Wouter de Vink
Door Wouter de Vink

Het OMT (Outbreak Management Team) adviseert het kabinet “lockdown-achtige maatregelen” om de oplopende coronacijfers te bestrijden. “Vanwege de ernst van de coronasituatie valt daar niet aan te ontkomen”, melden de bronnen tegen de NOS en ook RTL Nieuws bevestigt dit. Hierdoor zouden de evenementen geschrapt worden.

LEES OOK: Alle hardstyle stage- en afstudeervacatures op een rijtje

Het advies van het OMT zou gaan om een lockdown van zo’n twee weken, zeggen de bronnen tegen de NOS. In die periode zouden evenementen moeten worden geschrapt en ook bioscopen en theaters blijven dan dicht. Naar verluidt staat in het advies ook dat de sluitingstijden voor de horeca en de groepsgrootte aangepast moeten worden. Terug bij af dus.

Ook luidt het advies dat (na de korte lockdown) mensen geen QR-code meer kunnen krijgen als ze getest zijn. Volgens bronnen adviseert het OMT dat je geen negatief resultaat meer mag laten zien: je moet dus gevaccineerd zijn of een herstelbewijs kunnen aantonen. Zo’n ‘2G-regel’ is in andere landen al ingevoerd. Gisteren waren er zo’n 12.713 besmettingen van het coronavirus in Nederland.

OMT adviseert lockdown van 2 weken: met afgelaste evenementen

Het kabinet heeft altijd aangegeven dat het advies van de OMT-deskundigen serieus te nemen. Vandaag zijn er nog overleggen en komt het demissionaire kabinet bij elkaar om te praten over de situatie: morgen worden de besluiten genomen. Tijdens de persconferentie van morgenavond worden deze definitief bekendgemaakt.

Reageren