan om zo door te gaan. Maar zeg nou zelf: ben je ooit uitgeleerd met muziekproductie of audio engineering?”

Leer het van de grote namen

Ramon zelf is niet bang dat hij zijn geheime trucs prijsgeeft aan zijn leerlingen. “Als we twee lessen over kicks of leads hebben gehad, is iedereen blij dat ze de basics begrijpen. Toch hoor je vervolgens dat elke student met een totaal andere kick komt. Ik moedig de studenten dan ook aan om hier zelf creatief mee om te gaan.” Naast Ramon staan er vaker masterclasses op het programma. In februari komt bijvoorbeeld Destructive Tendencies langs, terwijl in het verleden namen als Lucien Foort, Delic, Vato Gonzalez, Dennis Quin en Rob GEE een dag voor de klas hebben gestaan.

In februari staat de 6 Days of DAWS week op de planning. Dit zijn gratis te volgen workshops met iedere dag de focus op een ander softwareprogramma. “Enerzijds is het bedoeld als een mooie mogelijkheid om kennis te maken met MPA. Maar het is zeker ook om onze nieuwe studenten een beeld te geven van alle programma’s die er zijn, zo kunnen ze de juiste keuze maken in welke DAW ze verder willen. De workshops geven dus een introductie in de programma’s FL Studio, Ableton, Logic, Cubase, Studio One en Maschine. Maar door middel van vragen die bezoekers stellen komen ook geavanceerde tips & tricks aan bod”, zo vertelt Michaël. Voor de week van 11 februari zijn er bij verschillende workshops nog enkele plekken beschikbaar.

Wie gebruikt welke software?

Programma’s als Logic, Cubase en Studio One worden meer gebruikt in de hardere stijlen. “De keuze voor bepaalde software is deels gevoelsmatig, omdat producers zich bij een bepaald programma als FL Studio gewoon prettig voelen en die omgeving het beste kennen. Een onderbouwde overstap zien we ook geregeld, bijvoorbeeld het gaan gebruiken van Ableton Live omdat een artiest hardware in zijn/haar live set wilt gebruiken”, aldus de oprichter van MPA.

MPA biedt particulier deeltijdonderwijs aan met één keer per week klassikale lessen in Rotterdam. “Dit is dus te combineren met een opleiding of fulltime of parttimebaan. Ook kunnen studenten gratis studiotijd boeken en onze events bezoeken. Dit zorgt er ook voor dat wij veel studenten meerdere keren per week over de vloer hebben.” Met behulp van colleges en persoonlijke begeleiding, krijgen de studenten alles te leren wat er bij het maken van hardstyle (of andere hardere stijlen) komt kijken. “Er zijn geen geheimen, je krijgt alles te zien. We kunnen daarvoor nu weer wat meer termen opnoemen, maar om écht te zien wat MPA uniek maakt, zal je het zelf moeten beleven.”

Ieder half jaar starten er drie tot vier klassen, van maximaal zes personen. De eerstvolgende startdatum is in het begin van maart. Wil je meer weten over Music Production Academy? Ga dan naar de website. 

Omslagfoto via website Music Production Academy

Reageren